Jablečné máslo (apple butter) z pomalého hrnce
Původně jsem hledala na pinterestu inspiraci na nový jablečný koláč a nakonec mě zaujal recept na husté pyré z jablek z pomalého hrnce. Jelikož máme jablek fakt hodně a nestíháme je jíst jen tak a v pomalém hrnci jsem zatím dělala jen slané věci, musela jsem ho vyzkoušet. A povedlo se na výbornou! Dětem moc chutná a během chvíle jsme snědli už 3 skleničky:o)
Nečekejte konzitenci jako máslo, já jsem jen zachovala původní název. Jedná se prostě o husté pyré, které jde třeba namazat na chleba, ale zároveň zamíchat do jogurtu a určitě by se dalo použít jako náplň do koláče (ale tady bych zvážíla zahuštění ještě škrobem).
Uvedené množství je dělané na velkou nádobu pomalého hrnce o objemu 5,7 l. Pokud máte menší nádobu, upůsobte tomu i množství použitých jablek. Do mého hrnce se ty jablka v syrovém stavu vešly tak akorát.
Zdroj: https://www.pillsbury.com/everyday-eats/slow-cooker/how-to-make-apple-butter-in-a-slow-cooker
Nečekejte konzitenci jako máslo, já jsem jen zachovala původní název. Jedná se prostě o husté pyré, které jde třeba namazat na chleba, ale zároveň zamíchat do jogurtu a určitě by se dalo použít jako náplň do koláče (ale tady bych zvážíla zahuštění ještě škrobem).
Uvedené množství je dělané na velkou nádobu pomalého hrnce o objemu 5,7 l. Pokud máte menší nádobu, upůsobte tomu i množství použitých jablek. Do mého hrnce se ty jablka v syrovém stavu vešly tak akorát.
Množství do velké nádoby 5,7 l
2,5 kg jablek
1 hrnek cukru krupice (při hodně sladkých jablkách lze dát méně)
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžičky soli
------------------------------------------------------------
Jablka omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na 4 mm tenké plátky. Jablka se nemusí předem loupat, pouze pokud mají hodně poškozenou nebo strupatou šlupku, je lepší ji dát pryč.
Jablka nasypeme do nádoby pomalého hrnce, zasypeme cukrem, skořicí a solí, promícháme. Přiklopíme poklici a pustíme na High na 4-5 hodin.
Po zmíněných 4-5 hodinách by měla být jablka zcela měkká. Opatrně vše ponorným mixérem rozmělníme (chvíli to trvá a dejte pozor, abyste nepoškrábali nádobu).
Pomalý hrnec zapneme znovu na High na 1 hodinu a poklici necháme lehce odklopenou, aby se mohla tekutina vypařovat a směs houstnout.
Horkou směsí naplníme čisté sklenice (mně vyšlo asi 7 skleniček, které vidíte na fotkách), necháme vychladnout a umístíme do chladu. Spotřebujeme do 2 týdnů.
Jablečné máslo je skvělé do jogurtu, na lívance, vafle, toastový chleba nebo jako poleva na zmrzlinu. Můžete zkusit i nahradit ve sladkém pečení část tuku (ale max. poloviční množství) tímhle "máslem".
Zdroj: https://www.pillsbury.com/everyday-eats/slow-cooker/how-to-make-apple-butter-in-a-slow-cooker
Vypadá to báječně, hned bych ochutnala :-)
OdpovědětVymazatSkvělý tip - jablíčka ve sklepě rychle dozrávají a ... určitě vyzkouším ♥ Iv
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším, máme hodně jablíček
OdpovědětVymazatA lze zavarit potom?
OdpovědětVymazatNezkoušela jsem, ale teoreticky by to jít mělo.
Vymazat