Arašídové sušenky bez lepku a laktózy
Arašídové sušenky se dají vyrobit i v čistě bezlepkové a bezlaktozové podobě a potěšíte tak srdce laktozového intoleranta i celiaka:o) Jen v případě, že chcete dodržet 100% bezlepkovost, zvolte bezlepkový prášek do pečiva (ten klasický obsahuje stopy lepku).
Tahle verze s mandlovou moukou chutnala mně osobně ještě víc než ta klasická. Sušenky jsou krásně oříškové, vláčné a mají hrubší strukturu. A jelikož jsem použila "crunchy" verzi burákového másla, mají v sobě kousky arašídů a dodává jim to ještě větší šmrnc:o)
Na 1 velký plech:
120 g arašídového másla (ideálně crunchy varianta - s kouskami arašídů)
100 g mandlové mouky
1 lžička prášku do pečiva (bezlepkového)
50 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
--------------------------------------------------------------
Do mísy vložíme arašídové máslo, cukr a vejce a pečlivě promícháme do spojité hmoty. Přidáme vanilkový extrakt a mandlovou mouku s práškem do pečiva a vytvoříme mírně lepkavé těsto.
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta tvoříme kuličky asi 3 cm v průměru a pokládáme je na plech tak 5 cm od sebe. Vidličkou zploštíme kuličky na placičky a pak vidličku otočíme o 90° a obtiskneme hroty ještě jednou. Vznikne díky tomu mřízka, která je vidět na fotkách. Používáme ideálně vidličku s dlouhými hroty a před každou kuličkou ji poprášíme cukrem moučka, aby se na sušenky nelepila.
Plech vložíme do trouby a pečeme 8 - 10 minut. Sušenky necháme vychladnout na plechu a následně skladujeme ve vzduchotěsné nádobě maximálně 2 týdny.
Zdroj: http://www.veggiebalance.com/gluten-free-peanut-butter-cookies/
Tahle verze s mandlovou moukou chutnala mně osobně ještě víc než ta klasická. Sušenky jsou krásně oříškové, vláčné a mají hrubší strukturu. A jelikož jsem použila "crunchy" verzi burákového másla, mají v sobě kousky arašídů a dodává jim to ještě větší šmrnc:o)
Na 1 velký plech:
120 g arašídového másla (ideálně crunchy varianta - s kouskami arašídů)
100 g mandlové mouky
1 lžička prášku do pečiva (bezlepkového)
50 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
--------------------------------------------------------------
Do mísy vložíme arašídové máslo, cukr a vejce a pečlivě promícháme do spojité hmoty. Přidáme vanilkový extrakt a mandlovou mouku s práškem do pečiva a vytvoříme mírně lepkavé těsto.
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta tvoříme kuličky asi 3 cm v průměru a pokládáme je na plech tak 5 cm od sebe. Vidličkou zploštíme kuličky na placičky a pak vidličku otočíme o 90° a obtiskneme hroty ještě jednou. Vznikne díky tomu mřízka, která je vidět na fotkách. Používáme ideálně vidličku s dlouhými hroty a před každou kuličkou ji poprášíme cukrem moučka, aby se na sušenky nelepila.
Plech vložíme do trouby a pečeme 8 - 10 minut. Sušenky necháme vychladnout na plechu a následně skladujeme ve vzduchotěsné nádobě maximálně 2 týdny.
Zdroj: http://www.veggiebalance.com/gluten-free-peanut-butter-cookies/
Máte nááádhernou utěrku! :)
OdpovědětVymazatDěkuju:o) To je pytlíček na pečivo, dala mi ho kamarádka.
VymazatDá se použít místo mandlové mouky normální? Nebo to už mi nebude držet pohromadě?:D
OdpovědětVymazatUčitě dá, pohromadě to držet bude. Ale kdyžtak tu mám i recept na klasické arašídové sušenky - hned o článek níže:o)
VymazatDiky, vyborne! Na oslavě mely uspech �� Iva
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla jsem se zeptat zda lze nahradit cukr třeba xylitolem ?Případně v jakém množství?
OdpovědětVymazatDěkuji
Bohužel s tím nemám osobní zkušenost a nejsem si jistá, jestli xylitol sladí stejně jako cukr.. budete muset vyzkoušet.
VymazatSkvělé, velké překvapení. Musím to schovat, jinak to sama sním. Přidala jsem pekanové ořechy, ale příště musím nasekat na drobno, jinak se tvar deformuje. Na chuť to samozřejmě nemá vliv. Posypala jsem kukuřičným škrobem, nechtěla jsem přidávat další cukr. Petra
OdpovědětVymazat