Chilli sin carne (bez masa)

Spolupráce.

Chilli con carne (což je varianta s masem) dělám už celkem dlouho a  mám ho opravdu ráda, ale když je chuť na bezmasou variantu, přichází na řadu "sestra" tohohle skvělého pokrmu - chilli sin carne. Aby se neubíralo na sytosti a množství bílkovin, je směs nacpaná luštěninami navíc a taky je v něm více zeleniny. Zároveň je i veganské, přirozeně bezlaktozové a bezlepkové.

A co se týče toho chilli... V receptu uvádím "podle chuti" a je to na zvážení každého, kolik chilli snese nebo nesnese. Já tohle jídlo miluju, ale pálivé nedávám, fyzicky ho nezvládám, takže já osobně ani chilli nedávám, místo toho používám asi 1/2 lžičky pálivé papriky. Kdo má plechovou pusu, může dát klidně lžíci chilli, když to snese:o) Takže chilli dávejte s ohledem na to, kolik snesete vy a nebo vaši strávníci (zvlášť třeba děti).

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou . Suroviny jsem nakoupila v Lidlu a za stravenku v hodnotě 110 Kč nakoupíte všechny ingredience na 4 porce (včetně přílohy).






2 střední mrkve
3 lžíce oleje
1 větší cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce římského kmínu
chilli dle chuti
1 plechova loupaných rajčat Freshona (400 g)
1 plechovka červených fazolí Freshona (255 g pevného obsahu)
250 ml vody
3 lžíce červené čočky
150 g uvařené cizrny
100 g kukuřice (mražené a nebo z konzervy Freshona)
20 g čokolády na vaření Fin carré
sůl a pepř
--------------------------------------------------------------------------------
Mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, papriku asi na 1 cm velké kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.

Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej. Přidáme mrkev a zprudka opékáme asi 5 minut. Pak přidáme cibuli, snížíme trochu plamen a opékáme dozlatova. Přidáme papriku a opět restujeme pár minut.  Když je všechna zelenina hezky opečená, přihodíme česnek, minutu opekáme (do rozvonění) a následně zasypeme vším kořením (chilli, sladkou papriku a římský kmín) a opět minutku opékáme do rozvonění.

Do kastrolu vyklopíme rajčata, zalijeme vodou, přidáme propláchnuté fazole a červenou čočku. Osolíme a opepříme. Přikryjeme a vaříme mírným varem 20 minut.

Do směsi přidáme cirznu a kukuřici a nasekanou čokoládu, vše necháme prohřát (čokoládu rozpustit), zamícháme a necháme 10 minut stát.

Podáváme s rýží, kuskusem, pečivem nebo tortilou. Zdobit můžeme čerstvě posekanou lahůdkovou cibulí nebo lístky koriandru.






Komentáře

  1. Červenou čočku syrovou nebo uvařenou? Jinak to vypadá krásně!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recept je to skvělé!!
    Chilli con carne zabalit do domácí tortily 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaký máte recept na domácí tortilu,prosím? Děkuji

      Vymazat
  3. Dnes jsem vyzkoušela a chutnalo všem, hlavně manželovi :) Oceňuji, že je to super rychlé :)

    OdpovědětVymazat
  4. Výborný recept, chutnalo i manželovi ;-).

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto božský recept!

    OdpovědětVymazat
  6. Dokonalé! Díky moc 🙂

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů