Banánovo-ořechová bábovka (bez laktózy)

Tuhle bábovku mi servírovala kamarádka, která věděla, že mám problém s laktózou, a chtěla mi udělat radost, že si ke kávě budu moct dát i něco sladkého (aniž bych si to musela na návštěvu přinést sama). A trefila se velmi. V bábovce není po mléku ani stopa (takže jí mohou i ti, kterým vadí i bílkovina kravského mléka, nejen intoleranti laktózy)), ale na chuti jí to vůbec neubírá. Je krásně vláčná a akorát sladká. Byla jen otázka času, kdy kamarádku požádám o recept a podělím se o něj i se svými čtenáři:o) 
Pokud vás laktóza netrápí, místo oleje klidně dejte stejné množství rozpuštěného a zchladlého másla. 




2 vejce
150 g cukru krupice
150 ml rostlinného oleje
5 středních banánů
100 ml vody
300 g polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
100 g ořechů (vlašské nebo lískové)
-----------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Vejce spolu s cukrem vyšleháme na dvojnásobný objem. Přilijeme olej a také ho zašleháme. Banány rozmačkáme vidličkou a spolu s vodou nalijeme do mísy a zamícháme.

Namleté ořechy zamícháme do těsta.

Mouku smícháme se sodou, práškem do pečiva a solí a přidáme jí k těstu a pečlivě promícháme.

Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou mouku. Nalijeme do ní těsto, uhladíme povrch a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, propečenost zkoušíme špejlí.

Bábovku necháme asi 10 minut odpočinout a pak jí vyklopíme z formy - jde to snadno, není třeba se bát:o)



 Zdroj: Renfri (nyx.cz)

Komentáře

  1. Banánová bábovka se moc povedla (dala jsem tři kousky).Banány na pečení moc nepoužívám, moc to nemusím, ale v tomto receptu je banánová chuť tak akorát :-)
    Katka

    OdpovědětVymazat
  2. nemáte více takových receptů bez laktozy? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vpravo nahoře je seznam použitých štítků a zcela bezmléčné dezerty jsou ve skupině "bez laktozy".

      Vymazat
  3. Dobrý den, prosím o radu. Pekla jsem bábovku dle receptu, přesně gramáž a ingredience a bohužel se mi zdrcla. Nevíte čím to může být ? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jesli se zdrcla po upečení, tak byla nedopečená. To ta vlhká těsta s velkým podílem ovoce ráda dělají:o(

      Vymazat
  4. A jak tomu zabránit ? Zkoušela jsem špejlí a těsto bylo upečené, nenalepilo se mi nic, tak nevím :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A není možné, že jste s tou bábovkou bouchla, nebo aspoň klepla? Nebo ji příště nechte ve formě chladnout déle a vyklápět opatrně.

      Vymazat
  5. Je to možné, zkusím ještě jednou a nechám pořádně vychladnout ;) Ještě dotaz, prosím čím zdobíte dorty, muffiny atd ? S jakým zdobítkě máte dobrou zkušenost ? Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kovovýma špičkama, většinou od firmy Wilton, ale mám i nějaké no-name z trhů a fungují stejně. Důležitý je zdobící sáček - já mám nejraději nylonový (z cukrářských potřeb). Igelitové se časem zničí a udělají se v nich dírky (a v některých i po jednom použití).

      Vymazat
  6. Dobrý den, upekla jsem ji i jako bezlepkovou variantu a dopadla parádně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů