Vepřová panenka v listovém těstě s jablečnou nádivkou
Spolupráce
K tomuhle jídlu mě inspirovala dětská verze Masterchefa, kterou dávají na Déčku (vy, co nemáte děti, jedná se o dětský kanál České televize). Děti z Anglie tam profesionálně vaří a pečou. Mimochodem fakt nechápu, jak 9-12 leté děti mohou takhle válet!!! Gordon Ramsay po nich chtěl, aby upekli jeho hovězí wellington (zjednodušeně středně propečené hovězí obalené houbovou nádivkou a zabalené do listového těsta). A já dostala chuť na variaci s vepřovou panenkou. A od myšlenky občas nebývá daleko k realizaci a po kratším pátrání mě zaujal recept s nádivkou z jablek. Panenka je jemné maso, které se má rádo se sladšími chutěmi (třeba panenka plněná sušeným švestkami - oblíbená klasika), takže v kombinaci s jablky je také výborná. Recept není nikterak složitý, nemusíte se bát, zvlášť pokud použijete předem rozválené listové těsto - třeba jako já to z Lidlu.
Recept vznikl ve spolupráci s Naše stravenka a suroviny jsem nakoupila v Lidlu. Panenka nepatří mezi nejlevnější kousky masa, takže je třeba počítat s vyššími náklady, ale suroviny na 4 porce (což vyjde na jedno listové těsto) pořídíte za dvě 90 korunové stravenky.
50 g másla
2 střední cibule
3 stroužky česneku
2 jablka
2 dl jablečného džusu nebo vody
sůl, pepř
lžička sušeného tymiánu
1 listové těsto Belbake
1 vejce (stačí malé)
---------------------------------------------
Pokud máme panenku "s ocáskem" (tzn. že je na panence výrazný rozdíl mezi začátkem a koncem), vezmeme tento užší kousek a stočíme ho ke zbytku masa, aby vznikl váleček, který je všude podobně silný. Přichytíme provázkem nebo jehlou. Panenku osolíme.
Cibuli oloupeme a nařežeme nadrobno. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
V pánvi rozpustíme máslo a na prudším ohni osmahneme panenku ze všech stran dohněda. Dohromady to trvá tak 10 minut - smažíme opravdu ze všech stran, ne jen ze dvou, maso musí být zatažené. Osmaženou panenku vyndáme z pánve a necháme odpočívat a chladnout na talíři. Odstraníme provázek nebo jehlu (pokud něco z toho bylo použito).
Stáhneme plamen na polovinu a do výpeku po panence vhodíme cibuli. Opekáme dozlatova. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět (cca 2 minuty) a nakonec přidáme jablka. Za stálého míchání dusíme, dokud není směs měkká. Zalijeme džusem / vodou, přidáme sůl, pepř a tymián a dále dusíme, odkud se nevyvaří všechna tekutina. Přemístíme do misky a necháme trochu zchladnout.
Troubu si zapneme na 200°C (horkovzduch 180°C).
Těsto rozbalíme (pokud nemáme variantu už rozválenou na pečícím papíře, tak si těsto rozválíme na obdelník, který je o něco delší než délka panenky). Na většinou povrchu natřeme zchladlou jablečnou směs, na jednom konci (na delší straně) necháme asi 3 cm bez nádivky. Vejce rozšleháme a mašlovačkou natřeme část těsta bez jablečné nádivky. Panenku položíme na druhý kraj a zabalíme ji do těsta jako roládu, spoj necháme dole. Fotka níže je jen z mobilu, ale pro představu, jak skládat vrstvy na listové těsto, snad poslouží:o)
Konce složíme pod roládu a na papíře přeneseme do pekáče nebo na plech. Celou roládu potřeme vajíčkem a na pár místech propícháme nožem (nebo ozdobně nařežeme) a dáme péct na 30 minut do rozehřáté trouby.
Po upečení má být těsto zlatavé až nahnědlé barvy. Necháme roládu asi 10 minut odpočívat a pak nařežeme na porce a podáváme. Uvnitř by měla být panenka lehce růžová. Ideální příloha jsou brambory - vařené a nebo šťouchané, případně salát.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/apple-pork-tenderloin-in-puff-pastry-482187
K tomuhle jídlu mě inspirovala dětská verze Masterchefa, kterou dávají na Déčku (vy, co nemáte děti, jedná se o dětský kanál České televize). Děti z Anglie tam profesionálně vaří a pečou. Mimochodem fakt nechápu, jak 9-12 leté děti mohou takhle válet!!! Gordon Ramsay po nich chtěl, aby upekli jeho hovězí wellington (zjednodušeně středně propečené hovězí obalené houbovou nádivkou a zabalené do listového těsta). A já dostala chuť na variaci s vepřovou panenkou. A od myšlenky občas nebývá daleko k realizaci a po kratším pátrání mě zaujal recept s nádivkou z jablek. Panenka je jemné maso, které se má rádo se sladšími chutěmi (třeba panenka plněná sušeným švestkami - oblíbená klasika), takže v kombinaci s jablky je také výborná. Recept není nikterak složitý, nemusíte se bát, zvlášť pokud použijete předem rozválené listové těsto - třeba jako já to z Lidlu.
Recept vznikl ve spolupráci s Naše stravenka a suroviny jsem nakoupila v Lidlu. Panenka nepatří mezi nejlevnější kousky masa, takže je třeba počítat s vyššími náklady, ale suroviny na 4 porce (což vyjde na jedno listové těsto) pořídíte za dvě 90 korunové stravenky.
Na 3-4 porce
1 vepřová panenka (cca 500 g)50 g másla
2 střední cibule
3 stroužky česneku
2 jablka
2 dl jablečného džusu nebo vody
sůl, pepř
lžička sušeného tymiánu
1 listové těsto Belbake
1 vejce (stačí malé)
---------------------------------------------
Pokud máme panenku "s ocáskem" (tzn. že je na panence výrazný rozdíl mezi začátkem a koncem), vezmeme tento užší kousek a stočíme ho ke zbytku masa, aby vznikl váleček, který je všude podobně silný. Přichytíme provázkem nebo jehlou. Panenku osolíme.
Cibuli oloupeme a nařežeme nadrobno. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
V pánvi rozpustíme máslo a na prudším ohni osmahneme panenku ze všech stran dohněda. Dohromady to trvá tak 10 minut - smažíme opravdu ze všech stran, ne jen ze dvou, maso musí být zatažené. Osmaženou panenku vyndáme z pánve a necháme odpočívat a chladnout na talíři. Odstraníme provázek nebo jehlu (pokud něco z toho bylo použito).
Stáhneme plamen na polovinu a do výpeku po panence vhodíme cibuli. Opekáme dozlatova. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět (cca 2 minuty) a nakonec přidáme jablka. Za stálého míchání dusíme, dokud není směs měkká. Zalijeme džusem / vodou, přidáme sůl, pepř a tymián a dále dusíme, odkud se nevyvaří všechna tekutina. Přemístíme do misky a necháme trochu zchladnout.
Troubu si zapneme na 200°C (horkovzduch 180°C).
Těsto rozbalíme (pokud nemáme variantu už rozválenou na pečícím papíře, tak si těsto rozválíme na obdelník, který je o něco delší než délka panenky). Na většinou povrchu natřeme zchladlou jablečnou směs, na jednom konci (na delší straně) necháme asi 3 cm bez nádivky. Vejce rozšleháme a mašlovačkou natřeme část těsta bez jablečné nádivky. Panenku položíme na druhý kraj a zabalíme ji do těsta jako roládu, spoj necháme dole. Fotka níže je jen z mobilu, ale pro představu, jak skládat vrstvy na listové těsto, snad poslouží:o)
Konce složíme pod roládu a na papíře přeneseme do pekáče nebo na plech. Celou roládu potřeme vajíčkem a na pár místech propícháme nožem (nebo ozdobně nařežeme) a dáme péct na 30 minut do rozehřáté trouby.
Po upečení má být těsto zlatavé až nahnědlé barvy. Necháme roládu asi 10 minut odpočívat a pak nařežeme na porce a podáváme. Uvnitř by měla být panenka lehce růžová. Ideální příloha jsou brambory - vařené a nebo šťouchané, případně salát.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/apple-pork-tenderloin-in-puff-pastry-482187
Dobrý den, kam vy na ty recepty chodíte. Jeden je lepší než druhý. Panenka byla jedna báseň, masíčko měkoučké a růžové. Skvělé jídlo
OdpovědětVymazatByl by prosím recept na tu panenku plněnou švestkami? Nebo kde ho najdu? Děkuji
OdpovědětVymazat