Jablečná galetka / jablečný rustikální koláč
Tenhle koláč vznikl opět jako z nouzecnost - doma nic moc nebylo, jen jablka, v lednici máslo a já měla chuť na něco dobrého a hlavně rychlého. Tak jsem zkusila zkombinovat těsto na mé oblíbené galetky a nacpat dovnitř jablka tak, jak je mám nejraději. A samozřejmě zmizel rychlostí blesku:o)
Tenhle koláč na fotce je třetí pokus (tu náplň jsem maličko vypilovala k ještě lepšímu) a v mezičase jsem zkoušela i všeobecně oblíbený karamelový tarte tatin (obrácený jablečný koláč) a věřte, že galetky měly u nás doma o dost větší úspěch.. Ale možná je to tím, že tarte tatin prostě neumím a nebo jsou děti po mně a jablka nejraději se skořicí:o))
200 g hladké mouky
50 g cukru krupice
1 vejce (střední až větší)
špetka soli
--------------------------------
Do mísy vložíme povolené máslo a zasypeme ho moukou, cukrem a špetkou soli. V robotu pomocí pulsního nástavce nebo třecí metlou rozmixujeme na drobenku. Pak přidáme celé vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud je vajíčko menší a těsto má stále drobenkovou konzistenci, přidáváme po lžicích studenou vodu a necháme ji zapracovat, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Těsto rozdělíme napůl a každou část vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
Pokud nevlastníte robota, těsto lze zpracovat stejně jako linecké těsto - na vál dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do důlku vyklepneme vajíčko, na okraj nakrájíme na kousky máslo, přidáme cukr a sůl a pomalu od středu směrem ven zapracováváme vajíčko a tuk do mouky, dokud nemáme hezké, kompaktní těsto bez hrudek.
40 g cukru krupice (nebo třtinového cukru)
1 vrchovatá lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru)
1 lžíce hladké mouky
hrst rozinek nebo brusinek, případně nahrubo nasekaných ořechů
20 g másla na slabé plátky
----------------------------------------------------------
Jablka / hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabé plátky (cca 0,5 cm silné). Do misky vložíme cukr, skořici, perníkové koření, mouku a cukr a promícháme. Přidáme veškeré ovoce a promícháme s kořeněnou směsí tak, aby všechno ovoce bylo obalené.
Troubu zapneme a nastavíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).
Připravíme si dva plechy na pečení a na ně dva pečící papíry - na obdélníkovou galetku, která je vidět na fotkách, je ideální si ustřihnout každý papír tak, aby asi ze 2/3 na šířku zakrýval velký plech. Pokud máte pečící papír prodávaný po jednotlivých připravených arších, tak stačí tento arch rozstřihnout napůl a vyjde to akorát.
Vyndáme těsto z lednice a každou část rozválíme do obdélníku na jeden z připravených papírů. Placka by měla být asi 3 mm vysoká. Papír s těstem přeneseme na plech (po naplnění jablky by šel už špatně přenášet)
Každý obdélník těsta posypeme půlkou rozinek / brusinek / ořechů.
Připravenou náplň z ovoce (jablek + hrušek) rovnoměrně rozdělíme mezi dva připravené koláče a navrstvíme je tak, aby ze všech stran zbývalo asi 3 cm těsta. Toto těsto přehneme přes náplň a dlaní ještě lehce zamáčkneme, aby se koláč nikde nerozevřel. Na oba koláče (na náplň) poklademe slabé plátky másla.
Vložíme do trouby a pečeme 25 minut do zlaté barvy.
Po upečení můžeme konzumovat skoro hned, jakmile koláč maličko zchladne (ale horký se špatně porcuje a dost láme). Úžasný je samotný a nebo se lžičkou zakysané smetany. A výtečný je samozřejmě i druhý den.
Tenhle koláč na fotce je třetí pokus (tu náplň jsem maličko vypilovala k ještě lepšímu) a v mezičase jsem zkoušela i všeobecně oblíbený karamelový tarte tatin (obrácený jablečný koláč) a věřte, že galetky měly u nás doma o dost větší úspěch.. Ale možná je to tím, že tarte tatin prostě neumím a nebo jsou děti po mně a jablka nejraději se skořicí:o))
Těsto
100 g másla200 g hladké mouky
50 g cukru krupice
1 vejce (střední až větší)
špetka soli
--------------------------------
Do mísy vložíme povolené máslo a zasypeme ho moukou, cukrem a špetkou soli. V robotu pomocí pulsního nástavce nebo třecí metlou rozmixujeme na drobenku. Pak přidáme celé vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud je vajíčko menší a těsto má stále drobenkovou konzistenci, přidáváme po lžicích studenou vodu a necháme ji zapracovat, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Těsto rozdělíme napůl a každou část vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
Pokud nevlastníte robota, těsto lze zpracovat stejně jako linecké těsto - na vál dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do důlku vyklepneme vajíčko, na okraj nakrájíme na kousky máslo, přidáme cukr a sůl a pomalu od středu směrem ven zapracováváme vajíčko a tuk do mouky, dokud nemáme hezké, kompaktní těsto bez hrudek.
Náplň
7 středních jablek (část z toho mohou tvořit hrušky)40 g cukru krupice (nebo třtinového cukru)
1 vrchovatá lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru)
1 lžíce hladké mouky
hrst rozinek nebo brusinek, případně nahrubo nasekaných ořechů
20 g másla na slabé plátky
----------------------------------------------------------
Jablka / hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabé plátky (cca 0,5 cm silné). Do misky vložíme cukr, skořici, perníkové koření, mouku a cukr a promícháme. Přidáme veškeré ovoce a promícháme s kořeněnou směsí tak, aby všechno ovoce bylo obalené.
Troubu zapneme a nastavíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).
Připravíme si dva plechy na pečení a na ně dva pečící papíry - na obdélníkovou galetku, která je vidět na fotkách, je ideální si ustřihnout každý papír tak, aby asi ze 2/3 na šířku zakrýval velký plech. Pokud máte pečící papír prodávaný po jednotlivých připravených arších, tak stačí tento arch rozstřihnout napůl a vyjde to akorát.
Vyndáme těsto z lednice a každou část rozválíme do obdélníku na jeden z připravených papírů. Placka by měla být asi 3 mm vysoká. Papír s těstem přeneseme na plech (po naplnění jablky by šel už špatně přenášet)
Každý obdélník těsta posypeme půlkou rozinek / brusinek / ořechů.
Připravenou náplň z ovoce (jablek + hrušek) rovnoměrně rozdělíme mezi dva připravené koláče a navrstvíme je tak, aby ze všech stran zbývalo asi 3 cm těsta. Toto těsto přehneme přes náplň a dlaní ještě lehce zamáčkneme, aby se koláč nikde nerozevřel. Na oba koláče (na náplň) poklademe slabé plátky másla.
Vložíme do trouby a pečeme 25 minut do zlaté barvy.
Po upečení můžeme konzumovat skoro hned, jakmile koláč maličko zchladne (ale horký se špatně porcuje a dost láme). Úžasný je samotný a nebo se lžičkou zakysané smetany. A výtečný je samozřejmě i druhý den.
Moc pěkný článek :)
OdpovědětVymazatKoláč je výborný, určitě ho brzy znovu upeču!
OdpovědětVymazatDovolím si podělit se o malou vychytávku - máslo, které se má klást na jablečnou náplň, jsem nechala ohřát a roztopit, do něj jsem vmíchala cukr a koření a touto směsí jsem pak zalila nakrájená jablíčka. K přenesení jablečné směsi z mísy na těsto jsem použila stěrku, takže ani kapka másla napřišla nazmar :) Díky tomu jsou pak všechna jablíčka rovnoměrně obalena v másle i koření. Znamená to sice další zašpiněné nádobí na víc, ale myslím, že to za to stojí....
hezký den
Bára
Výborný recept:)! Už se těším, až si ho upeču znovu! Váš blog jsem objevila nedávno, ale zatím všechno sladké, které jsem podle Vás pekla, bylo výborné!
OdpovědětVymazat