Rajská omáčka s masovými kuličkami
Každý tu svou rajskou vaří podle sebe, já jsem se k té ideální variantě prokousávala dlouho a přes nespočet pokusů. Zkoušela jsem jen z rajčat a nebo jen z protlaku, jednou i bez vývaru jen z vody, ale ta nejlepší, u které jsem zůstala obsahuje všechno - vývar, rajčata i protlak - pak jsou ty chutě přesně tak, jak mají být.
Rajskou dělám v 99 případech ze 100 s kouličkami z mletého masa. Děti je mají raději než plátek hovězího a je s tím o trochu méně práce:o) V receptu pak uvádím, jak ochutit hovězí i drůbězí variantu.
Masové koule
500 g mletého masa (krůtí nebo hovězí s vepřovým, viz dále)1/2 lžičky soli
mletý pepř
1 vejce
2 lžíce strouhanky nebo kukuřičné krupice (pro bezlepek) - volitelné
koření:
- do hovězího masa (nebo směsi hovězí + vepřové) - 1 lžíčka lístků petržele, 1 lžička oregána, půl menší červené cibule nadrobno, 1/2 lžičky citronové kůry
- do krůtího masa - oregano, bazalka, petrželka (od všeho lžička), 1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného), trošku sladké papriky
Všechny ingredience kromě strouhanky/ kukuřičné krupice vložíme do mísy a pečlivě promícháme. Pokud jde ze směsi tvořit koule, které se nerozpatlávají a drží tvar, můžeme rovnou tvarovat koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs příliš řídká, přidáme strouhanku / kukuřičnou krupici.
Masové koule vyskládáme na tác a připravíme omáčku.
Omáčka
60 g másla (nebo ghí)50 g hladké mouky (nebo hrašky pro bezlepkovou verzi)
1 střední cibule
400 g loupaných rajčat (stačí konzerva)
800 ml vývaru (hovězí či drůbeží)
1/2 lžičky skořice
1 bobkový list
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
1/2 lžičky tymiánu
140 g rajčatového protlaku
ocet a cukr na dochucení
-----------------------------------------
Cibuli nasekáme na jemno.
V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Přidáme rajčata, promícháme a směs zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř, nové koření, tymián a skořici, osolíme a přivedeme k varu.
Pak do omáčky přidáme připravené masové koule, zlehka promícháme, přikryjeme pokličkou, snížíme plamen a dusíme 45 minut.
Po stanoveném časem vyjmeme maso z hrnce. Zbylou omáčku přes síto přecedíme a na plamen už nevracíme. Přidáme do ní rajský protlak a drátěnou metličkou promícháme. Dochutíme octem a cukrem - obvykle stačí 1 lžíce octa a 3 lžíčky cukru, ale každý se řídí vlastní chutí :o)
Masové koule vrátíme do omáčky, aby dále nechladly.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.
Omáčka i připravené maso se dá bez problémů mrazit.
Snad všechny děti milují rajskou s kuličkami, ani u nás tomu není jinak !
OdpovědětVymazatSuper. Rajská je nejlepší, mňam. Kuličky i kolínka děláme taky, u nás taky nejoblíbenější. Já jsem třeba od táty kuchaře zvyklá zarestovat rovnou na cibuli i rajčatový protlak, aby ztratil takovou tu svojí kyselost. Dělám to i do guláše. Ale každý má chutě trochu jinak :-)
OdpovědětVymazatTento tip jsem už také slyšela. A kdy tam daváte tu mouku na zahuštění? K tomu protlaku už asi ne, nebo jo? Chci to také vyzkoušet, tak aby mi to fungovalo :-) . Díky, Magda.
Vymazatten rajčatový protlak zarestuji na cibulce u guláše, ale u rajské ne, tam se mi vyplatilo fakt až nakonec (chápu, že každý má jiné chutě).
VymazatMouka se může dávat po protlaku a nebo protlak po mouce, jen je důležité ho chvíli opékat a nezalévat hned vývarem.
Moooc dobra, nejlepsi rajska!
OdpovědětVymazatDostala jsem strašnou chuť na rajčovou - jak říká dvouletá dcera - tak jsem ji hned vyzkoušela a i když bez masových koulí, jelikož sehnat v našem vesnickém koloniálu jiné maso než mražená kuřecí stehna a rybí prsty, je nemožné (dost velká výzva byla i ta plechovka loupaných rajčat!), tak výsledek stál za to. Příště i s koulema ;-)
OdpovědětVymazatDobry den, vyzera to uzasne. Mozem sa spytat, mate osvedceny pretlak? Dakujem
OdpovědětVymazatTo bohužel nemám, beru, co najdu v obchodě.. ony ty výsledky jednotlivých protlaků byly proměnlivé, takže co bylo v pohodě před pěti lety, dneska už nemusí být:o(
VymazatAhoj, krásná rajská, krásný talíř!
OdpovědětVymazatNoemmi
Děkuju.o) Talíř je miska, co jsem vyhrála v soutěži s panem Cuketkou:o)
VymazatPěknou sobotu paní Marcelko, dnes jsem se pustila do své první rajské i přes vlnu lehkého odporu mého novomanžela (nemá rajskou rád). Prostě jsem měla chuť zkusit něco pravého a tradičního. Řídím se heslem: "Kdo umí číst, umí vařit", což mi občas nevychází, ale recepty od vás,ANO. Zahušťovala jsem hraškou a použila koření, co jsme si přivezli z Kréty. Recept byl snadný a v hrnci se kuličky pěkně koupaly. Už to zkrátím! Trochu jsem šetřila s cukrem a omáčka byla chuťově lehce do italska, ale manžel byl nadšený a prý ho naučím jíst rajskou! Děkuji vám za výborný oběd, Kamila ��
OdpovědětVymazatJá děkuji za krásný komentář:o) Největší ocenění pro mě je, že se někdo naučí jíst něco, "co fakt nejí a nesnáší".o) Jsem ráda, že novomanželovi chutnalo a přeju i další úspěchy (ať už podle mého nebo cizího blogu nebo kuchařky, či vlastní hlavy):o)
VymazatTak akože takú dobrotu som už dlho nejedla. A to som guľky v paradajkovej omačke začala jesť až v dospelosti, aj to len keď iné nebolo na výber. A teraz, podľa tvojho receptu, sa oblizovali všetci. A ja ich jem už druhý deň a ľutujem, že som dala kúsok do mrazáku, lebo by som teraz mala viac. Proste skvelý recept, ďakujem za to. :-) A takých receptov tu máš viac (mojich obľúbených a môj obľúbený blog).
OdpovědětVymazatTohle fakt zahřeje u srdce. Děkuju za komentář a jsem moc ráda, že rajská chutnala!
VymazatTo je super, že někdo vaří rajskou podobně :-) - já tedy nepoužívám vývar. Něco pustí kuličky. A někdy máme chuť na svěžejší chuť, tak naplníme jednu dvě papriky a vaříme s kuličkami.
OdpovědětVymazatrajskou varim skoro uplne stejne :-) a koule mam taky rada, u nas teda jeste casteji jedou k te rajske "karbenatky", ktere opecu na zlehka pomastene panvicce do zlata z obou stran a pak dopecu v troube. Jedine s cim si dovolim nesouhlasit je ta dietnost ryze versus testoviny, ono to vychazi, aspon podle kalorickych tabulek, opravdu prast jako uhod :-) ale taky mam k rajske rada ryzi.
OdpovědětVymazatno já ještě krom energetické vydatnosti hodnotím u potravin i glykemický index a ten má třeba basmati rýže úplně někde jinde než těstoviny:o)
VymazatDobrý den, ty masové koule vaříte/dusíte přímo v té omáčce? Nerozpadnou se? Zdenča
OdpovědětVymazatano, koule se vaří přímo v omáčce a nerozpadnou se, nebojte.
VymazatDobry den. Rajskou varime skoro stejne, jen bez vyvaru (dna boli fest), nekdy misto tymianu saturejka a nekdy, skoro vzdycky, hrebicek. Masove koule nevarim, ale pecu v troube. Cela rodina se spagetami, ja bez masa (zas ta dna) s knedlikem. Priste skusime cast s ryzi, diky za inspiraci. A diky za vase recepty na kvaskove peceni - bomba. Mlsnej Vena
OdpovědětVymazatV pátek jsem uvařila, nalákaná... "Mami, můžu to maso a těstoviny suchý?" Tak. Lámu nad nima hůl :D chyba receptu to nebude...
OdpovědětVymazatHezky den preji. Mam komentar k receptu - ta mouka se mi nejak nezda. Kdyz jsem to navazila (tech 50g), prislo mi to hrozne moc na dane mnozstvi surovin, asi 3 lzice kopcem... Pak byla ta omacka od mouky docela svetla a po celou dobu duseni kouli se hodne prichytavala na dno hrnce. Pridani protlaku na konci spravilo farbu, ale chut byla mirne nahorkla, asi jak se ta mouka pripalovala. Nevim, jestli to neni chyba v receptu, nebo jsem ja udelala neco spatne, ale priste dam urcite jisku az na konec a asi tak tretinu uvedeneho mnozstvi. Jinak paradni recept na ochuceni masa, mela jsem kruti a moc mi to takhle chutnalo.
OdpovědětVymazatChyba v množství mouky určitě neni, dělám to tak vzdy... Barva je svetla, dokud se neprida protlak na konci. A jestli byla omacka nakonec horka, byla pripalena (bud jste pripalila jisku hned na začátku a nebo pri vareni - dusit je nutne na malem plameni).
VymazatDěkuji za recept. Všechny tři děti se oblizovaly až za ušima, jak jim to chutnalo. Jen musím zdvojnásobit množství masa, abychom se najedli všichni a ještě něco zbylo. Omáčky bylo dost. Koule držely i bez vajíčka, které jsem zapomněla přidat, i když jsem pro ně extra běžela do obchodu. Okořeněné mi to přišlo skvěle, jen příště přidám asi plechovku rajčat navíc, dceři se zdála omáčka málo rajčatová.
OdpovědětVymazatZrovna jsem dovařila podle vás a luxusní,chtěla jsem trochu změnu a paráda,snad bude chutnat i zbytku rodinky,ale myslím že jooo 😁✌️
OdpovědětVymazatJá zahuštuji strouhaným perníkem. Jinak mňam
OdpovědětVymazatDlouho jsem si tak nepochutnala. Zkusila jsem od Vás už druhý recept a opět dokonalost sama��
OdpovědětVymazatJestli mohu doplnit svoji zkušenost. Tak já udělám masové koule, které dám do vody uvařit. Po uvaření je vyndám z hrnce a vývar z koulí použiji do omáčky místo zvlášť připravovaného vývaru a koule vracím do omáčky až když je hotová.
OdpovědětVymazatJednim slovem,dokonale!
OdpovědětVymazat