Švestkový koláč s makovým krémem
Když mi přišel do schránky zářijový Apetit, na první pohled mě zaujaly koláče z rukou mé oblíbené Martinky z SugarTown. Jelikož je sezona plná skvělého ovoce, nadchnul mě hlavně koláč se švestkami a makovým mascarpone a vyzkoušela jsem ho. Ale jelikož nebyl úplně podle mých představ (no jo, jsem prostě detailista), pekla jsem ho ještě podruhé a potřetí s různými obměnami, až z toho vyšel tenhle koláč, který se původním námětem silně inspiroval. Těsto jsem nechala jen dole, mák namlela a náplň jsem odlehčila jedním tvarohem.
100 g másla
220 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce cukru krupice
1 lžička citronové šťávy nebo bílého octa (vinný či jablečný)
1 vejce
------------------------------------------------------------------------
Do mísy dáme máslo nakrájené na kostičky, mouku, sůl a cukr a rozmixujeme na drobenku - v robotu pomocí třecí metly, v mixéru noži (případně lze i rukama). Potom přidáme citronovou šťávu a vejce a znovu zapracujeme, až vznikne kompaktní těsto. Pokud se stále tvoří jen drobenka, přidáme po troškách studenou vodu.
Těsto rozválíme a přemístíme do koláčové formy (průměr 27 cm), nebo ho do formy jen vymačkáme rukama.
250 g tvarohu
1 větší nebo 2 malá vejce
3 lžíce (50 g) mletého modrého máku
2 lžíce cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
200-300 g švestek
1 lžička skořice)
1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
2 zarovnané lžíce krupicového cukru
------------------------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Do mísy vložíme mascarpone, tvaroh, vejce, cukr moučka a vanilkový extrakt a ručně metličkou prošleháme do hladka. Přidáme mletý mák a zapracujeme do tvarohové hmoty. Náplň pomocí stěrky vyklopíme na těsto ve formě a rovnoměrně ji roztřeme.
V menší misce smícháme skořici, kukuřičný škrob a cukr krupici.
Švetky (množství v rozpise si upravte dle toho, jak máte velkou formu a jak moc chcete mít koláč zaplněný, na fotkách je 200 g švestek) omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme pecku. Každou půlku švestky rozkrojíme ještě na 2 až 3 kouky - vytvoříme tak měsíčky. Všechno ovoce vložíme do mísy ke skořicovému cukru a pořádně obalíme. Následně vyskládáme na náplň.
Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 45-55 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout, teprve pak porcujeme.
Zdroj: inspirováno recetem na švestkový koláč s makovým mascarpone z časopisu Apetit - září 2017.
Křehké těsto
100 g másla
220 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce cukru krupice
1 lžička citronové šťávy nebo bílého octa (vinný či jablečný)
1 vejce
------------------------------------------------------------------------
Do mísy dáme máslo nakrájené na kostičky, mouku, sůl a cukr a rozmixujeme na drobenku - v robotu pomocí třecí metly, v mixéru noži (případně lze i rukama). Potom přidáme citronovou šťávu a vejce a znovu zapracujeme, až vznikne kompaktní těsto. Pokud se stále tvoří jen drobenka, přidáme po troškách studenou vodu.
Těsto rozválíme a přemístíme do koláčové formy (průměr 27 cm), nebo ho do formy jen vymačkáme rukama.
Náplň
250 g mascarpone250 g tvarohu
1 větší nebo 2 malá vejce
3 lžíce (50 g) mletého modrého máku
2 lžíce cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
200-300 g švestek
1 lžička skořice)
1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
2 zarovnané lžíce krupicového cukru
------------------------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Do mísy vložíme mascarpone, tvaroh, vejce, cukr moučka a vanilkový extrakt a ručně metličkou prošleháme do hladka. Přidáme mletý mák a zapracujeme do tvarohové hmoty. Náplň pomocí stěrky vyklopíme na těsto ve formě a rovnoměrně ji roztřeme.
V menší misce smícháme skořici, kukuřičný škrob a cukr krupici.
Švetky (množství v rozpise si upravte dle toho, jak máte velkou formu a jak moc chcete mít koláč zaplněný, na fotkách je 200 g švestek) omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme pecku. Každou půlku švestky rozkrojíme ještě na 2 až 3 kouky - vytvoříme tak měsíčky. Všechno ovoce vložíme do mísy ke skořicovému cukru a pořádně obalíme. Následně vyskládáme na náplň.
Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 45-55 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout, teprve pak porcujeme.
Zdroj: inspirováno recetem na švestkový koláč s makovým mascarpone z časopisu Apetit - září 2017.
To je omyl,má tam být 20švestek,že?
OdpovědětVymazatPíšu tam, že má být 200-300 gramů švestek. Ony jsou švestky různých druhů a velikostí, proto gramáž. Já mám na fotce oněh 200 g, ale s větší formou se 300 vejde krásně.
VymazatDobrý den,mohla bych nápln udělat jen z tvarohu?Myslím, že to bude také dobré, co myslíte?Dcera má intoleranci laktozy.Tvaroh seženu, ale mascarpone ne. Děkuji
OdpovědětVymazati s tvarohem to bude výborné, pokud byste chtěla zachovat krémovost, dejte místo mascarpone bezlaktozové pomazánkové máslo nebo krémový sýr.
VymazatI já mám intoleranci a mascarpone kupuji v Lidlu, když je akce (což je potřeba vychytat a je to jen dvakrát do roka:o(()
Dobrý den, koláč je naprosto úžasný! Už ho dělám letos potřetí:) Děkuji za recept, Marie
OdpovědětVymazatHezký den, koláč je naprosto famózní, božská kombinace, moc děkuji Naďa
OdpovědětVymazat