Hrnkový perník
Perník jsem jako dítě měla moc ráda, ale jako dospělá jsem ho mockrát nepekla. A přitom je to škoda, protože takový perník je velmi rychlý, jednoduchý a v kombinaci s marmeládou a čokoládovou polevou chutná snad každému:o) V listopadovém Apetitu byl jeden perník v sekci hrnkových receptů a já se ho rozhodla upéct svému ukašlanému dítěti, se kterým jsem doma. A protože se po zveřejnění fotky na instagramu pár lidí ptalo po receptu, máte ho tu:o)
1 hrnek polohrubé mouky
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru krupice
1 kypřící prášek do perníku (nebo klasický kypřící prášek a 1 velká lžíce perníkového koření)
2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
2 vejce
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
100 g hořké čokolády s alespoň 50 % kakaa (může být i kvalitní na vaření)
1 velká lžíce másla (30g)
1 lžíce mléka
----------------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 190°C (horkovzduch na 170°C).
Plech s rozměrem 30 x 40 cm vyložíme zmačkaným a znovu narovnaným pečícím papírem (po zmačkání se s papírem lépe pracuje).
Do mísy nasypeme obě mouky, cukr, kypřící prášek s kořením, kakao a promícháme. Do směsi přidáme celá vejce, mléko a olej a metličkou promícháme. Těsto nalijeme do připraveného pekáče a pečeme asi 25 minut (pokud do těsta zapíchneme špejli, vyjde ven suchá).
Ještě za tepla potřeme povrch perníku marmeládou (vyjde to cca na 3 větší lžíce). Necháme zcela vystydnout.
Čokoládu nalámeme a společně s máslem ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Promícháme, zamícháme lžíci mléka a polevou potřeme celý perník. V tuto chvíli můžeme čokoládu posypat i strouhanám kokosem nebo sekanými ořechy. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
Zdroj: Časopis Apetit, listopad 2018
Perník (hrnek = objem 250 ml)
1 hrnek polohrubé mouky
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru krupice
1 kypřící prášek do perníku (nebo klasický kypřící prášek a 1 velká lžíce perníkového koření)
2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
2 vejce
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
Na dokončení
pikantní marmeláda (malinová, rybízová, nebo meruňková)100 g hořké čokolády s alespoň 50 % kakaa (může být i kvalitní na vaření)
1 velká lžíce másla (30g)
1 lžíce mléka
----------------------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 190°C (horkovzduch na 170°C).
Plech s rozměrem 30 x 40 cm vyložíme zmačkaným a znovu narovnaným pečícím papírem (po zmačkání se s papírem lépe pracuje).
Do mísy nasypeme obě mouky, cukr, kypřící prášek s kořením, kakao a promícháme. Do směsi přidáme celá vejce, mléko a olej a metličkou promícháme. Těsto nalijeme do připraveného pekáče a pečeme asi 25 minut (pokud do těsta zapíchneme špejli, vyjde ven suchá).
Ještě za tepla potřeme povrch perníku marmeládou (vyjde to cca na 3 větší lžíce). Necháme zcela vystydnout.
Čokoládu nalámeme a společně s máslem ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Promícháme, zamícháme lžíci mléka a polevou potřeme celý perník. V tuto chvíli můžeme čokoládu posypat i strouhanám kokosem nebo sekanými ořechy. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
Zdroj: Časopis Apetit, listopad 2018
Rychlý a hodně jedlý o víkendu upeču...Olina
OdpovědětVymazatDobrý den, perník vypadá skvěle, chystám se ho o víkendu upéct. Jen se chci zeptat, opravdu do těsta přijde půl litru mléka? Nejsem moc zkušená pekařka, tak se radši ujišťuju :-) Děkuji za Vaši výbornou stránku plnou receptů. Bára
OdpovědětVymazatO víkendu vyzkouším, Marci:-)
OdpovědětVymazatVyzkoušeno, perfektní moučník! Dnes jdu péct znovu, akorát ho udělám na vetší plech a zdvojnásobím polevu:)
OdpovědětVymazatPernik se peče,mléka jsem dala méně zhruba hrnek a čtvrt.Určitě bude výborný👌👌
OdpovědětVymazatNaprostá dobrota, díky za recept! Přidala jsem ještě dvě nastrouhaný jablka a mletý vlašáky a nemělo to chybu ��
OdpovědětVymazatÚžasně vláčný, manžel i děti chválí!!!
OdpovědětVymazatKdyž sem pekla poprvé úžasný. Teď opakovaně 2x zdrcly nevybehly. Vůbec nevím čím by to mohlo byt
OdpovědětVymazatŠpatný kypřicí prášek, nebo jste prášek nasypala rovnou do tekuté směsi a nebyl nejdřív promíchaný s moukou. Nebo těsto dlouho stálo zamíchané než šlo do trouby.
VymazatDobry den, jak docilite toho krasne rovneho povrchu na potreni :)? Ja to mam vzdy uprostred vyssi nez na krajich a pak mi poleva vsude tece :) Dekuji
OdpovědětVymazat