Tvarohový nekynutý koláč s drobenkou
Spolupráce
Milujete kynuté koláče s tvarohem a drobenkou? Takové jako od babičky? A nemáte na kynuté těsto čas nebo se ho prostě bojíte? Tak pro vás mám řešení:o) Upečte tenhle koláč, jehož těsto není vůbec kynuté, ale vypadá a chutná trochu podobně a hlavně je rychlé a nepotřebujete k tomu ani robota (nebo vypracované svaly) - vše lze lehce v ruce. Můžete na něj použít nějaké drobnější ovoce a nebo ho vůbec nedávat, koláč je skvělý i v "čisté" verzi. Já tentokrát použila borůvky, ale ozkoušenou mám i rebarboru a samotný tvaroh.
Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou, suroviny jsem sehnala v Lidlu a na jeden koláč se vejdete do 90 korunové stravenky.
1/2 (=2 zarovnané lžičky) prášku do pečiva Castello
4 lžíce mléka
3 lžíce oleje
120 g měkkého tučného tvarohu Pilos
4 lžíce cukru krupice
-----------------------------------------------------
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Připravíme si formu na koláč s průměrem 27 cm. Skleněná nebo dobrá kameninová se nemusí ani vymazat, jiné povrchy buď vyložíme pečícím papírem (dobře drží, když ho před tím zmačkáme, namočíme a vyždímáme) nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Všechny suroviny na těsto propracujeme v ruce na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto - téměř nelepí a je pružné. Těsto rozválíme na trochu větší plochu než je dno formy, přeneseme na dno a kraje lehce vytáhneme nahoru (do skleněné formy těsto jen vymačkám rukama).
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 hrsti drobného (i mraženého) ovoce (není nutné)
----------------------------------------------------------
Tvaroh, cukry a vejce vložíme do mísy a metličkou prošleháme. Vylijeme na připravené těsto a posypeme ovocem .
35 g cukru krupice
35 g povoleného másla Pilos
---------------------------------------
Všechny suroviny na drobenku zpracujeme prsty a posypeme koláč.
Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 45 minut. Po upečení formu opatrně vyndáme a necháme zcela vychladnout.
Milujete kynuté koláče s tvarohem a drobenkou? Takové jako od babičky? A nemáte na kynuté těsto čas nebo se ho prostě bojíte? Tak pro vás mám řešení:o) Upečte tenhle koláč, jehož těsto není vůbec kynuté, ale vypadá a chutná trochu podobně a hlavně je rychlé a nepotřebujete k tomu ani robota (nebo vypracované svaly) - vše lze lehce v ruce. Můžete na něj použít nějaké drobnější ovoce a nebo ho vůbec nedávat, koláč je skvělý i v "čisté" verzi. Já tentokrát použila borůvky, ale ozkoušenou mám i rebarboru a samotný tvaroh.
Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou, suroviny jsem sehnala v Lidlu a na jeden koláč se vejdete do 90 korunové stravenky.
Těsto (na koláčovou formu 27 cm)
225 g polohrubé mouky Castello1/2 (=2 zarovnané lžičky) prášku do pečiva Castello
4 lžíce mléka
3 lžíce oleje
120 g měkkého tučného tvarohu Pilos
4 lžíce cukru krupice
-----------------------------------------------------
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Připravíme si formu na koláč s průměrem 27 cm. Skleněná nebo dobrá kameninová se nemusí ani vymazat, jiné povrchy buď vyložíme pečícím papírem (dobře drží, když ho před tím zmačkáme, namočíme a vyždímáme) nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Všechny suroviny na těsto propracujeme v ruce na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto - téměř nelepí a je pružné. Těsto rozválíme na trochu větší plochu než je dno formy, přeneseme na dno a kraje lehce vytáhneme nahoru (do skleněné formy těsto jen vymačkám rukama).
Tvarohová vrstva:
500 g tučného tvarohu Pilos50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 hrsti drobného (i mraženého) ovoce (není nutné)
----------------------------------------------------------
Tvaroh, cukry a vejce vložíme do mísy a metličkou prošleháme. Vylijeme na připravené těsto a posypeme ovocem .
Drobenka
50 g hrubé mouky Castello35 g cukru krupice
35 g povoleného másla Pilos
---------------------------------------
Všechny suroviny na drobenku zpracujeme prsty a posypeme koláč.
Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 45 minut. Po upečení formu opatrně vyndáme a necháme zcela vychladnout.
Tak do tohoto já jdu! Mňam! Děkuji. :-)
OdpovědětVymazatMusím tenhle koláč moc pochválit. Je skvělý a s těstem se navíc moc dobře pracuje. Tenhle týden už ho dělám podruhé (moc tvarohu v lednici :-D ) a ještě zdaleka neomrzel. A je super i s meruňkami. :-)
OdpovědětVymazatPro inspiraci sem chodím často, spousta skvělých receptů. Ale tenhle koláč musím zvlášť pochválit. Je fakt geniální. To těsto je univerzální voják. Jednoduché, ale přitom efektní. Většinou dělám jen s tvarohovo-ovocnou náplní bez drobenky, ale dá se naplnit skoro čímkoliv. Takže díky za tenhle recept!
OdpovědětVymazatDobry den!
OdpovědětVymazatMiluju kynuta testa, rada s nimi pracuji a radi je jime 😆 obzvlast valasske frgaly. Bohuzel je to dost casove narocne a tak jsem vyzkousela vase testo! Je to absolutni pecka, skvele se s nim pracuje, je variabilni , muzete klidne dat o pulku vic tvarohu do testa a stejne se povede. Jsem nadsena jak rychle jednoduse se da dojit k TOP vysledku.
Moc dobrý 😍
OdpovědětVymazat