Pudinkové banánky
Když jsem byla malá holka, maminka pekla každý rok asi 20 druhů cukroví. Já i bratr jsme měli své oblíbence. Pudinkové banánky máčené v čokoládě byly kdysi dávno moje nejvíc nejlepší a neoblíbenější cukroví. Kdyby maminka upekla jen banánky, neměla bych výhrady. Tak moc jsem je milovala.
Tahle dobrota má jen jednu nevýhodu a taky důvod, proč jsem je až do letoška nedělala - potřebujete na ně masomlýnek a nástavec na výrobu cukroví. Já ten nástavec do letoška nevlastnila, a tak jsem tuhle dobrotu holt neměla. Ale před 14 dny jsem zaběhla do domácích potřeb a tam ten nástavec objevila. A ta dětská láska přetrvala. Jsou skvělé. Alespoň pro mě:o) A pokud nemáte masomlýnek s nástavcem a chcete si je přece jen upéct, prostě těsto opatrně vyválejte na placku (asi raději přes folii nebo pečící papír, těsto se bude lepit), nařežte rádýlkem, přendejte na plech a upečte. Ono to nějak půjde:o)
150 g moučkového cukru
150 g másla
2 vejce
3,5 sáčku vanilkového pudinku (nebo 140 g kukuřičného škrobu a 2 lžíce vanilkového extraktu)
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
rybízová marmeláda na slepení
----------------------------------------------
Povolené máslo vyšleháme s cukrem. Přidáme vejce a zapracujeme. Pudinkový prášek/škrob smícháme s moukou a práškem do pečiva, přidáme k máslové směsi a vytvoříme těsto. Necháme asi hodinu odležet a zpevnit v lednici.
Připravíme si mlýnek na maso a nástavec na formování cukroví a z těsta vytvoříme cca 5 cm dlouhé banánky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu zahřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C) a banánky pečeme asi 8-10 minut do zpevnění (nesmějí tmavnout).
Po vychladnutí slepujeme banánky rybízovou (nebo podobnou pikantní) marmeládou.
100 g čokolády s 50% kakaa
------------------------------------------
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme máslo s čokoládou a máčíme v ní každý banánek z obou stran. Banánky odkládáme na plech vyložený čistým pečícím papírem nebo alobalem a necháme v chladu zatuhnout.
Skladujeme stejně jako linecké - v chladu v uzavřené nádobě.
Tahle dobrota má jen jednu nevýhodu a taky důvod, proč jsem je až do letoška nedělala - potřebujete na ně masomlýnek a nástavec na výrobu cukroví. Já ten nástavec do letoška nevlastnila, a tak jsem tuhle dobrotu holt neměla. Ale před 14 dny jsem zaběhla do domácích potřeb a tam ten nástavec objevila. A ta dětská láska přetrvala. Jsou skvělé. Alespoň pro mě:o) A pokud nemáte masomlýnek s nástavcem a chcete si je přece jen upéct, prostě těsto opatrně vyválejte na placku (asi raději přes folii nebo pečící papír, těsto se bude lepit), nařežte rádýlkem, přendejte na plech a upečte. Ono to nějak půjde:o)
na cca 4 plechy:
300 g polohrubé mouky150 g moučkového cukru
150 g másla
2 vejce
3,5 sáčku vanilkového pudinku (nebo 140 g kukuřičného škrobu a 2 lžíce vanilkového extraktu)
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
rybízová marmeláda na slepení
----------------------------------------------
Povolené máslo vyšleháme s cukrem. Přidáme vejce a zapracujeme. Pudinkový prášek/škrob smícháme s moukou a práškem do pečiva, přidáme k máslové směsi a vytvoříme těsto. Necháme asi hodinu odležet a zpevnit v lednici.
Připravíme si mlýnek na maso a nástavec na formování cukroví a z těsta vytvoříme cca 5 cm dlouhé banánky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu zahřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C) a banánky pečeme asi 8-10 minut do zpevnění (nesmějí tmavnout).
Po vychladnutí slepujeme banánky rybízovou (nebo podobnou pikantní) marmeládou.
čokoládová poleva
80 g másla100 g čokolády s 50% kakaa
------------------------------------------
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme máslo s čokoládou a máčíme v ní každý banánek z obou stran. Banánky odkládáme na plech vyložený čistým pečícím papírem nebo alobalem a necháme v chladu zatuhnout.
Skladujeme stejně jako linecké - v chladu v uzavřené nádobě.
Krásné fotky! Hned bych ochutnala ;)
OdpovědětVymazatHezkou zlatou neděli, Ilona
Robí ich svokra, takže ja nemusím. S kyselkavým džemíkom chutia výborne. Andrea
OdpovědětVymazatPritel je cizinec a bananky jsou jednoznacne jeho nejoblibenejsi! :)
OdpovědětVymazatPovolené máslo vyslehame s máslem...asi to bude s cukrem, že. Zítra je upeču :-)
OdpovědětVymazatAno ano,delavam je vyvalene pres folii,ponevadz masomlynek s nastavcem tez nevlastnim..a vzdat se ty dobroty? Nikdy ��
OdpovědětVymazatVypadají skvěle a i když je po vánocích určitě je vyzkouším. I když bydlím v Itálii tradičně peču cukroví, tento zvyk tady neznají (ale moc mu fandí:-)) Kolik gramů je český pudinkový prášek?
OdpovědětVymazatčeský pudink má aktuálně 37 g (píšu aktuálně, protože pomatuju doby, kdy měl asi 42g, já většinou místo jednoho pudinkového prášku dávám 40 g škrobu.
VymazatDěkuji Marcelo, jsou skvělé!
OdpovědětVymazatslo by to nastrikat cukrarskym sackem? diky za odpoved, H.
OdpovědětVymazatPodle mě moc nešlo... těsto je na stříkání sáčkem tuhé...
VymazatJsou fantasticke, diky, uz je mam prepsane ve svem sesitu a jine uz delat nebudu. Diiiiky.
OdpovědětVymazatMilá Marcelo, často se inspiruji Vašimi recepty a tento mě zaujal na IG. Jen koukám jako jelen na to, že je k výrobě banánků potřeba jakýsi nástavec na mlýnek na maso - na cukroví. Neporadila byste mi prosím, jak taková věc vypadá? Googlovala jsem, hledala, ale nabízí se vícero druhů. Moc děkuji za pomoc a přeji krásné dny (i v tomto podivném období). Zuzka
OdpovědětVymazatJá mám mlýnek na maso přímo k robotu Bosh Mum čtyřkové verze a mám takovýhle nějaký nástavec: https://www.odkulinare.cz/tvoritko-na-cukrovi-c-5 (je to prostře nástavec na cukroví číslo 5).
VymazatMilá Marcelo, moc díky. Tak to už jsem někde viděla a tuším. Ráda zakoupím. Hezké dny.
VymazatDobrý den, ráda bych vyzkoušela upéct toto cukroví, ale nevlastním uvedený nástavec. Chtěla bych se zeptat, zda by se daly upéct i ve formičkách tvaru banánků? Ty bych poté spojila marmeládou.
OdpovědětVymazatDěkuji mockrát za odpově.Krásný zbytek neděle.Alena
Ja myslím, že by to šlo. Jen je možná bude potřeba péct o minutku déle a netusím, jak dobře půjdou vyklepnout.Jestli to nakonec vyzkoušíte, dejte vědět.
VymazatMnohokrát děkuji za odpověď.Zkusím a napíši, jak to dopadlo.Klidný zbytek svátečního večera.Alena
OdpovědětVymazatTěsto je tuhé,bananky tvrdé,mailové bez van.pudinku určitě lepší a křehké.Snad se rozloží,dělám je s předstihem,pak ozdobíme čokoládou.
OdpovědětVymazatTesto musi byt tuhe, aby se dalo zpracovat v mlynku na maso, jinak by se tam lepilo. Jestli mate bananky tvrde, tak jsou prepečené. A uprimne, v pulce listopadu je na peceni cukrovi prilis brzy, to bych na Vanoce uz radeji nejedla
Vymazat