Koláč s mákem a třešněmi
Z léta mám tak trochu smíšené pocity. Na jednu stranu nesnáším vedra, kdy se nehne vzduch, slunce pálí a člověk se potí a nejraději by strávil celý den u vody a místo toho musí dělat tisíc jiných věcí. Na druhou stranu ale díky sluníčku a teplu dozrává ovoce a já to české až na malé výjimky (třeba černý rybíz.. brrrr..) zbožňuju. Chuť jahod, třešní, meruněk, borůvek, červeného rybízu, i angreštu a dalších.. Já to zkrátím:o) Z víkendu jsme přivezli košík čerstvě načesných třešní a já přemýšlela, co s nimi. Do mysli se mi vkrádala chuť sladkého ovoce v kombinaci s mákem - ideální řešení je závin, jenže já doma neměla droždí a ani čas.. A tak jsem si vzpomněla na jeden starý a velmi dobrý recept na nekynutný makový koláč, jen drobně ho upravila a zatlačila do něj ony třešně a ono to funguje! A bude fungovat i s višněmi, rybízem a tipuju, že i angrešt se s mákem snese.
Ten starý recept je na blogu jako nekynutný makový koláč a klidně ho taky vyzkoušejte, ale možná až na podzim, až nebude tolik toho skvělého slakdého ovoce všude kolem:o) Rozdíl v receptech tolik není, jen jsem upravila sladkost nádivky dle toho, že nahoru už jesm nedala žádnou drobenku.
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
4 lžíce mléka nebo vody
3 lžíce oleje
120 g měkkého plnotučného tvarohu ve vaničce
4 lžíce cukru krupice (může být i hrubší třtinový)
300 ml mléka
100 g pikantnější marmelády
65 g cukru
30 g másla
1 balení vanilkového pudinkového prášku
(nebo 40 g kukuřičného škrobu a 2 lžíčky vanilkového extraktu)
lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření
citronová šťáva asi z půlky citronu
2 lžíce rumu
třešně
-----------------------------------------------------
Nejprve si připravíme nádivku: Mák, mléko, cukr, marmeládu, máslo, pudinkový prášek, skořici a perníkové koření povaříme asi 5 minut, odstavíme. Přidáme šťávu z citronu a rum. Necháme chladnout.
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Všechny suroviny na těsto propracujeme v ruce nebo robotu na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto, a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto rozválíme (já ho prstama rovnou natlačila do formy) a přeneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Maličko zvedeneme okraje a vložíme připravenou nádivku z máku.
Třešně omyjeme, odtrhneme stopky, případně vypeckujeme (já už to nedělám, i děti se už naučily plivat pecky:)) a zatlačíme je do makové náplně tak, aby částečně koukaly ven.
Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.
Podáváme zcela vychladlé.
Ten starý recept je na blogu jako nekynutný makový koláč a klidně ho taky vyzkoušejte, ale možná až na podzim, až nebude tolik toho skvělého slakdého ovoce všude kolem:o) Rozdíl v receptech tolik není, jen jsem upravila sladkost nádivky dle toho, že nahoru už jesm nedala žádnou drobenku.
Těsto:
225 g polohrubé mouky2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
4 lžíce mléka nebo vody
3 lžíce oleje
120 g měkkého plnotučného tvarohu ve vaničce
4 lžíce cukru krupice (může být i hrubší třtinový)
Nádivka:
200 g mletého máku300 ml mléka
100 g pikantnější marmelády
65 g cukru
30 g másla
1 balení vanilkového pudinkového prášku
(nebo 40 g kukuřičného škrobu a 2 lžíčky vanilkového extraktu)
lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření
citronová šťáva asi z půlky citronu
2 lžíce rumu
třešně
-----------------------------------------------------
Nejprve si připravíme nádivku: Mák, mléko, cukr, marmeládu, máslo, pudinkový prášek, skořici a perníkové koření povaříme asi 5 minut, odstavíme. Přidáme šťávu z citronu a rum. Necháme chladnout.
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Všechny suroviny na těsto propracujeme v ruce nebo robotu na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto, a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto rozválíme (já ho prstama rovnou natlačila do formy) a přeneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Maličko zvedeneme okraje a vložíme připravenou nádivku z máku.
Třešně omyjeme, odtrhneme stopky, případně vypeckujeme (já už to nedělám, i děti se už naučily plivat pecky:)) a zatlačíme je do makové náplně tak, aby částečně koukaly ven.
Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.
Podáváme zcela vychladlé.
Černý rybíz, moje láska! :)) Ale jako dítě jsem ho taky nesnášela...
OdpovědětVymazatJá ho nesnáším dodnes.. nemám ráda ani jeho vůni, připomíná mi smradlavé ponožky... ups:o)
Vymazatvyzera to velmi lakavo, chystam sa vyskusat s ribezlami a cucoriedkami... pre aky priemer formy su vhodne udavane mnozstva, prosim?
OdpovědětVymazatMam kolacovou formu o prumeru 27 cm. Tak at se povede!
VymazatKoláč vypadá naprosto božsky! Takže dezert na sobotní odpoledne je jasný. :) Akorát takový malý dotaz, co přesně myslíte tou pikantnější marmeládou?
OdpovědětVymazatNějakou kyselejší - ideálně rybízovou, ale i malinová je fajn.
VymazatSkvěle, děkuju za odpověď.
Vymazat