Chilli sin carne (bez masa)
Spolupráce.
Chilli con carne (což je varianta s masem) dělám už celkem dlouho a mám ho opravdu ráda, ale když je chuť na bezmasou variantu, přichází na řadu "sestra" tohohle skvělého pokrmu - chilli sin carne. Aby se neubíralo na sytosti a množství bílkovin, je směs nacpaná luštěninami navíc a taky je v něm více zeleniny. Zároveň je i veganské, přirozeně bezlaktozové a bezlepkové.
A co se týče toho chilli... V receptu uvádím "podle chuti" a je to na zvážení každého, kolik chilli snese nebo nesnese. Já tohle jídlo miluju, ale pálivé nedávám, fyzicky ho nezvládám, takže já osobně ani chilli nedávám, místo toho používám asi 1/2 lžičky pálivé papriky. Kdo má plechovou pusu, může dát klidně lžíci chilli, když to snese:o) Takže chilli dávejte s ohledem na to, kolik snesete vy a nebo vaši strávníci (zvlášť třeba děti).
Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou . Suroviny jsem nakoupila v Lidlu a za stravenku v hodnotě 110 Kč nakoupíte všechny ingredience na 4 porce (včetně přílohy).
2 střední mrkve
3 lžíce oleje
1 větší cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce římského kmínu
chilli dle chuti
1 plechova loupaných rajčat Freshona (400 g)
1 plechovka červených fazolí Freshona (255 g pevného obsahu)
250 ml vody
3 lžíce červené čočky
150 g uvařené cizrny
100 g kukuřice (mražené a nebo z konzervy Freshona)
20 g čokolády na vaření Fin carré
sůl a pepř
--------------------------------------------------------------------------------
Mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, papriku asi na 1 cm velké kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej. Přidáme mrkev a zprudka opékáme asi 5 minut. Pak přidáme cibuli, snížíme trochu plamen a opékáme dozlatova. Přidáme papriku a opět restujeme pár minut. Když je všechna zelenina hezky opečená, přihodíme česnek, minutu opekáme (do rozvonění) a následně zasypeme vším kořením (chilli, sladkou papriku a římský kmín) a opět minutku opékáme do rozvonění.
Do kastrolu vyklopíme rajčata, zalijeme vodou, přidáme propláchnuté fazole a červenou čočku. Osolíme a opepříme. Přikryjeme a vaříme mírným varem 20 minut.
Do směsi přidáme cirznu a kukuřici a nasekanou čokoládu, vše necháme prohřát (čokoládu rozpustit), zamícháme a necháme 10 minut stát.
Podáváme s rýží, kuskusem, pečivem nebo tortilou. Zdobit můžeme čerstvě posekanou lahůdkovou cibulí nebo lístky koriandru.
Chilli con carne (což je varianta s masem) dělám už celkem dlouho a mám ho opravdu ráda, ale když je chuť na bezmasou variantu, přichází na řadu "sestra" tohohle skvělého pokrmu - chilli sin carne. Aby se neubíralo na sytosti a množství bílkovin, je směs nacpaná luštěninami navíc a taky je v něm více zeleniny. Zároveň je i veganské, přirozeně bezlaktozové a bezlepkové.
A co se týče toho chilli... V receptu uvádím "podle chuti" a je to na zvážení každého, kolik chilli snese nebo nesnese. Já tohle jídlo miluju, ale pálivé nedávám, fyzicky ho nezvládám, takže já osobně ani chilli nedávám, místo toho používám asi 1/2 lžičky pálivé papriky. Kdo má plechovou pusu, může dát klidně lžíci chilli, když to snese:o) Takže chilli dávejte s ohledem na to, kolik snesete vy a nebo vaši strávníci (zvlášť třeba děti).
Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou . Suroviny jsem nakoupila v Lidlu a za stravenku v hodnotě 110 Kč nakoupíte všechny ingredience na 4 porce (včetně přílohy).
2 střední mrkve
3 lžíce oleje
1 větší cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce římského kmínu
chilli dle chuti
1 plechova loupaných rajčat Freshona (400 g)
1 plechovka červených fazolí Freshona (255 g pevného obsahu)
250 ml vody
3 lžíce červené čočky
150 g uvařené cizrny
100 g kukuřice (mražené a nebo z konzervy Freshona)
20 g čokolády na vaření Fin carré
sůl a pepř
--------------------------------------------------------------------------------
Mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, papriku asi na 1 cm velké kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej. Přidáme mrkev a zprudka opékáme asi 5 minut. Pak přidáme cibuli, snížíme trochu plamen a opékáme dozlatova. Přidáme papriku a opět restujeme pár minut. Když je všechna zelenina hezky opečená, přihodíme česnek, minutu opekáme (do rozvonění) a následně zasypeme vším kořením (chilli, sladkou papriku a římský kmín) a opět minutku opékáme do rozvonění.
Do kastrolu vyklopíme rajčata, zalijeme vodou, přidáme propláchnuté fazole a červenou čočku. Osolíme a opepříme. Přikryjeme a vaříme mírným varem 20 minut.
Do směsi přidáme cirznu a kukuřici a nasekanou čokoládu, vše necháme prohřát (čokoládu rozpustit), zamícháme a necháme 10 minut stát.
Podáváme s rýží, kuskusem, pečivem nebo tortilou. Zdobit můžeme čerstvě posekanou lahůdkovou cibulí nebo lístky koriandru.
Červenou čočku syrovou nebo uvařenou? Jinak to vypadá krásně!
OdpovědětVymazatSyrovou, ona se uvari a zahusti.
VymazatDíky za recept je to skvělé!!
OdpovědětVymazatChilli con carne zabalit do domácí tortily 👍👍👍
Jaký máte recept na domácí tortilu,prosím? Děkuji
VymazatDnes jsem vyzkoušela a chutnalo všem, hlavně manželovi :) Oceňuji, že je to super rychlé :)
OdpovědětVymazatVýborný recept, chutnalo i manželovi ;-).
OdpovědětVymazatNaprosto božský recept!
OdpovědětVymazatDokonalé! Díky moc 🙂
OdpovědětVymazat