Těstoviny s kešu bazalkovým pestem, sušenými rajčaty a kuřecími prsy
Těstoviny s pestem je takové univerzální jídlo, které je hned hotové a chutná snad každému:o) Já jsem si pro vás dnes připravila recept na domácí pesto z kešu ořechů - je trochu jiné než to originální z pinií, ale třeba mě tyhle alternativní chutnají o něco více. Aby recept nebyl jen přemírou sacharidů, přidejte si k těstovinám i plátky kuřecích prsou a hned máte zastoupeny i bílkoviny.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Naší stravenkou a potraviny nakoupila v Lidlu. Rozpis celého receptu je na 4 porce a suroviny na toto množství pořídíte za dvě 90 korunové stravenky.
Pesto z receptu vám ještě zbyde (je ho asi 2x tolik, než je potřeba), ale ono se pesto v malém množství hůře zpracovává v mixéru. Proto je lepší ho udělat více a zbytek uschovat.
3 hrsti (asi 100 g) kešu ořechů Alesto
2 menší stroužky česneku
1 lžička soli
50 ml olivového oleje (případně více)
1 větší hrst nastrouhané parmazánu
----------------------------------------------
Bazalku omyjeme, osušíme a společně s kešu ořechy dáme do mixéru a nahrubo rozdrtíme. Přidáme česnek, sůl a olej a mixujeme do konzistentní pasty. Pokud je pesto moc husté, přidáváme postupně další olej. Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán a naposledy asi 10 vteřin mixérem promícháme.
Pesta z této dávky je více, než budeme potřebovat (cca dvojnásobek), zbylé pesto dáme do skleničky, uhladíme lžičkou a zalijeme kapkou olivového oleje a uzavřeme. Skladujeme v lednici a do 10 dní spotřebujeme.
2 lžíce hladké mouky Castello
1 hrst strouhaného parmazánu
sůl, pepř
olej
-------------------------------------------
Prsa nakrájíme na 1 cm široké plátky, osolíme, opepříme. V hlubokém talíři smícháme mouku a parmazán a všechny plátky masa v této směsi obalíme.
V pánvi rozehřejeme olej a pak v ní prudčeji opékáme maso - asi 3 minuty z každé strany.
sůl,
strouhaný parmazán
sušená rajčata v oleji Baresa
---------------------------------------------------------------------
Těstoviny uvaříme al dente v osolené vodě. Pak scedíme, ale hned vrátíme do hrnce, ve kterém se vařily - zůstanou v horké nádobě a část vody v nich zůstane. Přidáme do nich pesto (cca vrchovatou lžičku na porci - tzn. 4 lžičky, ale lze i více) a promícháme.
Těstoviny rozdělíme na talíře přimícháme do nich sušená rajčata nakrájená na menší kousky (množství dle chuti), přidáme maso a a posypeme strouhaným parmazánem.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Naší stravenkou a potraviny nakoupila v Lidlu. Rozpis celého receptu je na 4 porce a suroviny na toto množství pořídíte za dvě 90 korunové stravenky.
Pesto z receptu vám ještě zbyde (je ho asi 2x tolik, než je potřeba), ale ono se pesto v malém množství hůře zpracovává v mixéru. Proto je lepší ho udělat více a zbytek uschovat.
Pesto
3 velké hrsti bazalkových lístků3 hrsti (asi 100 g) kešu ořechů Alesto
2 menší stroužky česneku
1 lžička soli
50 ml olivového oleje (případně více)
1 větší hrst nastrouhané parmazánu
----------------------------------------------
Bazalku omyjeme, osušíme a společně s kešu ořechy dáme do mixéru a nahrubo rozdrtíme. Přidáme česnek, sůl a olej a mixujeme do konzistentní pasty. Pokud je pesto moc husté, přidáváme postupně další olej. Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán a naposledy asi 10 vteřin mixérem promícháme.
Pesta z této dávky je více, než budeme potřebovat (cca dvojnásobek), zbylé pesto dáme do skleničky, uhladíme lžičkou a zalijeme kapkou olivového oleje a uzavřeme. Skladujeme v lednici a do 10 dní spotřebujeme.
Kuřecí maso
400 g kuřecích prsou2 lžíce hladké mouky Castello
1 hrst strouhaného parmazánu
sůl, pepř
olej
-------------------------------------------
Prsa nakrájíme na 1 cm široké plátky, osolíme, opepříme. V hlubokém talíři smícháme mouku a parmazán a všechny plátky masa v této směsi obalíme.
V pánvi rozehřejeme olej a pak v ní prudčeji opékáme maso - asi 3 minuty z každé strany.
Těstoviny
300 g těstovin - já použila Maccronelli značky Combinosůl,
strouhaný parmazán
sušená rajčata v oleji Baresa
---------------------------------------------------------------------
Těstoviny uvaříme al dente v osolené vodě. Pak scedíme, ale hned vrátíme do hrnce, ve kterém se vařily - zůstanou v horké nádobě a část vody v nich zůstane. Přidáme do nich pesto (cca vrchovatou lžičku na porci - tzn. 4 lžičky, ale lze i více) a promícháme.
Těstoviny rozdělíme na talíře přimícháme do nich sušená rajčata nakrájená na menší kousky (množství dle chuti), přidáme maso a a posypeme strouhaným parmazánem.
Pokud člověk dělá pesto třeba jen pro dva, tak se mi osvědčil hmoždíř.. přidávat postupně.. je pak takové rustikální a dobře se hlídá konzistence a vyváženost surovin..
OdpovědětVymazatDekuji za skvely tip :-) Tuto pripravu pesta urcite vyzkousim. Muj krasny hmozdir lezi ladem...
VymazatJe to uzasna dobrota. Stane se soucasti naseho jidelnicku. Moc dekuji za recept 🤩
OdpovědětVymazat