Slaný karamel

Dokud jsem tuhle pochutinu neochutnala, zdála se mi kombinace sladké a slané chuti trochu (no trochu dost) divná. Ale pokud se to se solí nepřežene, jedná se o opravdovou lahůdku ještě o stupeň lepší než samotný karamel. A třeba můj syn zbožňuje zmrzlinu se slaným karamelem, dává si jí vždy, když ji někde vidí:o)

Slaný karamel můžete použít na spoustu způsobů - můžete si s ním polít cheesecake, udělat náplň do dortu, nebo s ním dort polít, pokapat palačinky nebo lívance či vafle, osladit si s ní ranní kaši, horký nalít na vanilkovou zmrzku a nebo ho mlsat jen tak lžičkou.

Dávka v receptu vyjde na na větší zavařovací skleničku - přibližně 300 ml produktu.




Na 300 ml slaného karamelu:


200 g cukru krupice
100 ml vody
1 lžička soli
1 lžička vanilkového extraktu
125 ml smetany ke šlehání
90 g másla
----------------------------------------
Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypeme cukr a zalijeme ho vodou, postavíme ho na střední plamen a necháme zahřívat. Nemícháme, čekáme, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten necháme bublat, jen občas můžeme zlehka zakroužit hrncem. Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začne zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.

Do karamelu vlijeme po částech smetanu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemícháme, hrozí opaření horkou párou. Když směs dobublá, můžeme jí promíchat a následně nalít další díl smetany a postup opakovat.

Poté směs stáhneme z ohně a přidáme sůl a vanilkový extrakt, vše necháme rozpustit. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené máslo a v horké směsi rozmícháme.

Směs přelijeme do čisté (ideálně vysterilizované) sklenice a po úplném zchladnutí skladujeme v lednici.

Před použitím můžeme karamel nahřát, aby tekl - ale vždy jen tu část, kterou chceme použít, nezahříváme celou skleničku. 




Komentáře

  1. Hezký večer Marcelko,opět úžasně propracovaný postup na slaný karamel, z kterého se další dortík povedl hned napoprvé.Myslim si,že tento slaný narážel použiji na větrník ve skle👍🍰😉moc dekuji za Váš blok

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající!!!! Dlouho jsem hledala recept na slaný karamel vč. pěkně napsaného postupu. Tady je oboje dvoje a povedl se hned na poprvé.......mám problém ho nesníst ještě teplej ����������������

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, ze se slany karamel povedl! Já mam samozrejme taky problem vydrzet a nejist ho horky, ale jednou jsem si nehezky spalila jazyk, tak aspon cekam, az vychladne aspon trochu 😊😊😁

      Vymazat
    2. No, tak jazyk sem si hned při první dávce spálila taky. Je luxus mít takovej doping v lednici 😁😁. Chutnal všem, komu jsem ho dala ochutnat. Ještě jednou díky za SUPER recept i postup.

      Vymazat
  3. Dobrý den, slaný karamel je mé guilty pleasure... Rozhodně ho vyzkouším. Mohu se zeptat na vanilkovou esenci, kterou používáte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vetsinou pouzivam vanilkovy extrakt vlastni vyroby, mam tu na blogu n nej i recept.

      Vymazat
  4. Tahle kombinace se mi zdála zvláštní, takže jsem ji nikdy nezkusila. Pak jsem měla kolegyňku, která slaný karamel miluje. Tak jsem ho poprvé ochutnala a kupodivu byl výborný. Proto jsem si tento recept vybrala, abych ji ho dala jako překvapení. No a nejen, že byla nadšená, ale jednu skleničku snědla na posezení 😀.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, dnes jsem zkoušela Váš recept na slaný karamel. Bohužel se mi v něm udělaly hrudky cukru, které nešly rozpustit, je tedy s hrudkami. Nevíte, v čem by mohla být chyba? Děkuji! Jinak máte úžasné recepty! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, slaný karamel máme doma moc rádi, ale vždycky jsem měla z přípravy karamelu strach, často jsem ho musela z kastrůlku pomalu vyskávat, ale Váš recept je perfektní, hned na poprvé se povedl. Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za skvělý recept na slaný karamel! Sestře jsem k narozeninám upekla cheesecake a polila ho slaným karamelem. Všem moc chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, jak dlouho může být v lednici prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neodpovím vám asi úplně odborně... ale my ho míváme v lednici klidně i měsíc a konzumujeme po troškách:o)

      Vymazat
  9. výborné, děkuji., máte moc hezky popsaný postup. Vyrábím jako jedlé dárky :) Lucka

    OdpovědětVymazat
  10. dobrý den, zkoušela jsem karamel podle Vašeho receptu už několikrát a vždy došlo k tomu, že se z cukrového sirupu vyvaří zahříváním voda a v kastrůlku zůstane cukrová krusta. Nikdy jsem se nedostala do bodu, že by se sirup začal zabarvovat do jantarova...je dlouho průhledný, bublá a nakonec je z toho ta krusta a ze spodu se to začne pálit. Dělám něco špatně? Používám rendlík s dvojitým dnem a zahřívám na plynovém sporáku-na nejmenší plotýnce. děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem autor receptu, ale dělala jsem karamel už několikrát. Chce to rendlík s větší plochou dna a dala bych na plotýnku odpovídající velikosti, aby se to zahřívalo rovnoměrně. A pak pokud se dřív vyvaří voda než cukr zhnědne, tak pak je třeba zvýšit teplotu

      Vymazat
  11. Dobrý den, myslíte, že bych mohla použít veganskou smetanu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel s tím nemám zkušenosti a nevím, jak se veganská smetana chová. Pokud máte ozkoušeno, že se po převaření nesrazí, tak to vyzkoušejte.

      Vymazat
  12. Vážně hrnec s dvojitým dnem? Nějak to neodsejpa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si ten karamel nechcete spálit, tak opravdu hrnec se silným ideálně dvojitým dnem... a ono to docela trvá, než se z té směsi stane karamel, člověk musí být trpělivý.

      Vymazat
    2. Právě mam hrnec s dvojitým dnem jen takový úzký - když se po víc než hodině žádná změna barvy nekonala, udělala jsem to nakonec v širším hrnci s normálním dnem - trošku stres, ale zvládlo se to ;)

      Vymazat
  13. Vše přesně podle návodu a vydařilo se na 1* 👍 Je výborný!

    OdpovědětVymazat
  14. Vše podle návodu a podařil se na 1*👍 A výsledek je výborný 😋

    OdpovědětVymazat
  15. Sirup se vůbec nezbarvil a nakonec cukr vykristaloval, žádný karamel se z nej nestal. V čem byla chyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otazka je, co bylo pouzito za cukr.. pokud se karamel nezbarvil, mozna byla pouzita nizka teplota. A nebo bylo potreba jeste dal zahrivat

      Vymazat
    2. Po neúspěšném pokusu jsem našla jiný recept bez vody, kde se sváří samotný cukr (s jednou nepovinou lžící vody), ten vyšel perfektně, možná se mi měla vyparit voda rychleji. Každopádně ke karamelu nakonec došlo :D

      Vymazat
  16. Dobrý den, dělala jsem karamel poprvé a dosti sem se bála ale povedl se! Děkuji moc za skvělý recept!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů