Broskvový rustikální koláč / galetka
V neděli dopoledne mi zvonil telefon, o kterém jsem si myslela, že je omyl. Volala mi sice známá, na kterou mám telefon (takže jsem viděla, kdo volá), ale my si volaly asi jednou v životě (pravda, že elektronicky si píšeme víc:o))... Hovor jsem přijala a se smíchem chtěla říct, že se asi spletla, ale realita byla mnohem lepší - ona volala správně a proto, aby mi nabída košík zralých broskví. No mohla jsem to odmítnout? Nemohla! Takže u mě doma odpoledne přistály broskve (a děkuji ti mnohokrát, Vierko) a nastala otázka "co s nimi?" Sníst je všechny jen tak nepřipadalo v úvahu, to bychom praskli. Tak jsem začala googlit a hledat ten nejlepší broskvový koláč.. A taky nic, na všem mi něco vadilo, nebo jsem na tu kombinaci neměla chuť, případně byla spotřeba broskví trapně malá na to, že se dezert nazýval "broskvový". A tak jsem prostě zkusila upéct to, na co jsem měla chuť - jen trochu křehkého těsta a kořeněná náplň z broskví.A tenhle pokus se parádně povedl! Koláč vypadá krásně, hodí se ke kávě i pro návštěvu, spotřebujete do něj pár broskví (že se neloupou nevadí) a hlavně necháte vyniknout chuti ovoce!
Rozpis receptu je na dva střední koláče, pokud chcete upéct jeden velký, není problém, celé těsto stačí rozválet na velký plech a naplnit celou náplní.
50 g cukru krupice
1 žloutek (bílek použijeme na potření před pečením)
špetka soli
200 g hladké mouky
2 lžíce vody
-------------------------------
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme dvě koule, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
6 středních broskví
30 g cukru krupice (lze použít i méně, pokud jsou broskve hodně sladké)
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky drceného hřebíčku
4 lžíce polenty nebo strouhanky
-------------------------------------------
Troubu pustíme na 200°C (horkovzduch 180°C).
Vezmeme první kouli těsta a přímo na pečícím papíře vyválíme do kruhu nebo obdélníku - tlouš'tka těsta 3-5 mm. Do středu placky nasypeme polentu / strouhanku a rozhrneme po ploše tak, že necháme 3 cm na kraje bez posypky (ty se budou nakonec přehýbat přes ovocnou náplň) .
Broskve omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na klínky. Vyskládáme je na vrstvu polenty / strouhanky. Kraje těsta přehneme přes ovoce. Pomocí mašlovačky potřeme kraje těsta bílkem a následně celý koláč (hlavně vnitřek, ale i kraje z těsta) posypeme směsí cukru, skořice a hřebíčku.
S druhou koulí těsta provedeme to samé.
Koláče vložíme do rozpálené trouby a pečeme 25 minut do zezlátnutí.
Dezert lze podávat ještě lehce vlahý (ale i studený je skvělý), kombinovat lze se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zrmzlinou.
Rozpis receptu je na dva střední koláče, pokud chcete upéct jeden velký, není problém, celé těsto stačí rozválet na velký plech a naplnit celou náplní.
Těsto:
100 g másla50 g cukru krupice
1 žloutek (bílek použijeme na potření před pečením)
špetka soli
200 g hladké mouky
2 lžíce vody
-------------------------------
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme dvě koule, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
Náplň
Zde uvedné množství je na obě placky, takže při vstvení náplně myslete na to, že na každou placku použijete jen polovinu!6 středních broskví
30 g cukru krupice (lze použít i méně, pokud jsou broskve hodně sladké)
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky drceného hřebíčku
4 lžíce polenty nebo strouhanky
-------------------------------------------
Troubu pustíme na 200°C (horkovzduch 180°C).
Vezmeme první kouli těsta a přímo na pečícím papíře vyválíme do kruhu nebo obdélníku - tlouš'tka těsta 3-5 mm. Do středu placky nasypeme polentu / strouhanku a rozhrneme po ploše tak, že necháme 3 cm na kraje bez posypky (ty se budou nakonec přehýbat přes ovocnou náplň) .
Broskve omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na klínky. Vyskládáme je na vrstvu polenty / strouhanky. Kraje těsta přehneme přes ovoce. Pomocí mašlovačky potřeme kraje těsta bílkem a následně celý koláč (hlavně vnitřek, ale i kraje z těsta) posypeme směsí cukru, skořice a hřebíčku.
S druhou koulí těsta provedeme to samé.
Koláče vložíme do rozpálené trouby a pečeme 25 minut do zezlátnutí.
Dezert lze podávat ještě lehce vlahý (ale i studený je skvělý), kombinovat lze se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zrmzlinou.
To se mi líbí, jak vypadá jednoduše, venkovsky a rustikálně,). Nejsou okraje suché? Přemejšlim, co za ovoce by se tam dál dalo použít^^.
OdpovědětVymazatJe to v podstate linecke testo, takze okraje chutnaji jako linecke cukrovi. Nerekla bych, ze je to suche, nebo ne ve spatnem slova smyslu :o)
Vymazatjojo chápu^^ no chuť na to rozhodně mám^^ a ke kafíčku lahoda...
VymazatDelala jsem a je opravdu vyborny. Pouzila jsem i hrusky a ostruziny a vubec to kolaci na chuti neubralo.
OdpovědětVymazatDekuji za vyborny recept, dnes jsem prinesla ze zahradky 6kg broskvi, tak jsem hledala nejaky recept na kolac a moc nam chutnal :) Byl snezeny hned, tak vzhledem k tomu mnozstvi broskvi co jeste mam, ho udelam hned zitra znovu :)
OdpovědětVymazat