Dort s kakaovo-mandlovým korpusem a čokoládovým krémem
Tenhle čokoládový krasavec s malinami byl jedním z dárků pro mého muže ke svátku, když si řekl o "nějakej dobrej dort":oD Jelikož já čokoládové krémy moc neoblibuji, byl to pro mě těžký oříšek, ale co bych pro mého milého neudělala, že? Korpus jsem zvolila kakaový s podílem mandlí a věřím, že by se dal udělat zcela bezlepkový (jen jsem tentokrát nechtěla experimentovat až moc, tak třeba příště) a do krému jsem nacpala spoustu čokolády, smetany a tvarohu. Přidáním tvarohu dostal krém maličko šmrnc do čokoládového termixu, ale s vláčným korpusem a malinami je to opravdu lahůdka. Pokud vás "termix" odradil, dejte místo tvarohu jedno mascarpone a krém zůstane víc smetanový.
150 g cukru krupice
50 g másla
80 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
50 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
200 g čokolády (alespoň 50% kakaa)
40 g holanského kakaa
2 lžíce cukru (záleží na sladkosti čokolády)
250 g tvarohu nebo mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------------------
Začneme přípravou ganache na krém, protože ta se musí připravit v předstihu a nechat pořádně vychladit.
Smetanu a kakao vložíme do rendlíku, metličkou spojíme a na mírnějším plameni přivedeme téměř k varu (do první bublinky). Pak směs odstavíme a přidáme nalámanou čokoládu. Směs mícháme, dokud se všechna čokoláda zcela nerozpustí. Pokud směs příliš rychle vychladne a čokoláda není rozpuštěná, můžeme ji na chvíli vrátit na sporák, ale nesmí se už vařit.
Vzniklou čokoládovou ganache přelijeme do misky, zakryjeme folií tak, že se folie dotýká hladiny a necháme vychladnout. Poté umístíme do lednice na minimálně 6 hodin.
Teď si upečeme korpus.
Troubu začneme roztápět na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Máslo si rozpustíme a necháme chladnout.
Formě na dort o průměru 21 cm vyložíme dno pečícím papírem, zapneme do obruče a boky necháme holé (těsto se díky tomu nalepí na obruč a korpus je pak hezky rovný na bocích).
Bílky oddělíme od žloutků. Bílky dáme do mísy, přisypeme maličko soli a začneme šlehat sníh. Když je sníh polotuhý, po částech a za stálého šlehání do něj přisypáváme cukr až do spotřebování. Pak došleháme do tuhého sněhu, který na metlách tvoří špičky.
Šleháme dál a po jednom přidáváme žloutky - každý necháme zašlehat a teprve pak přidáme další. Po žloutcích přilijeme (stále za šlehaní) tenkým pramínkem zchladlé máslo. Šlehač vypneme.
V jiné míse smícháme mleté mandle, mouku, kakao a prášek do pečiva a tuto směs přidáme k našlehanému vaječnému těstu a stěrkou zamícháme.
Těsto nalijeme do formy na dort, rozetřeme směrem k bokům, aby veprostřed zůstal trošku důlek a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z dortu suchá.
Korpus vyndáme z trouby a dáme ho cca na 30 minut chladnout na mřížku. Pak nožem odřízneme korpus od boků formy, odendáme obruč, odstráníme dno a necháme na mřížce zcela vychladnout.
čerstvé maliny
----------------------------------------------
Maliny omyjeme, necháme okapat a posypeme je cukrem moučka (tím se částečně zakonzervují a nebudou se kazit).
Korpus dvakrát prořízeneme. První patro položíme na servírovací tác, pomažeme asi dvěma lžícemi marmelády (pokud dort nebude pro děti, lze korpus pokapat rumem), navrstvíme asi 1/4 krému, přiklopíme druhým plátem, opakujeme namazání marmeládou/rumem a 1/4 krému, do něhož zatlačíme část malin. Nakonec přiklopíme posledním plátem a další 1/4 krému použijeme na pomazání vršku a boků dortu.
Zbytek krému dáme do trezírovacího sáčku se špičkou. Okolo celého obvodu dortu zdobíme "bobečky" krému, v druhé řadě střídáme maliny a krém a pak dle vlastní fantazie.
Dort dáme do lednice a necháme alespoň 2 hodiny proležet.
Korpus 21 cm
5 velkých nebo 6 menších vajec150 g cukru krupice
50 g másla
80 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
50 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
Krém
400 ml smetany ke šleháníá200 g čokolády (alespoň 50% kakaa)
40 g holanského kakaa
2 lžíce cukru (záleží na sladkosti čokolády)
250 g tvarohu nebo mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------------------
Začneme přípravou ganache na krém, protože ta se musí připravit v předstihu a nechat pořádně vychladit.
Smetanu a kakao vložíme do rendlíku, metličkou spojíme a na mírnějším plameni přivedeme téměř k varu (do první bublinky). Pak směs odstavíme a přidáme nalámanou čokoládu. Směs mícháme, dokud se všechna čokoláda zcela nerozpustí. Pokud směs příliš rychle vychladne a čokoláda není rozpuštěná, můžeme ji na chvíli vrátit na sporák, ale nesmí se už vařit.
Vzniklou čokoládovou ganache přelijeme do misky, zakryjeme folií tak, že se folie dotýká hladiny a necháme vychladnout. Poté umístíme do lednice na minimálně 6 hodin.
Teď si upečeme korpus.
Troubu začneme roztápět na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Máslo si rozpustíme a necháme chladnout.
Formě na dort o průměru 21 cm vyložíme dno pečícím papírem, zapneme do obruče a boky necháme holé (těsto se díky tomu nalepí na obruč a korpus je pak hezky rovný na bocích).
Bílky oddělíme od žloutků. Bílky dáme do mísy, přisypeme maličko soli a začneme šlehat sníh. Když je sníh polotuhý, po částech a za stálého šlehání do něj přisypáváme cukr až do spotřebování. Pak došleháme do tuhého sněhu, který na metlách tvoří špičky.
Šleháme dál a po jednom přidáváme žloutky - každý necháme zašlehat a teprve pak přidáme další. Po žloutcích přilijeme (stále za šlehaní) tenkým pramínkem zchladlé máslo. Šlehač vypneme.
V jiné míse smícháme mleté mandle, mouku, kakao a prášek do pečiva a tuto směs přidáme k našlehanému vaječnému těstu a stěrkou zamícháme.
Těsto nalijeme do formy na dort, rozetřeme směrem k bokům, aby veprostřed zůstal trošku důlek a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z dortu suchá.
Korpus vyndáme z trouby a dáme ho cca na 30 minut chladnout na mřížku. Pak nožem odřízneme korpus od boků formy, odendáme obruč, odstráníme dno a necháme na mřížce zcela vychladnout.
Dokončení krému
Ganache vyndáme z lednice, přemístíme do mísy a prošleháme do hladkého krému. Pak po lžicích zašleháme tvaroh/mascarpone, přidáme vanilkový extrakt a cukr dle chuti. Množství přidaného cukru záleží na tom, jak sladkou použijeme čokoládu. Uvedené množství je pro situaci, kdy jsem použila 50% čokoládu na vaření z Lidlu, pokud použijete třeba 70%, cukru bude asi potřeba o něco více. Průběžně krém ochutnávejte a v momentě, kdy je ještě stále dostatečně hořký po čokoládě, ale už se projevuje sladkost, tak sladit přestaňte, krém by neměl být v žádném případě přeslazený!Sestavení dortu
pikatntní marmeláda (cca 4 lžíce)čerstvé maliny
----------------------------------------------
Maliny omyjeme, necháme okapat a posypeme je cukrem moučka (tím se částečně zakonzervují a nebudou se kazit).
Korpus dvakrát prořízeneme. První patro položíme na servírovací tác, pomažeme asi dvěma lžícemi marmelády (pokud dort nebude pro děti, lze korpus pokapat rumem), navrstvíme asi 1/4 krému, přiklopíme druhým plátem, opakujeme namazání marmeládou/rumem a 1/4 krému, do něhož zatlačíme část malin. Nakonec přiklopíme posledním plátem a další 1/4 krému použijeme na pomazání vršku a boků dortu.
Zbytek krému dáme do trezírovacího sáčku se špičkou. Okolo celého obvodu dortu zdobíme "bobečky" krému, v druhé řadě střídáme maliny a krém a pak dle vlastní fantazie.
Dort dáme do lednice a necháme alespoň 2 hodiny proležet.
Vyzerá úžasne. Doteraz som si lámala hlavu akú čokoládovú tortu upečiem svokre k narodeninám ale je rozhodnuté :)
OdpovědětVymazatEva
Dobry den, prosim o radu, Idealne kolik maji vážit vejce celkem? Nevim zda jsou velka ci mala, mam takovy střední :))) Dekuji moc. Veronika
OdpovědětVymazatZa velka vejce beru ty nasr domaci a ty mivaji tak 75g (se skorapkou), malé vejce ma asi 50g.
VymazatDobry den, tak jsem vcera upekla tento dort na oslavu a vsem moc chutnal:) akorat se mi teda porad roztekaly ty ťupky z kremu, nejak mi moc nedrzel. Ale to nevadi...
OdpovědětVymazatPoužila jste tvaroh nebo mascarpone? pokud tvaroh, je možné, že byl prostě moc řídký:o/
VymazatPouzila jsem tvaroh z vanicky. Bylo by mozne pouzit takovy ten v kostce zabaleny v ,,alobalu,,? Ten je takovy tuzsi mozna:)
VymazatTen alobalový bohužel může hrudkovat, spíš bych příště volila sušší tvaroh z vaničky a nebo ho nechala vykapat tak dvě hodiny přes plátýnko. Já používám tvaroh z vaničky bezlaktozový a ten je sám o sobě docela tuhý (skoro na úrovni toho z alobalu, ale je bez hrudek).
VymazatDobrý den, prosím o radu.
OdpovědětVymazatKorpus jsem dělala přesně podle Vašeho receptu a pracovního postupu. Měla jsem strach z vyboulení, ale korpus se mi již během pečení propadl ve středu. Troubu jsem předčasně neotvírala, korpus je dopečený. Kde by mohla být chyba? Ve středu budu péct korpus na páteční oslavu narozenin a potřebujiy aby se podařil:-)
Děkuji za radu a také za Vaše skvělé recepty.
Michaela
I vám se omlouvám za pozdní odpověď, ale nechodí mi upozornění na mail a já tu mám spoustu komentářů, o kterých nevím:o(
VymazatJediné co mě napadá, že vám špatně peče trouba - na méně stupňů, než si nastavíte a dort nestihne v potřebnémčase zpevnit. Jinak tam asi zrada není... Jak dopadl ten druhý dort, také se propadl?
Dort jsem pekla sestře k narozeninám a musím říct, že takhle dobrý čokoládový dort jsem ještě neměla :)
OdpovědětVymazatJsem dojatá.. Děkuju za krásný komentář.
VymazatDobry den, jakou mouku byste doporucila pouzit pro bezlepkovou variantu. Na trhu je mnoho druhu a nekdy se mi nepodari vybrat ta prava jako nahrada za hladkou . Nebo je mozne dat 130g mandlove?
OdpovědětVymazatJá bych to v tomto případě riskla a použila 130 g mandlové mouky. A na bezlepkové tipy spíš k mojí kamarádce blogerce http://www.celiaxmoni.cz/ - ta má celiakii a pečící postupy mnohem vychytanější:o)
VymazatDobrý večer, prosím radu, právě jsem dodělala krém dle návodu, ale je hrozně tekutý. Použila jsem mascarpone, a ostatni dle receptu. co dělat, aby zhoustnul ? Mám krásně upečený korpus,ale když tam dám krém tak vše vyteče.
OdpovědětVymazatGanache jste mela poradne vychlazene? Pokud ano, melo byt dost tuhe samo o sobe... jeste se mohlo mascarpone zdrcnout, nejsou v kremu hrudky? Pokud jsou, tak a tim moc neudelate.. pokud je krem bez hrudek, zkusila bych ho dat do lednice a po vychlazeni zkusiz vyslehat.
Vymazatano bylo vychlazene dost. Krém byl v lednici celou noc. Hrudky v něm nejsou. Zkusím tedy vyšlehat anebo ho zkusím nechat celou noc v lednici a zítra ráno uvidím. Moc děkuji .
OdpovědětVymazatDobrý den, korpus po upečení se mi propadl uprostřed a chtěla bych se zeptat jestli je to tím že když jsem šlehala směs bílků a žloutků a pak jsem vychladlé máslo pomalu smíchala do směsi tak mi směs spadla a už nebyla tak nadýchaná ale tekutá..je to tím nebo je to v pořádku? Děkuji za odpověď Eliška
OdpovědětVymazatto máslo se tam má lít tenkým pramínkem a zašlehávat. Jestli v tuhle chvíli směs spadla, tak se bohužel srazila... Nebo je možné, že korpus nebyl dostatečně propečený - to se pak stává, že střed propadne.
VymazatDobry den, moc dekuji za tenhle recept, vždy jsem se bála cokoladovych dortu, aby nebyly suché, ale tento piskot je vláčný a chutný. Krém z ganache podle mě s Lidl čokoládou není ani potreba sladit. Za mě ještě jednou velké díky za recept ��
OdpovědětVymazatDobrý den nebude 50 g mouky moc málo? Ptám se jestli náhodou nebudu muset to těsto upéct víckrát. Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatNebude.. mate tam jeste 20 g kakaa a 80g orechu...
VymazatDobrý večer :) dort jsem pekla, ale trochu mě zarazila konzistence čokoládového krému. Ganache byla úplně tuhá, ani po vyšlehání se z ní nestal "hladký krém", ale drolící se cosi. Musela jsem to naředit smetanou. Netušíte, kde se mohla stát chyba?
OdpovědětVymazatNapadá me jen čokoláda.. co jste pouzila za znacku?
VymazatZdravím, problém může být v použitém kakau, možná absorbovalo potřebnou vlhkost, v receptu ho je použito docela dost, granaš lze udělat jen ze smetany a čokolády. Za použití vyššího procenta kakaa obsaženého v čokoládě, pak už není třeba přidávat práškové. Děkuji autorce za krásný recept. Zrovna ho jdu vyzkoušet!;)
VymazatZdravím, problém může být v použitém kakau, možná absorbovalo potřebnou vlhkost, v receptu ho je použito docela dost, granaš lze udělat jen ze smetany a čokolády. Za použití vyššího procenta kakaa obsaženého v čokoládě, pak už není třeba přidávat práškové. Děkuji autorce za krásný recept. Zrovna ho jdu vyzkoušet!;)
VymazatDobrý den,běžně recenze nepíšu. Ale tentokrát udělám výjimku..velmi děkuji za skvělý recept, podle kterého se mi poprvé povedl dokonale rovný korpus. No a ta nádivka😻. V dortech jsem dá se říct začátečník no a s těmi vejci a tekutým máslem byl vždycky problém. Rum bych za žádných okolností nevynechala✌️Zdraví Táňa
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že se dort povedl i začátečníkovi, to je vždycky nejlepší ocenění:o)
VymazatDobrý den, lze nahradit mandle normální hladkou moukou ve stejném množství?? Bohužel alergie na ořechy.
OdpovědětVymazatAno, muzete to takto nahradit.
VymazatDort vyborný, pekla jsem po druhé, ale boužel se mi zase propadl střed dortu již v troubě. Zkusim dle Vaší rady další korpus péct ve vyhřátější troubě a uvidím. Jinak nemá chybu.
OdpovědětVymazat