Hruškový koláč s mákem a tvarohem
Když mi do schránky dorazil zářijový apetit, první mi padl do oka luxusní kousek údajně z Café Savoy. Místo fotky tu byla jen ilustrace, jak by měl asi vypadat - linecké těsto, na něm vrstva tvarohu, pak hruška a vše přikryté mákem a zaklopené lineckým těstem. Koláč, ve kterém je vše, co miluju? Bylo jasné, že ho musím vyzkoušet a dnes nazrál ten čas. Recept jsem si maličko upravila (přeci jen linecké těsto z 330 g másla je při současných cenách másla luxus), hlavně jsem vynechala tu pokličku lineckého nahoře, ta mi přišla trochu zbytečná (navíc se to prostě hrozně špatně krájí). Při vkládání do trouby jsem se bála, jak to vlastně dopadně, ale už vím, že to nebyl úkrok stranou. Koláč je moc dobrý, vláčný, tak akorát sladký, jen není úplně nejjednodušší, ale za tu práci rozhodně stojí!
Na tvarohovou náplň je lepší použít tužší tvaroh, já používám bezlaktozový ve vaničce a ten je sám o sobě tuhý a neteče, ale klasické tvarohy ve vaničce budou chtít buď dopředu odkapat a nebo místo 2 celých vajec použít 4 žloutky (tak to je i v původním receptu). A nebo sáhnout po variantě v alobalu.
Maková náplň je zpočátku dost řídká, nebojte se toho, pečením se zpevní a fakt to drží tvar, jak je vidět na fotkách.
Pokud doma nemáte hrušky, zkuste místo nich dát švestky, tuším, že to bude možná ještě lepší..:o)
600 ml mléka
60 g másla
60 g medu
60 g cukru krupice
-----------------------------
Do rendlíku vložíme mléko, máslo, med a cukr a zahříváme k varu. Pak vsypeme mák, stáhneme plamen a za stálého míchání 8 minut provaříme. Směs je relativně řídka (rozhodně řidší, než když se sváří mák jako náplň do buchet nebo koláčů) a má tendenci prskat, pozor na spálení.
Necháme zchladnout, občas promícháme, aby vršky neokoraly.
50 g cukru krupice
1 vejce
250 g hladké mouky
1-2 lžíce studené vody (dle potřeby)
---------------------------------------------
Do mísy vložíme máslo, cukr a mouku a pomocí třecí metly (nebo nožů v mixéru) zpracujeme na drobenku. Pak přidáme vejce a zapracujeme ho - mělo by vzniknout hladké kompaktní těsto. Pokud je těsto stále drobivé, pomalu přidáváme vodu a zapracováváme.
Těsto vyválíme na 2-3 mm tenký plát a vložíme ho na dno a boky rozevírací dortové formy (já použila průměr 22 cm). Pokud se vám nechce do válení, těsto se dá do formy i vymačkat pomocí prstů.
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°).
2 vejce
100 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
------------------------------------------
Do mísy vložíme všechny ingredience a metličkou v ruce prošleháme.
Do dortové formy vyložené těstem nalijeme tvarohovou náplň a lehkým klepáním jí necháme rozprostřít po celé ploše.
2-4 hrušky (záleží na velikosti) oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na klínky - čtvrtky až osminky (opět záleží na velikosti, já použila 2 větší hrušky a krájela je na osminy) a paprskovitě je rozmístíme na tvarohovou vrstvu.
Poté opatrně poklademe zchladlou makovou náplň a uhladíme ji stěrkou. Pokud zbylo linecké těsto, vykrájíme z něj malé hrušky a použíjeme jako ozdobu.
Formu položíme na plech (náplň při pečení bublá, tak ať nevyteče do trouby), vložíme do trouby a pečeme 60-80 minut.
Propečenost poznáme tak, že se celý koláč nafoukne a je nafouklý i střed (a ne jen boky). Troubu vypneme, otevřeme dvířka a necháme koláč uvnitř i zchladnout. Poté dochladíme v lednici.
Zdroj: Časopis Apetit - září 2017
Na tvarohovou náplň je lepší použít tužší tvaroh, já používám bezlaktozový ve vaničce a ten je sám o sobě tuhý a neteče, ale klasické tvarohy ve vaničce budou chtít buď dopředu odkapat a nebo místo 2 celých vajec použít 4 žloutky (tak to je i v původním receptu). A nebo sáhnout po variantě v alobalu.
Maková náplň je zpočátku dost řídká, nebojte se toho, pečením se zpevní a fakt to drží tvar, jak je vidět na fotkách.
Pokud doma nemáte hrušky, zkuste místo nich dát švestky, tuším, že to bude možná ještě lepší..:o)
Maková náplň
230 g mletého máku600 ml mléka
60 g másla
60 g medu
60 g cukru krupice
-----------------------------
Do rendlíku vložíme mléko, máslo, med a cukr a zahříváme k varu. Pak vsypeme mák, stáhneme plamen a za stálého míchání 8 minut provaříme. Směs je relativně řídka (rozhodně řidší, než když se sváří mák jako náplň do buchet nebo koláčů) a má tendenci prskat, pozor na spálení.
Necháme zchladnout, občas promícháme, aby vršky neokoraly.
Linecké těsto:
120 g másla50 g cukru krupice
1 vejce
250 g hladké mouky
1-2 lžíce studené vody (dle potřeby)
---------------------------------------------
Do mísy vložíme máslo, cukr a mouku a pomocí třecí metly (nebo nožů v mixéru) zpracujeme na drobenku. Pak přidáme vejce a zapracujeme ho - mělo by vzniknout hladké kompaktní těsto. Pokud je těsto stále drobivé, pomalu přidáváme vodu a zapracováváme.
Těsto vyválíme na 2-3 mm tenký plát a vložíme ho na dno a boky rozevírací dortové formy (já použila průměr 22 cm). Pokud se vám nechce do válení, těsto se dá do formy i vymačkat pomocí prstů.
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°).
Tvarohová náplň
500 g tvarohu (tužšího, ideální v alobalu)2 vejce
100 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
------------------------------------------
Do mísy vložíme všechny ingredience a metličkou v ruce prošleháme.
Do dortové formy vyložené těstem nalijeme tvarohovou náplň a lehkým klepáním jí necháme rozprostřít po celé ploše.
2-4 hrušky (záleží na velikosti) oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na klínky - čtvrtky až osminky (opět záleží na velikosti, já použila 2 větší hrušky a krájela je na osminy) a paprskovitě je rozmístíme na tvarohovou vrstvu.
Poté opatrně poklademe zchladlou makovou náplň a uhladíme ji stěrkou. Pokud zbylo linecké těsto, vykrájíme z něj malé hrušky a použíjeme jako ozdobu.
Formu položíme na plech (náplň při pečení bublá, tak ať nevyteče do trouby), vložíme do trouby a pečeme 60-80 minut.
Propečenost poznáme tak, že se celý koláč nafoukne a je nafouklý i střed (a ne jen boky). Troubu vypneme, otevřeme dvířka a necháme koláč uvnitř i zchladnout. Poté dochladíme v lednici.
Zdroj: Časopis Apetit - září 2017
Ako si pozerám stránku Marionnety, na bočnej lište naskočil recept s makom. Mak zbožňujem, tak som si pozrela aj zvyšok. Ten koláč vyzerá fantasticky, veľa maku, tvarohu, čo na to povedať "mňam" Pekný deň. Zita
OdpovědětVymazatVypadá fantasticky,zkusím.Děkuji Irena P.
OdpovědětVymazatAhoj :)
OdpovědětVymazatJak vysoká je, prosím tě, tvoje 22cm forma? Potřebuju si to asi přepočítat na svoji 24cm, která ale vypadá nižší...
Díky :)
6 cm a bylo to fakt uplne plne...
OdpovědětVymazatDobrý večer, já už jsem koláč pekla během jednoho týdne dvakrát a pokaždé to byl úspěch! Recept krásně funguje a i když je trochu pracnější, stojí to za to. Jo, a s mascarpone je taky super! Díky, Magda.
OdpovědětVymazatTak jsem ho včera upekla...je skvělej!!!:) Moc díky za fantastický recept! Khb
OdpovědětVymazatPřišlo mi to povědomé po shlédnutí fotky. Taky mě zaujal, děkuji že jste mi ho připomněla.
OdpovědětVymazatPoprve jsem mela tento dort prave v Savoy a moc mi zachutnal. Takze to byla jasna volba jej vyzkouset. Je vynikajici jako vse ostatni na teto strance. Dekuji!
OdpovědětVymazat