Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek už vesele roste a letos jsem si ho šla díky milé kamarádce Lucce sklidit osobně. Ten zážitek, kdy jsme nejdřív skoro hodinu šly svižným tempem a následně se opájely česnekovou vůni, zurčením potůčku a v klidu si každá natrhala pro vlastní potřebu, stál za to:o) První, co jsem z "medvěda" vyzkoušela, bylo pesto. A řeknu vám, má říz! Není na tom nic těžkého, postupuje se v podstatě stejně jako u bazalkového pesta a každý si do něj přihodí ořechy, které jemu vyhovují. U nás se nejčastěji vyskytují mandle a tak jsem použila ty a volba byla dobrá:o)
80 g listů medvědího česneku
100 ml olivového oleje
50 g mandlí (kešu nebo vlašských či piniových ořechů)
5 g soli
40 g parmazánu (pecorina nebo grand moravie)
------------------------------------------------------------------------
Mandle spaříme a oloupeme, v sekáčku je rozmixujeme na jemno.
Česnek důkladně opereme ve studené vodě, scedíme a zlehka osušíme. Přidáme do mixéru a zalijeme olejem (lze ho použít i méně, záleží na tom, co máte rádi a co utáhne váš mixér) a rozmixujeme na kaši. Přidáme sůl a najemno nastrouhaný parmazán a naposledy mixérem promícháme.
Pesto přendáme do pečlivě vymytých skleniček, lžičkou upěchujeme, vršek zalijeme trochou oleje, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
Pokaždé, když ze skleničky ubereme, zbytek pesta opět lžičkou upěchujeme a zalijeme trochou oleje, aby pesto nešedlo a neosychalo.
Zdroj: http://www.jaktak.cz/jak-zhotovit-pesto-z-medvediho-cesneku-recept.html
80 g listů medvědího česneku
100 ml olivového oleje
50 g mandlí (kešu nebo vlašských či piniových ořechů)
5 g soli
40 g parmazánu (pecorina nebo grand moravie)
------------------------------------------------------------------------
Mandle spaříme a oloupeme, v sekáčku je rozmixujeme na jemno.
Česnek důkladně opereme ve studené vodě, scedíme a zlehka osušíme. Přidáme do mixéru a zalijeme olejem (lze ho použít i méně, záleží na tom, co máte rádi a co utáhne váš mixér) a rozmixujeme na kaši. Přidáme sůl a najemno nastrouhaný parmazán a naposledy mixérem promícháme.
Pesto přendáme do pečlivě vymytých skleniček, lžičkou upěchujeme, vršek zalijeme trochou oleje, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
Pokaždé, když ze skleničky ubereme, zbytek pesta opět lžičkou upěchujeme a zalijeme trochou oleje, aby pesto nešedlo a neosychalo.
Zdroj: http://www.jaktak.cz/jak-zhotovit-pesto-z-medvediho-cesneku-recept.html
K čemu nejčastěji toto pesto používáš?
OdpovědětVymazatTvé stránky jsem teprve nyní objevila a líííbí.
Do těstovin, smetanových omáček, na suchou topinku, na ochucení špenátu..
VymazatDěkuji za odpověď. Hezký den a samé mňamky.
VymazatTak dvě skleničky pesta jsou hotové. Ořechy jsem dala vlašské, těch mám vždy dost a sýr, který byl doma, takže džugas. A chutná....
Vymazat