Tvarohová buchta s kakaovými kuličkami
Tahle buchta vypadá na první pohled trochu bizarně a přiznám se, že trochu divná je:o) Hladké a nadýchané tvarohové těsto, ze kterého vystupují čokoládové kuličky. Když ochutnáte, máte pocit, že jíte vláčné sušenky zapečené v pudinku. Já osobně jsem byla z tohohle dezertu rozpačitá - hlavně z vizáže (úplně snadno a dobře se mi fakt nefotila) - ale kdoliv ochutnal, byl nadšen a po dotazu "je recept na blogu, že jo?!" jsem se rozhodla, že ho sem tedy dát musím:o)
Za recept děkuji Báře L. Trochu jsem si ho upravila, ale podstata zůstala zachována:o)
120 g cukru krupice
2 žloutky
3 rovné lžíce kakaa
200 g polohrubé mouky
2 rovné lžičky prášku do pečiva (polovina pytlíčku)
-----------------------------------------------------------------
Do mísy vložíme povolené máslo a společně s cukrem ho utřeme (ideální je to dělat třecí metlou v robotu). Přidáme žloutky (bílky ponecháme do tvarohového těsta) a zapracujeme je. Nakonec přidáme i kakao. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme k původní směsi a vypracujeme křehké těsto. Sbalíme ho do koule, obalíme folií a necháme cca 1 hodinu uležet v lednici.
Po ztuhnutí z těsta rukama vypracujeme kuličky cca 3 cm v průměru.
150 g cukru krupice
500 g tvarohu
2 žloutky
100 ml mléka
1 vanilkový pudink
2 lžičky vanilkového extraktu
-------------------------------------
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Bílky se špetkou soli ušleháme do sněhu (nemusí být extra pevný), přidáme polovinu cukru a došleháme do tuhého sněhu, na metle se po zvednutí tvoří špičky, které netečou ani se neohýbají.
V jiné míse smícháme tvaroh, zbytek cukru, žloutky a vanilkový extrakt a vše pečlivě promícháme drátěnou metličkou.
Pudinkový prášek rozmícháme v mléce, přidáme k tvarohu a vytvoříme homogenní hmotu, kterou přidáme k vyšlehanému bílkovému sněhu a gumovou stěrkou opatrně zapracujeme do sebe.
Velký pekáč (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj tvarohvou směs a rovnoměrně stěrkou uhladíme. Do tvarohového těsta rovnoměrně naskládáme a rukou zatlačíme kakaové kuličky.
Pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30-40 minut. Podáváme zcela vychladlé.
Za recept děkuji Báře L. Trochu jsem si ho upravila, ale podstata zůstala zachována:o)
Kuličky
125 g másla120 g cukru krupice
2 žloutky
3 rovné lžíce kakaa
200 g polohrubé mouky
2 rovné lžičky prášku do pečiva (polovina pytlíčku)
-----------------------------------------------------------------
Do mísy vložíme povolené máslo a společně s cukrem ho utřeme (ideální je to dělat třecí metlou v robotu). Přidáme žloutky (bílky ponecháme do tvarohového těsta) a zapracujeme je. Nakonec přidáme i kakao. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme k původní směsi a vypracujeme křehké těsto. Sbalíme ho do koule, obalíme folií a necháme cca 1 hodinu uležet v lednici.
Po ztuhnutí z těsta rukama vypracujeme kuličky cca 3 cm v průměru.
Tvarohové těsto
4 bílky150 g cukru krupice
500 g tvarohu
2 žloutky
100 ml mléka
1 vanilkový pudink
2 lžičky vanilkového extraktu
-------------------------------------
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Bílky se špetkou soli ušleháme do sněhu (nemusí být extra pevný), přidáme polovinu cukru a došleháme do tuhého sněhu, na metle se po zvednutí tvoří špičky, které netečou ani se neohýbají.
V jiné míse smícháme tvaroh, zbytek cukru, žloutky a vanilkový extrakt a vše pečlivě promícháme drátěnou metličkou.
Pudinkový prášek rozmícháme v mléce, přidáme k tvarohu a vytvoříme homogenní hmotu, kterou přidáme k vyšlehanému bílkovému sněhu a gumovou stěrkou opatrně zapracujeme do sebe.
Velký pekáč (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj tvarohvou směs a rovnoměrně stěrkou uhladíme. Do tvarohového těsta rovnoměrně naskládáme a rukou zatlačíme kakaové kuličky.
Pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30-40 minut. Podáváme zcela vychladlé.
Vyzkoušená a je výborná! Měla jsem jen vaničkový tvaroh, tak jsem raději zcela vynechala mléko a udělala jsem dobře - s další tekutinou by byla podle mě příliš vodnatá. Příště zkusím z kvalitního farmářského tvarohu, ten asi kapku mléka zvládne. Děkuji za neotřelý a skvělý recept! Martina
OdpovědětVymazatVýborná buchta, už jsem dělala z vašich stránek více receptů a vše je super. Moc děkuji za úžasné stránky !
OdpovědětVymazatNaprosto super recept, návštěva byla velmi překvapená originálním dezertem, rozhodně doporučuji vyzkoušet.
OdpovědětVymazatVyzkoušená s menšími změnami a je skvělá!
OdpovědětVymazatDo těsta na kuličky jsem přidala ca. 2 PL rumu, do tvarohové směsi jsem ubrala cukr o 50g a přidala kůru a šťávu z poloviny menšího citrónu.