Dort s extra kakaovým korpusem a pařížským a vanilkovým krémem
Na konci září slavil manžel kulatiny a já mu připravila dort, který se skládal z velmi kakaového korpusu a dvou různých krémů - žádné extra buřty nečekejte, nebylo moc prostoru na vymýšlení, a tak jsem zvolila oblíbený pařížák a světlý krém z mascarpone a šlehačky.
Korpus a základ na tmavý krém je potřeba připravit ideálně den dopředu (korpus celkem dlouho chladne, na krém se zase musí nejprve svařit smetana s čokoládou, která se pak musí dostatečně prochladit), takže přípravu nenechávejte na poslední chvíli.
Korpus a základ na tmavý krém je potřeba připravit ideálně den dopředu (korpus celkem dlouho chladne, na krém se zase musí nejprve svařit smetana s čokoládou, která se pak musí dostatečně prochladit), takže přípravu nenechávejte na poslední chvíli.
Korpus (22 cm v průměru)
4 střední vejce
špetka soli
150 g cukru krupice
180 g zakysané smetany nebo hustějšího jogurtu
160 ml oleje
140 g hladké mouky
75 g kakaa holandského typu
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
---------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci, aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vložíme do čisté mísy, přidáme špetku soli a šleháme na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu. Pak po lžicích přisypáváme cukr (polovinu z předpisu) a vždy ho zcela zašleháme do sněhu. Oslazený sníh šleháme dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle a když (vypnutou) metlu zvedneme, sníh tvoří špičky a je tuhý.
Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru do pěny. Pak přidáme zakysanou smetanu, olej, vanilkový cukr a promícháme. V další míse smícháme mouku, kakao a kypřící prášek a přidáme ke žloutkové směsi a pečlivě promícháme.
Vyšlehaný pevný sníh po částech opatrně zamícháme do těsta.
Těsto vylejeme do připravené dortové formy a pečeme asi 45-55 minut. A během pečení korpusu můžeme začít pracovat na pařížském krému (viz níže).
Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme korpus zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.
Pařížský krém
200 ml smetany ke šlehání
20 g kakaa holandského typu
120 g čokolády (alespoň 50% kakaa)
30 g cukru moučka
250 g mascarpone
--------------------------------------------------
Jak už bylo výše zmíněno, pařížským krémem začínáme den dopředu (nebo alespoň 6 hodin před finalizací dortu).
Metličkou zamícháme smetanu a kakao, směs nalijeme do rendlíku a přivedeme pomalu k varu. Čokoládu nalámeme do horké smetany a za stálého mícháme necháme zcela rozpustit. Směs nalijeme do misky, přikryjeme folií tak, že se folie dotýká i hladiny, necháme vystydnout a pak vložíme alespoň na 4 hodiny do lednice (ideálně přes noc).
Druhý den dokončíme tmavý krém. Mascarpone s cukrem moučka rychle prošleháme, aby se spojily, pak k nim po částech přidáváme svařenou pařížskou šlehačku (která je vychlazená na stejnou teplotu jako mascarpone) a stále šleháme. Vznikne nám hladký tmavý krém.
Světlý krém
200 ml smetany ke šlehání
350 g mascarpone
50 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
--------------------------------------
Do misky vložíme stejně vychlazené mascarpone a smetanu, přidáme cukr moučka a začneme šlehat na nižší stupeň výkonu. Směs necháme spojit, zvýšíme otáčky, asi dvě minuty šleháme, dokud nevznikne tuhá směs. Nakonec ještě krátce zašleháme vanilkový extrakt.
Sestavení dortu
marmeláda dle chuti (rybízová, malinová a podobné)
----------------------------------------------------------------
Korpus dvakrát prořízneme. Spodní plát postavíme na servírovací talíř, pomažeme marmeládou (asi dvěma lžícemi) a potřeme třetinou světlého krému. Přiklopíme druhým plátem a opakujeme postup. Naposledy dáme třetí plát a ten už jen namažeme zbytkem světlého krému.
Na boky dortu natřeme asi 2/3 pařížského krému a uhladíme stěrkou . Tmavý krém naplníme do sáčku s ozdobnou špičkou a ozdobíme horní část dortu. Pokud máme čerstvé ovoce, omyjeme ho, osušíme, posypeme cukrem, necháme asi 10 minut stát a následně jím dozdobíme dort.
Zdroj: korpus dle https://www.devceuplotny.cz/foodblog/cokoladovy-dort
Krásný a hodně jedlý...Dávám do záložek...Olina
OdpovědětVymazatDobry den pani Marcelo. Prosim, jak u Vasich dortu docilite tak krasne tmaveho korpusu? Ja,ac pouzivam holandske kakao, nikdy je tak tmave nemam. Dekuji za Vase uzasne recepty. Zdravi Martina
OdpovědětVymazattady v receptu je použito hodně kakaa, proto byl korpus tak tmavý... a jinak.. kdo ví.. určitě záleží na kvalitě použitého kakaa, ale já je celkem střídám, takže asi moc konkrétně neporadím. Spokojená jsem určitě s tím z Lidlu.
VymazatDobrý den,myslíte,ze dort zvládne i zacatecnik?�� Děkuji
OdpovědětVymazatNepatri k nejjednodussim (hlavne tim, ze ma dva druhy kremu), ale i zacatecnik by ho mel zvladnout
VymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se svařená šlehačka s kakaem a čokoládou druhý den vyšlehá nebo se nechá jen vychladit. Děkuji moc M.
OdpovědětVymazatPostupujte tak, jak mám sepsáno v receptu - zchlazenou slehacku bez predchoziho vyslehani pridavam k mascarpone. Ona je z lednice celkem dost tuha a spolecne s mascarpilone se trochu nasleha.
VymazatDobrý den:) Chtěla jsem se zeptat.. dal by se dort polít bílou čokoládovou ganache? Jestli by poleva na tom tmavém krému vynikla. Nahoru bych nedávala světlý krém, ale tmavý na celý dort:) A zbožňuju Vaše recepty!:) Díky, Pavla
OdpovědětVymazatDobry den, chci Vam velice podekovat za Vas blog. Celkem pravidelne jej navstevuji a spoustu Vasich receptu u nas jiz zdomacnelo. Dnes jsem pekla tento dort k synovym 4. narozeninam (dozdoben tedy lentilkami a barevnymi auticky), ale mel u vsech velky uspech. Dekuji Vam za nej a posilam kousek radosti, kterou nam udelal i Vam❤️ Jste skvela a prosim piste dal, jste pro me jistota, ze to co podle Vas pripravim chutna vsem��
OdpovědětVymazatTohle se tak hezky cte 🥰. Děkuju za komentář. Ja se nechystám prestat blog psat, sice uz tu nepribyvaji recepty tak casto (holt jsem se vratila do prace), ale stale me to bavi. A asi bych to vam, mym drahym fanouskum, nemohla udelat 😁😁
VymazatTortu som dnes upiekla,bola fantastická,chutná, výborná a ten krém vynikol na ríbezľovom džeme.Ďakujem za recept.
OdpovědětVymazatCez víkend som robila, sama sebe k narodeninám 😀Torta bola fantastická!!Pridala som ešte do krému višne 😊 Ďakujem za recept! Iste ešte urobím niekedy,! Fotku sa mi nepodarilo priložiť 😁
OdpovědětVymazatNajlepši blog o varení a pečení, ďakujem krásne.
OdpovědětVymazatmoc děkuji:o)
Vymazat