Květákové řízečky
Spolupráce
Pokud milujete smažený květák, mám pro vás ještě o kategorii lepší pochoutku (teda alespoň podle mě:o)). Tuhle dobrotu mi dělala maminka, když jsem byla malá, a já tyhle řízečky fakt bezmezně milovala! Ta nadýchanost a jemná chuť květáku, k tomu ideálně nové brambory polité máslem! Pro mě je to prostě jídlo léta a vždycky se mi vybaví dětství:o) Já si k řízečkům dělám ještě velmi jednoduchý, ale moc dobrý dip ze zakysané smetany.
Netvrdím, že je to nějaké super dietní jídlo, pořád je to smažené, ale jednou za čas...:o) Řízečky smažte ve vyšší vrstvě oleje a relativně zprudka - méně pak nasajou mastnotu. Pokud máte fritézu, usmažte je v ní.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Naší stravenkou a suroviny nakoupila v Lidlu. Rozpis je na 4 porce a bohatě se vejdete do 90 korunové stravenky.
2 vejce
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce strouhanky (případně další na zahuštění)
sůl, pepř
řepkový olej
------------------------------------------------------------
Květák omyjeme, rozdělíme na jednotlivé růžičky, košťál odstraníme. Růžičky uvaříme cca 10 minut v silněji osolené vodě doměkka. Květák slijeme a rozbijeme šťouchadlem na brambory a necháme asi 10 minut zchladnout.
Vejce si rozdělíme na bílek a žloutek. Žloutky přidáme ke zchladlému květáku, bílek se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu.
Ke květáku se žloutky přidáme mouku a strouhanku a zamícháme. Nakonec přidáme i sníh z bílků a promícháme - měla by vzniknout kaše, která nejde tvarovat rukama, ale neteče a celkem drží tvar. Pokud je směs příliš řídká, přidáváme po lžicích strouhanku a opatrně zamícháváme. Pozor aby se neztratila nadýchanost sněhu z našlehaných bílků.
V kastrůlku rozpálíme vyšší vrstvu oleje. Z těsta pomocí dvou lžící tvarujeme bochánky a rovnou je házíme do oleje. Smažíme asi 5 minut do zlato-hněda a relativně prudce. Během smažení jednou obrátíme. Po osmažení položíme na papírovou utěrku a necháme odsát přebytečný tuk.
1 lžička plnotučné hořčice
sůl, pepř
hrst nasekané pažitky (nebo petrželky)
----------------------------------------------------------
Všechny ingredience promícháme dohromady.
Řízečky podáváme s dipem a vařeným bramborem s máslem a nebo se salátem (a takový rajčatový se ke smaženému květáku hodí dokonale).
Pokud milujete smažený květák, mám pro vás ještě o kategorii lepší pochoutku (teda alespoň podle mě:o)). Tuhle dobrotu mi dělala maminka, když jsem byla malá, a já tyhle řízečky fakt bezmezně milovala! Ta nadýchanost a jemná chuť květáku, k tomu ideálně nové brambory polité máslem! Pro mě je to prostě jídlo léta a vždycky se mi vybaví dětství:o) Já si k řízečkům dělám ještě velmi jednoduchý, ale moc dobrý dip ze zakysané smetany.
Netvrdím, že je to nějaké super dietní jídlo, pořád je to smažené, ale jednou za čas...:o) Řízečky smažte ve vyšší vrstvě oleje a relativně zprudka - méně pak nasajou mastnotu. Pokud máte fritézu, usmažte je v ní.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Naší stravenkou a suroviny nakoupila v Lidlu. Rozpis je na 4 porce a bohatě se vejdete do 90 korunové stravenky.
Řízečky
1 střední květák2 vejce
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce strouhanky (případně další na zahuštění)
sůl, pepř
řepkový olej
------------------------------------------------------------
Květák omyjeme, rozdělíme na jednotlivé růžičky, košťál odstraníme. Růžičky uvaříme cca 10 minut v silněji osolené vodě doměkka. Květák slijeme a rozbijeme šťouchadlem na brambory a necháme asi 10 minut zchladnout.
Vejce si rozdělíme na bílek a žloutek. Žloutky přidáme ke zchladlému květáku, bílek se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu.
Ke květáku se žloutky přidáme mouku a strouhanku a zamícháme. Nakonec přidáme i sníh z bílků a promícháme - měla by vzniknout kaše, která nejde tvarovat rukama, ale neteče a celkem drží tvar. Pokud je směs příliš řídká, přidáváme po lžicích strouhanku a opatrně zamícháváme. Pozor aby se neztratila nadýchanost sněhu z našlehaných bílků.
V kastrůlku rozpálíme vyšší vrstvu oleje. Z těsta pomocí dvou lžící tvarujeme bochánky a rovnou je házíme do oleje. Smažíme asi 5 minut do zlato-hněda a relativně prudce. Během smažení jednou obrátíme. Po osmažení položíme na papírovou utěrku a necháme odsát přebytečný tuk.
Dip
200 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu1 lžička plnotučné hořčice
sůl, pepř
hrst nasekané pažitky (nebo petrželky)
----------------------------------------------------------
Všechny ingredience promícháme dohromady.
Řízečky podáváme s dipem a vařeným bramborem s máslem a nebo se salátem (a takový rajčatový se ke smaženému květáku hodí dokonale).
Váš recept určitě vyzkouším, děkuji za něj. Kdysi jsem vařila květákové karbanátky, nevím proč upadly v zapomnění.
OdpovědětVymazatUž jsem řízečky vyzkoušela a jsou moc dobré, takové nadýchané nic a když si člověk nedá pozor, mohl by jich sníst celý talíř :-) Navíc je to rychlovka!
VymazatZkoušela jsem, moc všem chutnalo. Určitě budu recept využívat častěji :)
OdpovědětVymazatMoc dobré a krásně nadýchané. Už jiné dělat nebudu. A hotové za chvíli. Děkuji za skvělý recept.
OdpovědětVymazatJsou úžasně nadýchané. Moc jsme si všichni doma pochutnali. Určitě se k tomuto receptu budu ráda vracet. Já s manželem jsme nepotřebovali ani brambory, stačily nám řízečky a dip, do kterého jsem ještě přidala trochu sušeného česneku. Mňam.😃
OdpovědětVymazatProstě mňamka, jediná nevýhoda je, že jich není nikdy dost 😁
OdpovědětVymazat