Pljeskavica
Letošní dovolenou jsme strávili v zemích bývalé Jugoslávie - ve Slovinsku a Chorvatsku. V obou zemích je oblíbeným jídlem pljeskavica, která sice prý není původně ani z jednoho státu, ale my jsme si tuhle dobrotu oblíbili. Jedná se o kořeněné placky z mletého masa, které získaly jméno podle stylu výroby - pleskáním jedné dlaně o druhou - já raději pleskám do potravinové folie, tak nějak se ty placky lépe tvarují... Když jsem pátrala po receptu, tak se recepty různily a každý se zaměřoval na něco jiného - jeden tvrdil, že musí být přítomna cibule, jiný, že bez česneku to nejde, někdo přidával sladkou papriku, v jiných receptech bylo jen záhadné "začimbe", což je v překladu koření, ale kdo ví, jaké přesně :o) Tradičně se prý používá hlavně maso skopové (nebo jehněčí) a hovězí. No ale shánějte si běžně ovci.. Tak jsem si z toho všeho udělala nějaký průměr, maso dala tradičnější pro náš kraj (vepře a krávu) a níže si můžete přečíst, jak chutná pljeskavica u nás doma.
Jako naprosto skvělou vychytávku považuji použití sody a perlivé vody (nemáte-li perlivou vodu, chrstněte tam libovolnou minerálku nebo klidně tonic či sprite, důležité jsou bublinky, ne konkrétní značka tekutiny), která maso zkřehčí a nadýchá a opečená placka je skvěle šťavnatá a měkká, žádný vysušený kus mletého. Jednou zkusíte a víckrát nechcete jinak...
Na 6 pljeskavic (placek):
900 g masa na mletí - půl hovězí, půl vepřové1 vrchovatá lžička soli
mletý pepř
1 lžička sladké papriky
1 lžička sušeného česneku
hrst sekané petrželky
1 zarovnaná lžička sody bikarbony
70 ml perlivé vody
Komentáře
Okomentovat
Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.