Jahodový džem / marmeláda se skořicí
Po loňském úspěchu s jahodovou marmeládou s vanilkou jsem letos pokusničila a zkusila to jinak. Od zahájení jahodové sezony jsem měli už asi 3x jahodové knedlíky a já jsem je naposledy posypala i skořicí a kombinace jahod s tímhle kořením mě naprosto uchvátila! Je to trochu netradiční, někoho to může překvapit, ale já už si uvařila druhou dávku a nemůžu se té chuti nabažit.
Marmeládu jsem vzala i do práce na košt a chutnala všem. Dva názory se shodovaly v tom, že je vhodná spíš na podzim a zimu (přeci jen skořice prohřívá), ale já osobně si jí dám s chutí i v létě:o)) A úplně nejvíc mi chutná na toustu s arašídovým máslem... Nesuďte mě, burákovému máslu s marmeládou jsem propadla :o)
1 kg jahod (množství čisté hmoty po očištění)
300 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
1 rovná lžíce mleté skořice
10 g citrusového pektinu
-------------------------------------------------------
Před přípravou samotného džemu si připravíme sklenice jedním ze způsobů:
Jahody omyjeme, odstopkujeme, pokud je to nutné, tak okrájíme. Vložíme je do hrnce a zasypeme většinou cukru (část necháme na později). Nakonec přisypeme i sůl a směs dáme na sporák vařit. Když se cukr rozpustí, nahrubo směs rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme skořici. Přivedeme k varu, stáhneme na mírný plamen a 2 minuty povaříme.
Pektin smícháme se zbylým cukrem a přisypeme k vařícímu džemu a ještě chvilku povaříme (aby se rozpustil cukr). Nikdy nesypte samotný pektin do tekutiny, zhrudkovatěl by! Je nutné ho smíchat dopředu s cukrem a vkládat ho do horké směsi společně.
Hrnec odstavíme z plotny. Džem plníme ještě horký do skleniček ideálně až po okraj. Pokud nějaká marmeláda nateče na okraj skleničky, utřeme ji čistou utěrkou. Místo, kde se víčko a sklenička dotýkají, musí být čisté, jinak hrozí plíseň. Skleničky zavíčkujeme a naskládáme na plech.
Troubu rozpálíme na 85-90°C (ideálně použít teploměr do trouby - při nízké teplotě neproběhne sterilizace, při vysoké se džem začne vařit a vybublá ze skleniček), vložíme dovnitř plech s marmeládami a sterilizujeme 40 minut. Všechny případné zárodky plísní se tímto způsobem zničí a džem vydrží do další sezony.
Marmeládu jsem vzala i do práce na košt a chutnala všem. Dva názory se shodovaly v tom, že je vhodná spíš na podzim a zimu (přeci jen skořice prohřívá), ale já osobně si jí dám s chutí i v létě:o)) A úplně nejvíc mi chutná na toustu s arašídovým máslem... Nesuďte mě, burákovému máslu s marmeládou jsem propadla :o)
1 kg jahod (množství čisté hmoty po očištění)
300 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
1 rovná lžíce mleté skořice
10 g citrusového pektinu
-------------------------------------------------------
Před přípravou samotného džemu si připravíme sklenice jedním ze způsobů:
- Omyjeme je a suché je dáme na 150°C do trouby na 30 minut
- Nebo omyté sklenice prolijeme vařicí vodou a necháme vyschnout.
- Pokud máme myčku, stačí je umýt v myčce na nejvyšší teplotu.
Jahody omyjeme, odstopkujeme, pokud je to nutné, tak okrájíme. Vložíme je do hrnce a zasypeme většinou cukru (část necháme na později). Nakonec přisypeme i sůl a směs dáme na sporák vařit. Když se cukr rozpustí, nahrubo směs rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme skořici. Přivedeme k varu, stáhneme na mírný plamen a 2 minuty povaříme.
Pektin smícháme se zbylým cukrem a přisypeme k vařícímu džemu a ještě chvilku povaříme (aby se rozpustil cukr). Nikdy nesypte samotný pektin do tekutiny, zhrudkovatěl by! Je nutné ho smíchat dopředu s cukrem a vkládat ho do horké směsi společně.
Hrnec odstavíme z plotny. Džem plníme ještě horký do skleniček ideálně až po okraj. Pokud nějaká marmeláda nateče na okraj skleničky, utřeme ji čistou utěrkou. Místo, kde se víčko a sklenička dotýkají, musí být čisté, jinak hrozí plíseň. Skleničky zavíčkujeme a naskládáme na plech.
Troubu rozpálíme na 85-90°C (ideálně použít teploměr do trouby - při nízké teplotě neproběhne sterilizace, při vysoké se džem začne vařit a vybublá ze skleniček), vložíme dovnitř plech s marmeládami a sterilizujeme 40 minut. Všechny případné zárodky plísní se tímto způsobem zničí a džem vydrží do další sezony.
Přidala jsem skořici do poslední skleničky a je to nečekaná lahoda-jahoda :)
OdpovědětVymazat