Wool roll bread / vlněná roláda- slaná verze
Když někdo vášnivé pletařce (to jako mně prosím) řekne o koláči, který se jmenuje po vlně a má připomínat klubíčko, nemůže se divit, že ta pletařka něco takového musí vyzkoušet. To je prostě otázka cti, chápete?
Tenhle koláč prý aktuálně hýbe světem internetu, tak jsem ho tedy taky zkusila. Recept na kynuté těsto jsem si upravila - klasické čerstvé droždí místo instantního a máslo místo smetany - a hlavně jsem ho zkusila upravit do slané verze. A ono se to hned na první pokus povedlo! Tak jestli chcete oslnit své okolí něčím zajímavým, směle do něj:o)
Co se týče náplně, tak jsem použila pesto z česneku podivného, které jsem měla doma, a goudy, ale můžete si s tím libovolně pohrát. Půjde použít i klasické pesto z bazalky, různé paprikové omáčky a čalamády, sýry, salámy (ale ty nakrájené na malé kousky), olivy nebo sušená rajčata. Chutím se meze nekladou. Jen dejte pozor, aby náplň nebyla příliš tekutá a těsto nerozmáčela.
Těsto
330 g hladké mouky15 g čerstvého droždí v kostce
150 ml mléka
1 lžička cukru krupice
1 vejce
5 g soli
50 g másla
Náplň
pestosýr - gouda nebo čedar, případně trochu parmazánu
----------------------------------------------------------
Mléko ohřejme, aby bylo vlahé (na prstu nesmí pálit ani studit), rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a rozmícháme. Zasypeme troškou mouky a necháme 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek (hladina moukou zasypaného mléka nabobtná).
Mezitím si do mísy nasypeme mouku, přidáme celé vejce a sůl. Máslo rozpustíme a necháme chladnout.
K moučné směsi přidáme vzešlý kvásek v robotu pomocí háku začneme těsto hníst. Když se těsto spojuje do suchých cárů, přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo a necháme robota pracovat asi 5 minut.
Pokud nemáte robota a musíte hníst v ruce (resp. vařečkou), máslo nerozpouštějte, ale nechte ho povolit a přidejte k mouce nakrájené na kostičky. Lépe se vám povede ho zapracovat.
Prohnětené těsto vytvarujeme do bochánky, zakryjeme folií a necháme kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Těsto by za tuto dobu mělo asi dvojnásobit svůj objem.
Po vykynutí přemístíme těsto na zlehka pomoučený vál, rukou rychle propracujeme a pak rozdělíme na 5 stejných dílů (každý o váze cca 120g). Každý díl stočíme do malého bochánku, přikryjeme folií a necháme asi 10 minut odpočívat.
Máslem vymažeme formu o průměru 20-22 cm.
Každý bochánek rozválíme do oválku, půlku nařežeme ostrou cukrářkou kartou (nebo rádýlkem či nožem). Na druhou půlku naklademe náplň (potřeme pestem a poklademe plátkem sýra, nebo sýr nastrouháme). Rolujeme směrem od náplně nahoru k nařezaným plátkům a při tom balíme boky dovnitř, aby nic nevytékalo. Stočený váleček vložíme do formy k obvodovému boku.
Nebo lze mrknout na tohle video:o) Sice je natočeno na sladké variantě naplněné makem, ale princip je stejný.
U dalších tří bochánků postupujeme stejně. Poslední rolku přeřízneme a vložíme do středu formy. Zakryjeme folií a necháme kynout asi 30-40 minut.
Mezitím si rozpálíme troubu na 170°C.
Z formy odstraníme folii, celý koláč zlehka potřeme mlékem a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 20 minut do světle hněda.
Už je v troubě 😆, doufám, že bude chutnat jako ten dárek od Tebe😆
OdpovědětVymazat