Mrkvová roláda / carrotcake roll
S koncem prázdnin na mě dýchl podzim a já dostala chuť na trochu jiné dezerty než ovocné (ovšem období jablečných koláčů ještě přijde, to nemám strach:o)). V týdnu jsem si říkala že bych si dala mrkvový dort, ale ne celý, spíš nějaký poloviční, nebo nějakou jeho variantu a v tu chvíli mě to napadlo - mrkvová roláda! A upletla jsem si na sebe trochu bič, protože fakt nelze vzít rozpis na těsto na mrkvový dort a očekávat, že bude fungovat i v roládě. A převzít cizí recept jsem taky nechtěla, protože ten můj mrkváč mi prostě chutná nejvíc (z těch zkoušených). Nakonec jsem roládu pekla 3x, než jsem vychytala správnou konzistenci i chuť těsta (krém byl jednoduchý, ten se z původního receptu dal použít) a tady máte recept.
100 g cukru krupice
150 g mrkve (jedna větší)
60 g polohrubé mouky
60 g mletých ořechů (lískové nebo vlašské)
1 vrchovatá lžička skořice
1 zarovnaná lžička sušeného zázvoru
na špičku nože muškátového ořechu
---------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).
Do mísy vložíme celá vejce s cukrem a vyšleháme je dokud asi neztrojnásobí svůj objem a nezesvětlají do světlounce žluté až bílé barvy. Trvá to asi 5 minut dle výkonu šlehače.
Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme a následně přidáme k vaječnému těstu a stěrkou opatrně zapracujeme.
V jiné misce smícháme mouku, ořechy, skořici, zázvor a muškátový ořech. Směs přidáme do těsta a opět pomocí stěrky opatrně zamícháme až máme homogenní těsto.
Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.
Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že když na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.
Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu opatrně stáhneme pečící papír. Necháme vychladnout (netrvá to dlouho, cca 20 minut maximálně). Roláda je měkká a nemusí se stáčet hned po upečení. Pokud není přepečená, nepraskne.
250 g tvarohu
70 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------
Do mísy vložíme mascarpone s cukrem a na střední otáčky ho vyšleháme. Pak za stálého šlehání po lžicích přidáváme tvaroh a nakonec krátce prošleháme s vanilkovým extraktem.
Déle než dva dny roládu v lednici neskladujte (nebo ne nepřiklopenou), okorává a nasává do sebe pachy z ledničky.
Roláda:
3 větší vejce100 g cukru krupice
150 g mrkve (jedna větší)
60 g polohrubé mouky
60 g mletých ořechů (lískové nebo vlašské)
1 vrchovatá lžička skořice
1 zarovnaná lžička sušeného zázvoru
na špičku nože muškátového ořechu
---------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).
Do mísy vložíme celá vejce s cukrem a vyšleháme je dokud asi neztrojnásobí svůj objem a nezesvětlají do světlounce žluté až bílé barvy. Trvá to asi 5 minut dle výkonu šlehače.
Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme a následně přidáme k vaječnému těstu a stěrkou opatrně zapracujeme.
V jiné misce smícháme mouku, ořechy, skořici, zázvor a muškátový ořech. Směs přidáme do těsta a opět pomocí stěrky opatrně zamícháme až máme homogenní těsto.
Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.
Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že když na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.
Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu opatrně stáhneme pečící papír. Necháme vychladnout (netrvá to dlouho, cca 20 minut maximálně). Roláda je měkká a nemusí se stáčet hned po upečení. Pokud není přepečená, nepraskne.
Krém:
250 g mascarpone250 g tvarohu
70 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------
Do mísy vložíme mascarpone s cukrem a na střední otáčky ho vyšleháme. Pak za stálého šlehání po lžicích přidáváme tvaroh a nakonec krátce prošleháme s vanilkovým extraktem.
Sestavení rolády
Tři čtvrtiny krému natřeme na roládu a zavineme. Položíme na servírovací tác a zbylý krém natřeme na vršek a částečně i na boky rolády. Můžeme ozdobit nasekanými ořechy. Roládě stačí asi hodinové odložení v lednici a může se servírovat.Déle než dva dny roládu v lednici neskladujte (nebo ne nepřiklopenou), okorává a nasává do sebe pachy z ledničky.
Super recept!vyzkouším....I.
OdpovědětVymazatDobrý den, myslíte, že by bylo možné nahradit cukr medem? Děkuji.
OdpovědětVymazatbohužel nemám zkušenost, jak se chová piškotové těsto, když se šlehají vajíčka s medem místo cukru, takže nevím, jak se zachová. jestli máte zkušenosti dobré a víte, že se to chová stejně, směle do toho.
VymazatJá dělám mrkvový dort s medem a jde to dobře :) jen to musí být med opravdu tekutý a ne už cukernatý :(
VymazatMrkvový dort miluju a upéct ho jako roládu by mě nikdy nenapadlo .... děkuji za inspiraci ..... Marki
OdpovědětVymazatDobrý den, vypadá krásně nadýchaně, jenom prosím na upřesnění, olej tam nepatří vůbec?
OdpovědětVymazatDěkuji Eva
Nepatří:o) Reps. já ho tam nedávám.
VymazatDobrý den, ráda bych se zeptala jestli tam patří i prášek do pečiva?
OdpovědětVymazatNedavam ho tam.
VymazatMiluju tuhle roládu a zrovna jí jdu dělat v trojnásobný dávce! L.
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatzkusila jsem půl dávky mrkve a půl červené řepy a mouku jsem dala celozrnou špaldu.
Výborné
Eva
Dobrý den, dnes jsem pekla mrkvovou roládu podle Vašeho receptu. Místo cukru jsem dala tekutý med, korpus pekla 10 minut na 200 stupňů. S upečeným těstem se nádherně pracovalo, avšak mi přijde, že nevyběhlo a po vychladnutí je strašně mokré až se zdá být syrové. Jednou se mi toto stalo i s mrkvovým dortem. Nevíte, kde by mohla v postupu nastat chyba, že se těsto takto zachová? Chuťově je to však výborné.
OdpovědětVymazatProblém může být v tom tekutém medu a nebo těsto potřebovalo jestě chvíli péct.
VymazatMoc nám chutná, dělám vždy rovnou dvě dávky, aby bylo pro všechny 😀
OdpovědětVymazat