Pečená kuřecí stehna na rýži
Spolupráce
Tohle jídlo je ideální, když nechcete trávit u plotny moc času - vlastně u sporáku nestrávíte ani minutu. Vše si dopředu připravíte, společně dáte do trouby a pak už jen čekáte, až se jídlo upeče. Žádné velké štráchy s tím člověk nemá, ale chuti mnoho. Pečete totiž kuřecí stehna přímo s rýží. To je jak už jsem psala rychlé a téměř bezpracné a navíc zajistí i velmi zajímavou chuť samotné rýži, které se po celou dobu přípravy postupně koupe i ve výpeku z kuřete. Takže i když se na první pohled může zdát suchá, opak je pravdou - je krásně vláčná a skvěle ochucená.
Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou a suroviny byly nakoupené v Lidlu. Rozpočet je na 4 osoby a vejdete se do 90 korunové stravenky.
3 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky sušené petrželky
2 lžičky sladké papriky
1 lžička sušeného česneku (nebo větší stroužek - prolisovaný)
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička soli
pepř
----------------------------------------------------------------------
Olej a všechno koření smícháme v míse. Z masa odstraníme kůži a vložíme ho do marinády, zamícháme tak, aby byla marináda na každém kousku. Necháme marinovat a připravíme si rýži
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička soli
pepř
2 hrnky vývaru (hrnek o objemu 250 ml)
2 hrnky vody (pokud není vývar, dejte 4 hrnky vody a koření, které se hodí do vývaru)
300 g rýže basmati
---------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180 °C, větší pekáč s víkem vymažeme olejem. Pokud nemáte pekáč s víkem, na první část pečení použijte silnější alobal.
Cibuli a česnek nasekáme na jemno, nasypeme do pekáče, přidáme olej, sůl a pepř a veškerou tekutinu (vývar a vodu). Nakonec přidáme rýži a přímo v pekáči promícháme.
Na rýži poklademe kousky masa (bude částečně ve vodě / vývaru, což nevadí), zbytek marinády navrstvíme na maso, přiklopíme víkem (nebo zakryjeme alobalem) a vložíme do trouby na 50 minut.
Po 50 minutách pečení víko odklopíme. Pokud je rýže příliš suchá, doplníme asi hrnkem vody a zlehka ji promícháme. Pečeme nezakrytá dalších 20-30 minut do zlatavé barvy kuřete.
Vyndáme pekáč z trouby, maso položíme na talíř a veškerou rýži důkladně promícháme. Pak servírujeme na talíře a zdobíme čerstvou petrželkou.
Zdoj: https://cafedelites.com/wprm_print/49577
Tohle jídlo je ideální, když nechcete trávit u plotny moc času - vlastně u sporáku nestrávíte ani minutu. Vše si dopředu připravíte, společně dáte do trouby a pak už jen čekáte, až se jídlo upeče. Žádné velké štráchy s tím člověk nemá, ale chuti mnoho. Pečete totiž kuřecí stehna přímo s rýží. To je jak už jsem psala rychlé a téměř bezpracné a navíc zajistí i velmi zajímavou chuť samotné rýži, které se po celou dobu přípravy postupně koupe i ve výpeku z kuřete. Takže i když se na první pohled může zdát suchá, opak je pravdou - je krásně vláčná a skvěle ochucená.
Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou a suroviny byly nakoupené v Lidlu. Rozpočet je na 4 osoby a vejdete se do 90 korunové stravenky.
Na maso:
4 kuřecí stehna (nebo 4 kuřecí paličky a 4 horní stehna) s kostí3 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky sušené petrželky
2 lžičky sladké papriky
1 lžička sušeného česneku (nebo větší stroužek - prolisovaný)
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička soli
pepř
----------------------------------------------------------------------
Olej a všechno koření smícháme v míse. Z masa odstraníme kůži a vložíme ho do marinády, zamícháme tak, aby byla marináda na každém kousku. Necháme marinovat a připravíme si rýži
Na rýži:
1 větší cibule4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička soli
pepř
2 hrnky vývaru (hrnek o objemu 250 ml)
2 hrnky vody (pokud není vývar, dejte 4 hrnky vody a koření, které se hodí do vývaru)
300 g rýže basmati
---------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180 °C, větší pekáč s víkem vymažeme olejem. Pokud nemáte pekáč s víkem, na první část pečení použijte silnější alobal.
Cibuli a česnek nasekáme na jemno, nasypeme do pekáče, přidáme olej, sůl a pepř a veškerou tekutinu (vývar a vodu). Nakonec přidáme rýži a přímo v pekáči promícháme.
Na rýži poklademe kousky masa (bude částečně ve vodě / vývaru, což nevadí), zbytek marinády navrstvíme na maso, přiklopíme víkem (nebo zakryjeme alobalem) a vložíme do trouby na 50 minut.
Po 50 minutách pečení víko odklopíme. Pokud je rýže příliš suchá, doplníme asi hrnkem vody a zlehka ji promícháme. Pečeme nezakrytá dalších 20-30 minut do zlatavé barvy kuřete.
Vyndáme pekáč z trouby, maso položíme na talíř a veškerou rýži důkladně promícháme. Pak servírujeme na talíře a zdobíme čerstvou petrželkou.
Tak tento recept jsem si "přivolala myšlenkou" :) hledala jsem tipy, jak vařit rýži ve vývaru, protože jsem to ještě nikdy nezkoušela. A ejhle, tady je překvapení. Jdu na to! Díky moc!
OdpovědětVymazatMárinka
Takže hodnocení - je to vynikající. Jen jsem dala místo vody vývar, tzn. vše zalité vývarem. Výborné! Moc děkuju za tip! Hezký den :) Márinka
VymazatTěch posledních 20 - 30 minut je opravdu opět zakryté? Zlatavá barva mi přijde, že pod poklicí/alobalem je těžko k dosažení...
OdpovědětVymazat(ale jsem prd kuchařka, přiznávám)
VymazatJe tam chyba, dekuji za upozorneni, chtela jsem napsat nezakryte.. opravim to.
VymazatVýborný recept na jednoduché a hlavně strašně dobré hlavní jídlo. Chutnalo i mému synovi a to je co říct.😉
OdpovědětVymazatVýborné, ta chuť rýže je super. A navíc tak jednoduché...
OdpovědětVymazatAkorát nechápu, jak je možné, že normálně dělám rýži v hrnci 10 minut a je OK, tady je v troubě přes hodinu a je taky OK. HI
Omlouvám se, tenhle recept byl totální fiasko! Dle mého názoru je v receptu příliš mnoho tekutiny. Kuře bylo celé potopotené, v troubě se tekutina odpařovala jen minimálně a pomalu, musela jsem si pomoci sporákem, pak dopéct v troubě, tekutinu jsem musela odebírat a stejně mám ve výsledku rýži rozvařenouna kaši. Jsem naštvaná, protože nemám rodině co dát k jídlu.
OdpovědětVymazatTo mě moc mrzí, ale já jsem recept opravdu vařila a jak vidíte z fotek, povedl se.
VymazatNeměla jste větší hrnky? Nebo jiný typ rýže než basmati?
Mně se jednou pro změnu neuvařila rýže, protože jsem použila jiný druh. Tak jsem dolila vodu a nechala déle péct a pohoda. Chce to během vaření a pečení jako vždy a všechno občas zkouknout a ochutnat ¯\_(ツ)_/¯
VymazatOtec v karanténě: Vařil jsem dnes pro děti. Tekutiny jsem dal 1/2. Vývar byl jako polévka, tak jsem použil jen vodu + koření na vývar. Určitě na chuti pomůže dát vývar, klidně samotný bez vody - to zkusím příště. Chuťově nám to moc chutnalo a mile překvapilo.
VymazatCo zkusit napřed přivést tekutinu k varu -s /nebo bez rýže. Zrychlilo by to proces v troubě . . .
Zkusila jsem a bylo to výborný! :)) Měla jsem pouze 200g rýže, ale stačilo to. Alobal jsem nakonec ani nepotřebovala.
OdpovědětVymazatPekla jsem celou dobu bez poklice. Přišlo mi moc tekutiny. A výsledek perfektní. Zaradime do jídelníčku 🙂
OdpovědětVymazatTohle jídlo děláme opakovaně, mně nejvíc chutná rýže, klidně ji jím pak i samotnou 🙂. Dělám to jen v remosce, stačí hodina, maximálně hodina a čtvrt, ani není třeba zakrývat alobalem. Ale stehna peču i s kůží, aby se vypeklo víc šťávy. Za mě moc velká dobrota.
OdpovědětVymazat