Rychlý letní koláč s tvarohem a drobným ovocem
Za dvě hodiny dorazí návštěva a vy nemáte nic sladkého, čím je pohostit? V lednici to vypadá jako u sněděného krámu a vy byste si přesto dali něco dobrého na zub? Je sezona letního ovoce? Ano? Tak potom pro vás bude tenhle dezert ideální volbou. Je rychle hotový, dá se okamžitě konzumovat a většinu věcí máte běžně doma. A navíc je dobrý a oku lahodící a nelze na něm opravdu nic zkazit. Nezapomeňte ale prokapat korpus, ochudili byste se o vláčnost korpusu a část chuti.
2 lžíce cukru krupice (35 g)
2 lžíce polohrubé mouky (45g)
1 lžíce oleje
1 rovná lžíce kakaa
----------------------------------------------
Zapneme troubu na 200°C (horkovzduch na 160°C).
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme polotuhý sníh, pak přidáme všechen cukr a vyšleháme tuhý sníh, který tvoří špičky. Šleháme dál a po jednom zašleháme všechny žloutky, následně i olej.
Smícháme mouku a kakao a zamícháme do vyšlehané vaječné směsi (lze i na nižší otáčky zašlehat).
Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy na koláč (27cm) a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut. Necháme zcela zchladnout.
150 g pomazánkového másla nebo krémového sýra
60 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
čersvé drobné ovoce (na fotce použity překrájené jahody)
sirup z kompotu, rum nebo třešňovice
------------------------------------------------
Tvaroh použíjeme raději tužší, pokud je hodně vláčný, vysušíme ho několika papírovými utěrkami.
Do mísy vložíme tvaroh, pomazánkové máslo a cukr a prošleháme. Nakonec přidáme vanilkový extrat a naposledy zamícháme.
Korpus (je nízký, cca 1-2 cm) položíme na servírovací tác a zhleka ho pokropíme sirupem (rumem nebo třešňovicí, já použila sirup z nakládaných višní). Navrstvíme všechen krém a ten poklademe hustě ovocem. Posypeme lžící cukru krupice a můžeme podávat. Korpus je díky sirupu vláčný a jde rovnou konzumovat.
Korpus
2 vejce2 lžíce cukru krupice (35 g)
2 lžíce polohrubé mouky (45g)
1 lžíce oleje
1 rovná lžíce kakaa
----------------------------------------------
Zapneme troubu na 200°C (horkovzduch na 160°C).
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme polotuhý sníh, pak přidáme všechen cukr a vyšleháme tuhý sníh, který tvoří špičky. Šleháme dál a po jednom zašleháme všechny žloutky, následně i olej.
Smícháme mouku a kakao a zamícháme do vyšlehané vaječné směsi (lze i na nižší otáčky zašlehat).
Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy na koláč (27cm) a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut. Necháme zcela zchladnout.
Krém
250 g tvarohu ve vaničce150 g pomazánkového másla nebo krémového sýra
60 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
čersvé drobné ovoce (na fotce použity překrájené jahody)
sirup z kompotu, rum nebo třešňovice
------------------------------------------------
Tvaroh použíjeme raději tužší, pokud je hodně vláčný, vysušíme ho několika papírovými utěrkami.
Do mísy vložíme tvaroh, pomazánkové máslo a cukr a prošleháme. Nakonec přidáme vanilkový extrat a naposledy zamícháme.
Korpus (je nízký, cca 1-2 cm) položíme na servírovací tác a zhleka ho pokropíme sirupem (rumem nebo třešňovicí, já použila sirup z nakládaných višní). Navrstvíme všechen krém a ten poklademe hustě ovocem. Posypeme lžící cukru krupice a můžeme podávat. Korpus je díky sirupu vláčný a jde rovnou konzumovat.
Píšu jak tatar, tak znovu... Úžasný recept o pár surovinách. Říkám to pořád - jediná stránka, ze které se mi vše povede. A že už jsem těch receptů odtud zkusila tolik! A kdyby jednou... :) Díky za to, že jste! Fotky dokonalé, a ještě lepší na tom je, že dobroty vypadají tak i v reálu. A ta chuť!
OdpovědětVymazatMoc děkuju za krásný komentář:o) Pokaždé mě to moc potěší!
VymazatDobrý den prosím můžu místo pomazankoveho nasla dát zakysanou smetanu?
OdpovědětVymazatUrčitě to půjde, jen použijte hustější zakysanku, aby se to celé nerozteklo.
VymazatDobrý den,je nějaký způsob, jak by si jahody ponechaly svůj čerstvý vzhled? U většiny moučníků mi ovoce na povrchnu oschne a stáhne se do sebe, takže je šťavnaté jen uvnitř.
OdpovědětVymazatPokud ho sníte do 24 hodin, stačí před zdobením pocukrovat a nechat tak 10 minut stát.. Ovoce se zakonzervuje a neosychá. Pokud je to na delší dobu, pak leda potřít každý kousek cukrářským želé.
VymazatTohle je můj nejpoužívanější recept z Vašeho webu, peču pořád dokola, dvojitou dávku :) mění se jen ovoce. Je vynikající, slavnostní a krásný!
OdpovědětVymazat