Čokoládový koláč s hruškami
Z víkendu jsme si přivezli tašku hrušek a jak mi bylo sděleno, mám je co nejdřív spotřebovat, protože už "mají nejlepší za sebou". Už dlouho jsem chtěla zkusit koláč od Jirky a Mariky z Kitchen Story , ale jelikož na ty čokoládové koláče moc nejsem, čekala jsem průměrný dojem. Koláč jsem upekla, vyfotila a ochutnala a...... a v tu chvíli si nadávala, že jsem ho nezkusila už loni! Tenhle krasavec je totiž tak moc dobrý, že jsem tomu v první chvíli vůbec nechtěla věřit. Čokoláda se krásně doplňuje s lískovými ořechy a hrušky, které v dezertech extra nemusím (protože ztrácí chuť a jsou divně mdlé), se tady hezky vyjímají a celou chuť hezky uzavírají. Máte-li hrušky a čokoládu, pusťte se do něj, fakt stojí za to. A je přirozeně bezlepkový:o)
Pokud jsou hrušky měkké a sladké, loupat je nemusíte, já to taky nedělala. Tvrdší kousky s odolnou slupkou bych raděj oloupala. A za sebe říkám - odstraňte jádřince. Sice to na fotce není tak pěkné, ale vyndavat jádřince při konzumaci by se mi nechtělo.
90 g másla
90 g hořké čokolády
1 lžíce brandy nebo rumu (tuzemák)
90 g cukru krupice
3 vejce
špetka soli
2 lžíce kakaa
90 g mletých lískových ořechů
hrušky
-----------------------------------------------------
Troubu si zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce si rozpustíme čokoládu s máslem, přidáme brandy (rum) a necháme chladnout.
Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všechen cukr a dále šleháme, dokud není sníh pevný a netvoří špičky. Pak opět za šlehání přidáváme po jednom žloutky a každý necháme zapracovat do těsta.
Snížíme otáčky šlehače, přisypeme kakao, zapracujeme, přilijeme lehce zchladlou čokoládu (nesmí být horká, ale ani ztuhlá) a nakonec přisypeme lískové ořechy a vytvoříme homogenní těsto.
Formu na koláč vymažeme máslem a nalijeme do něj těsto.
Hrušky omyjeme, odřízenem stopku (tvrdší hrušky raději i oloupeme) a nakrájíme na centimetrové plátky. Odstraníme jádřince a ovoce poklademe na těsto řeznou stranou nahoru a maličko do těsta zatlačíme.
Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 35-40 minut. Těsto kolem hrušek naběhne, ale nebojte, zase splaskne.
Koláč podáváme studený. Těsto je lehce matlavé - jako brownies, neznamená, že je nedopečené, způsobuje to dostatečná dávka másla a čokolády a přesně takový má tenhle koláč být:o)
Zdroj: http://www.kitchenstory.cz/cokoladovy-kolac-s-hruskami-bez-mouky/
Pokud jsou hrušky měkké a sladké, loupat je nemusíte, já to taky nedělala. Tvrdší kousky s odolnou slupkou bych raděj oloupala. A za sebe říkám - odstraňte jádřince. Sice to na fotce není tak pěkné, ale vyndavat jádřince při konzumaci by se mi nechtělo.
90 g másla
90 g hořké čokolády
1 lžíce brandy nebo rumu (tuzemák)
90 g cukru krupice
3 vejce
špetka soli
2 lžíce kakaa
90 g mletých lískových ořechů
hrušky
-----------------------------------------------------
Troubu si zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce si rozpustíme čokoládu s máslem, přidáme brandy (rum) a necháme chladnout.
Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všechen cukr a dále šleháme, dokud není sníh pevný a netvoří špičky. Pak opět za šlehání přidáváme po jednom žloutky a každý necháme zapracovat do těsta.
Snížíme otáčky šlehače, přisypeme kakao, zapracujeme, přilijeme lehce zchladlou čokoládu (nesmí být horká, ale ani ztuhlá) a nakonec přisypeme lískové ořechy a vytvoříme homogenní těsto.
Formu na koláč vymažeme máslem a nalijeme do něj těsto.
Hrušky omyjeme, odřízenem stopku (tvrdší hrušky raději i oloupeme) a nakrájíme na centimetrové plátky. Odstraníme jádřince a ovoce poklademe na těsto řeznou stranou nahoru a maličko do těsta zatlačíme.
Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 35-40 minut. Těsto kolem hrušek naběhne, ale nebojte, zase splaskne.
Koláč podáváme studený. Těsto je lehce matlavé - jako brownies, neznamená, že je nedopečené, způsobuje to dostatečná dávka másla a čokolády a přesně takový má tenhle koláč být:o)
Zdroj: http://www.kitchenstory.cz/cokoladovy-kolac-s-hruskami-bez-mouky/
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDobrý den, dnes jsem koláč pekla a je opravdu výborný. Děkuji za recept a inspiraci, Vaše recepty zkouším nejraději.
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatupekla sem koláč a je moc dobrej. Udělala sem ale trochu změnu. Doma sem měla akorát mandle a místo rumu dala Amareto a chuť je taky výborná..
Dobrý den,
OdpovědětVymazatkoláč už je v troubě a já uklízím ingredience a koukám, že mi tady zbyl rum. Buď jsem slepoň, nebo vám v postupu chybí 🙂 budu mít aspoň nealko verzi pro děti 😁
ajaj, zapomněla jsem dát do postupu ten rum, máte pravdu... Opravím:o) Děkuju za upozornění.
VymazatNa jak velkou kolacovou formu to vychazi, prosim? Mam 27cm, mam radsi dat dvojitou davku? Diky moc, vypada skvele. :)
OdpovědětVymazattahle moje koláčová forma má 27 cm v průměru, takže dvojitá dávka není potřeba :o)
VymazatSuper, moc děkuji!
VymazatDobrý den, nezkoušela jste koláč např. s malinami? Chtěla bych udělat nějakou víc letní verzi..;-)
OdpovědětVymazatDíky a pěkný den!
J. Novotná
čokoláda a maliny jsou velmi dobrá kombinace, takže bych se nebála ho udělat s malinami:o)
VymazatVypada to uzasne ,ale vymenit tmavou cokoladu za bilou,slo by?diky
OdpovědětVymazat