Narozeninový dort - bílkový korpus, tvarohový krém s čerstvým ovocem
Dcera se narodila na začátku července, a tak má po celý svůj život zajištěno, že oslavy může pořádat venku, bavit se při tom do noci (za světla:o)) a mít dort plný čerstvého a zralého ovoce. Já narozená těsně před Vánocemi můžu jen závidět nebo se odstěhovat na jižní polokouli. Každopádně loni měla jahodový fraiser a letos jsme slavili u babičky a tam už bylo v podstatě po jahodách, zato borůvek byl plný les, malin na zahrádce nemálo a babička měla v lednici několik plonkových bílků. Volba tedy byla jasná - bílkový korpus (ne křehké pusinky, ale korpus vlhčí než klasický piškot) a smetanovo-tvarohový krém plný čerstvého ovoce. A byla to dobrá volba, do horka ideální řešení a všichni dort chválili:o)
220 g cukru krupice
150 g másla
180 ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
270 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
----------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na dno dortové formy připevníme pečící papír, boky necháme nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).
Máslo rozpustíme a necháme lehce zchladnout.
V míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všech cukr do spotřebování a sníh došleháme do tuhé konzitence, kdy na metle se po zvednutí tvoří pevné špičky.
Šleháme dál a tenkým pramínkem nalijeme všechno máslo, vanilkový extrakt a nakonec i mléko. Šlehač vypneme.
V míse si smícháme mouku a prášek do pečiva, přidáme k těstu a promícháme.
Těsto nalijeme do formy, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí, nesmí vyjít vlhká.
Necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objedeme boky formy, obruč odepneme, korpus překlopíme na mřížku, odstraníme i dno a pečící papír a necháme zcela vychladnout.
500 g tvarohu
150 g pomazánkového másla
1 vanilkový cukr
120 g cukru moučka
----------------------------------------
Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha, pak snížíme otáčky a po lžíčkách do ní zašelháme všechen tvaroh a nakonec i pomazánkové máslo. Přidáme oba cukry a naposledny prošleháme.
Vyhladlý korpus dvakrát prořízeneme. První patro položíme na servírovací tác, potřeme třetinou krému, posypeme ovocem (borůvky a maliny necháme jak jsou, větší jako jahody nakrájíme na kousky) a ovoce z části zatlačíme do krému. Přiklopíme druhou částí korpusu a postup opakujeme. Nakonec položíme poslední patro a zbylý krém natřeme nahoru a na boky (na bocích pak krém cukrářským nožem nebo stěrkou začistíme dohladka, nevadí, když korpus prosvítá), uhladíme a ozdobíme ovocem a sněhovými pusinkami (ty dáme na dort ale až těsně před servírovaním, protože rychle vlhnou).
Dort necháme v chladu alespoň 4 hodiny proležet.
Jelikož je v dortu čerstvé ovoce, které tepelně nijak neupravujeme, je lepší dort do dvou dnů zkonzumovat. Tepelně neupravené ovoce má v krému tendenci se kazit a nikdo nechce dort se zkyslými malinami či borůvkami.
Světlý bílkový korpus (forma 23 cm)
6 bílků (cca 180 g)220 g cukru krupice
150 g másla
180 ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
270 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
----------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na dno dortové formy připevníme pečící papír, boky necháme nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).
Máslo rozpustíme a necháme lehce zchladnout.
V míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všech cukr do spotřebování a sníh došleháme do tuhé konzitence, kdy na metle se po zvednutí tvoří pevné špičky.
Šleháme dál a tenkým pramínkem nalijeme všechno máslo, vanilkový extrakt a nakonec i mléko. Šlehač vypneme.
V míse si smícháme mouku a prášek do pečiva, přidáme k těstu a promícháme.
Těsto nalijeme do formy, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí, nesmí vyjít vlhká.
Necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objedeme boky formy, obruč odepneme, korpus překlopíme na mřížku, odstraníme i dno a pečící papír a necháme zcela vychladnout.
Krém
200 ml smetany ke šlehání500 g tvarohu
150 g pomazánkového másla
1 vanilkový cukr
120 g cukru moučka
----------------------------------------
Vychlazenou smetanu vyšleháme dotuha, pak snížíme otáčky a po lžíčkách do ní zašelháme všechen tvaroh a nakonec i pomazánkové máslo. Přidáme oba cukry a naposledny prošleháme.
Vyhladlý korpus dvakrát prořízeneme. První patro položíme na servírovací tác, potřeme třetinou krému, posypeme ovocem (borůvky a maliny necháme jak jsou, větší jako jahody nakrájíme na kousky) a ovoce z části zatlačíme do krému. Přiklopíme druhou částí korpusu a postup opakujeme. Nakonec položíme poslední patro a zbylý krém natřeme nahoru a na boky (na bocích pak krém cukrářským nožem nebo stěrkou začistíme dohladka, nevadí, když korpus prosvítá), uhladíme a ozdobíme ovocem a sněhovými pusinkami (ty dáme na dort ale až těsně před servírovaním, protože rychle vlhnou).
Dort necháme v chladu alespoň 4 hodiny proležet.
Jelikož je v dortu čerstvé ovoce, které tepelně nijak neupravujeme, je lepší dort do dvou dnů zkonzumovat. Tepelně neupravené ovoce má v krému tendenci se kazit a nikdo nechce dort se zkyslými malinami či borůvkami.
Po dvou letech se požadavek na stejný dort opakoval, tak jsem ho udělala znovu. Jen jsem na něj nedávala pusinky, ale polila ho čokoládou.
Já miluju dorty!
OdpovědětVymazatS tímhle dortem jsem sklidila zatím největší úspěch a to už jsem jich pár upekla !! :-) Děkuji za recept :-)
OdpovědětVymazatJuuu, tak to mě moc těší! 😍
VymazatJen jsem tedy nahradila pomazánkové máslo mascarpone :-)
VymazatA právě jsem dodělala druhý s jahodami a ostružinami, švagrovi k 40. narozeninám, tak jsem zvědavá jak bude chutnat zítra manželově rodině :-) Ten korpus na dort je fakt nejchutnější korpus, který jsem kdy jedla a i po praktické stránce je super, hezky se s ním pracuje :-)
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatje možné místo másla použít i olej?
Děkuji Petra
Ztratí se části chuti, ale fungovat to bude, nebála bych se toho.
VymazatA co budu dělat se žloutky?
OdpovědětVymazatskoro cokoliv:o) Zvlášť v létě (kdy jdou žloutky do zmrzlin) a nebo o Vánocích (kdy dávám žloutky do cukroví a vaječňáku) mi bílky přebývají. Každopádně já mám celoročně převis bílků, které mrazím, protože peču sušenky, dělám žloutkové krémy a zmíněné zrmzliny.
VymazatNarazila jsem na tento recept, když jsem hledala recept na dort bez mléka a lepku (zdravotní omezení v rodině), s korpusem ideálně jen z bílků, protože žloutky jsem chtěla na citronový krém. Trocha obměn, a výsledek je nad očekávání!
OdpovědětVymazatMoje varianta:
6 bílků
150 g třtinového cukru krupice
100 g rostlinného másla Alsan
180 ml rýžového mléka z DM
vanilkový extrakt
50 g rozmixovaných mandlí
100 g pohankové mouky hladké
100 g nějaké bezl. směsi (Schär Mix universal?)
prášek do pečiva s vinným kamenem
Korpus vypadá a chutná skvěle, i tak je sladký až až. Neprořezávám, ale zvládl by to. Na něj přišel citronový krém (lemon curd z kitchenette.cz), jahody a lesní ovoce a želatinový přeliv. Konečně se u nás pečou věci, co chutnají i nedietářům. Díky, Renee.
Tak teda mě se dort podle tohoto receptu vůbec nepovedl :-( piškot nevyskočil je vysoký jen asi 5 cm. A krém děsně teče! Musela jsem přidat pudink a máslo a kdoví jak to vůbec dopadne.
OdpovědětVymazatTak to je mi líto. U krému vadí, když je tvaroh příliš mokrý, to pak může téct. Případně špatně vyšlehaná smetana (mohla se i přešlehat).
VymazatU korpusu mě napadá leda to, ze se srazil, jestlize je nízký. Každopádně 5 cm není zase tak málo...
Dobrý den, mohu se zeptat, jaké konkrétní produkty jste použila na krém (smetana, pomazánkové máslo, tvaroh)? Ráda bych předešla tomu, co píšete více, že tvaroh může být příliš mokrý a tak dále. Moc děkuji za odpověď. Denisa
OdpovědětVymazatSmetana a pomazánkové máslo je asi jedno, důležitý je ten tvaroh. Já kupuji bezlaktozový z Alberta (natures promises), ten je hladký a dost hustý, takže ideální na přípravu pevného krému.
VymazatNa bezlepkove pecivo pouzivam jen ryzovou mouku bud hladkou nebo krupici jak na ktere. Ryzova mouka nema zadnou pachut. Nekdy pouzivam smes mouk, nebo Jizerku a pridam ryzovou mouku.
OdpovědětVymazatVýborný zkoušela jsem a pochutnali jsme si všichni..DĚKUJEME
OdpovědětVymazatVýborný dort, jak korpus tak i krém. Dnes budu péct po třetí. Děkuji za tento recept.
OdpovědětVymazatdělala jsem ho minulý pátek a je teda luxusní!
OdpovědětVymazatDělám ho ženě k narozeninám, to bude parádička
OdpovědětVymazat