Švestkový koláč s makovým krémem

Když mi přišel do schránky zářijový Apetit, na první pohled mě zaujaly koláče z rukou mé oblíbené Martinky z SugarTown. Jelikož je sezona plná skvělého ovoce, nadchnul mě hlavně koláč se švestkami a makovým mascarpone a vyzkoušela jsem ho. Ale jelikož nebyl úplně podle mých představ (no jo, jsem prostě detailista), pekla jsem ho ještě podruhé a potřetí s různými obměnami, až z toho vyšel tenhle koláč, který se původním námětem silně inspiroval. Těsto jsem nechala jen dole, mák namlela a náplň jsem odlehčila jedním tvarohem.



Křehké těsto


100 g másla
220 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce cukru krupice
1 lžička citronové šťávy nebo bílého octa (vinný či jablečný)
1 vejce
------------------------------------------------------------------------
Do mísy dáme máslo nakrájené na kostičky, mouku, sůl a cukr a rozmixujeme na drobenku - v robotu pomocí třecí metly, v mixéru noži (případně lze i rukama). Potom přidáme citronovou šťávu a vejce a znovu zapracujeme, až vznikne kompaktní těsto. Pokud se stále tvoří jen drobenka, přidáme po troškách studenou vodu.

Těsto rozválíme a přemístíme do koláčové formy (průměr 27 cm), nebo ho do formy jen vymačkáme rukama.

 

Náplň

250 g mascarpone
250 g tvarohu
1 větší nebo 2 malá vejce
3 lžíce  (50 g) mletého modrého máku
2 lžíce cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
200-300 g švestek
1 lžička skořice)
1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
2 zarovnané lžíce krupicového cukru
------------------------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Do mísy vložíme mascarpone, tvaroh, vejce, cukr moučka a vanilkový extrakt a ručně metličkou prošleháme do hladka. Přidáme mletý mák a zapracujeme do tvarohové hmoty. Náplň pomocí stěrky vyklopíme na těsto ve formě a rovnoměrně ji roztřeme.

V menší misce smícháme skořici, kukuřičný škrob a cukr krupici.

Švetky (množství v rozpise si upravte dle toho, jak máte velkou formu a jak moc chcete mít koláč zaplněný, na fotkách je 200 g švestek) omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme pecku. Každou půlku švestky rozkrojíme ještě na 2 až 3 kouky - vytvoříme tak měsíčky. Všechno ovoce vložíme do mísy ke skořicovému cukru a pořádně obalíme. Následně vyskládáme na náplň.

Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 45-55 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout, teprve pak porcujeme.



Zdroj: inspirováno recetem na švestkový koláč s makovým mascarpone z časopisu Apetit - září 2017.

Komentáře

  1. To je omyl,má tam být 20švestek,že?



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píšu tam, že má být 200-300 gramů švestek. Ony jsou švestky různých druhů a velikostí, proto gramáž. Já mám na fotce oněh 200 g, ale s větší formou se 300 vejde krásně.

      Vymazat
  2. Dobrý den,mohla bych nápln udělat jen z tvarohu?Myslím, že to bude také dobré, co myslíte?Dcera má intoleranci laktozy.Tvaroh seženu, ale mascarpone ne. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i s tvarohem to bude výborné, pokud byste chtěla zachovat krémovost, dejte místo mascarpone bezlaktozové pomazánkové máslo nebo krémový sýr.

      I já mám intoleranci a mascarpone kupuji v Lidlu, když je akce (což je potřeba vychytat a je to jen dvakrát do roka:o(()

      Vymazat
  3. Dobrý den, koláč je naprosto úžasný! Už ho dělám letos potřetí:) Děkuji za recept, Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký den, koláč je naprosto famózní, božská kombinace, moc děkuji Naďa

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů