Kakaovo-kokosová bezé roláda s tvarohem a ovocem
Zase se mi v mrazáku nahromadily bílky - tentokrát celé jedno kilo, fakt kilo mražených bílků, 1000 g - to je asi tak 30 bílků z větších vajec - a tak nastal čas je spotřebovat. A jelikož mi kamarádka Irča popisovala tmavou roládu plněnou tvarohem a jahodami, kterou upekla její kolegyně, jako to nejlepší, co za poslední dobu jedla, zkusila jsem si zaimprovizovat a vytvořila svou verzi. A ta moje verze chutná jako koka sušenky naplněné tvarohem a jahodami. Kdo ochutnal, zaplesal:o) Až skončí sezona jahod, můžete do téhle rolády nacpat borůvky, maliny, půlky třešní (a půjde i rybíz, ale ten bych dopředu trochu obalila v cukru) a neuděláte chybu. Těsto je kakaové bezé s kokosem, i po upečení vláčné, takže se nebojte popraskání a složitého sbalování zatepla. Těsto stačí upéct, nechat vychladnout a až po namazání krémem stočit.
Pokud vás zaujal porcelán, na kterém jsem roládu nafotila, tak ten je z www.eporcelan.cz řada Lifestyle. Je naprosto úžasný, když jsem si vybírala, které kousky si odnesu domů, měla jsem problémy to nevzít všechno:o)
140 g cukru krupice
40 g hladké mouky
20 g kakaa
60 g strouhaného kokosu
špetka soli
---------------------------------------------------------------
Troubu si zahřejeme na 200°C (horkovzduch na 190°C).
Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a začneme šlehat. Když je sníh polotuhý, přidáme po částech a za stálého šlehání všechen cukr a šleháme dál, dokud není sníh pevný a na metle se po vyndání tvoří špičky, které nestékají, ale drží pevný tvar.
Mouku smícháme s kakaem a obojí promícháme se sněhem. Nakonec přimícháme i kokos.
Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.
Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že když na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.
Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu stáhneme pečící papír a roládu otočíme zase zpět (spodní část, na které byl pečící papír, je položená na utěrce, horní část směřuje opět vzhůru). Roládu nemusíme stáčet, vydrží měkká a půjde stočit i po vychladnutí. Plát těsta je slabý, takže chladne rychle - cca za 20 minut po upečení ji můžeme potřít krémem.
250 g tvarohu
70 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
200 g jahod
---------------------------------
Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha, poté zašleháme cukr a nakonec po lžicích zašleháme i všechen tvaroh a vanilkový extrakt.
Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájímena menší kousky.
Roládu po celé ploše (krom spodních 3 centimetrů) potřeme krémem, posypeme jahodami a odshora stočíme (ten kousek těsta, který není namazaný krémem vyjde naspod rolády). Položíme na tác a vložíme do lednice alespoň na hodinu proložet.
Pokud vás zaujal porcelán, na kterém jsem roládu nafotila, tak ten je z www.eporcelan.cz řada Lifestyle. Je naprosto úžasný, když jsem si vybírala, které kousky si odnesu domů, měla jsem problémy to nevzít všechno:o)
Nádobí z www.eporcelan.cz |
Roláda
200 g bílků - asi z 8 menších nebo 6 velkých vajec140 g cukru krupice
40 g hladké mouky
20 g kakaa
60 g strouhaného kokosu
špetka soli
---------------------------------------------------------------
Troubu si zahřejeme na 200°C (horkovzduch na 190°C).
Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a začneme šlehat. Když je sníh polotuhý, přidáme po částech a za stálého šlehání všechen cukr a šleháme dál, dokud není sníh pevný a na metle se po vyndání tvoří špičky, které nestékají, ale drží pevný tvar.
Mouku smícháme s kakaem a obojí promícháme se sněhem. Nakonec přimícháme i kokos.
Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.
Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že když na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.
Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu stáhneme pečící papír a roládu otočíme zase zpět (spodní část, na které byl pečící papír, je položená na utěrce, horní část směřuje opět vzhůru). Roládu nemusíme stáčet, vydrží měkká a půjde stočit i po vychladnutí. Plát těsta je slabý, takže chladne rychle - cca za 20 minut po upečení ji můžeme potřít krémem.
Krém
120 g smetany ke šlehání250 g tvarohu
70 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
200 g jahod
---------------------------------
Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha, poté zašleháme cukr a nakonec po lžicích zašleháme i všechen tvaroh a vanilkový extrakt.
Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájímena menší kousky.
Roládu po celé ploše (krom spodních 3 centimetrů) potřeme krémem, posypeme jahodami a odshora stočíme (ten kousek těsta, který není namazaný krémem vyjde naspod rolády). Položíme na tác a vložíme do lednice alespoň na hodinu proložet.
Nádobí z https://www.eporcelan.cz/ |
Vypadá úžasně... Nebyla by varianta bez kakaa? Sice to barevně vypadá krásně, jak to kontrastuje, ale dcera když vidí něco dohněda, co může mít cos společného s kakaem nebo čokoládou, tak nepozře ani jedno sousto...
OdpovědětVymazatJasne, ze jde 😀. Kakao nedavejte a hladke mouky pouzijte 60g. Sice to lehce ubere na chuti, ale kdyz u Vasi dcery nejede vlak pres cokoladu / kakao, jina sance neni 😀.
VymazatDobrý den, mohu se zeptat, jaký používáte vanilkový extrakt?
OdpovědětVymazatSvůj vlastní z vanilkových lusků a vodky. Mám tu na něj i recept.
VymazatMoc děkuji, zkusím ho urcite, ale to bohužel ted nestíhám, chtěla bych péct zítra. Kdybyste to měla nahradit něčím kupovaným, co by to bylo? :) Mám doma nějaké extraky Dr.Oetker, ale prijde mi to silene umele nebo nevim :( Jednou jsem s tím dělala dort a prijde mi, že mi ho to zkazilo.
VymazatMísto extraktu lze použít vanilkový cukr a nebo mletou vanilku, záleží, co máte doma. Ty extrakty do Dr.Oetkera mi nepřijdou kdovíjak kvalitní, bohužel. Někdo si chválí extrakt od Marks and Spencer...
Vymazat