Višňový koláč se smetanovým krémem
Koláč půjde upéct i s třešněmi, ale v krému uberte tak třetinu cukru.
Těsto
90 g másla70 g cukru krupice
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
270 g polohrubé mouky
-------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně vmícháme i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypeme mouku a vypracujeme těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžící studené vody a zapracovat.
Těsto vymačkáme do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložíme pečícím papírem, zasypeme fazolemi (nebo pečícími kameny) a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut.
Zatímco se korpus předpéká, připravíme si krém.
Krém
150 g smetany ke šlehání250 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
2 vejce
400 g višní
------------------------------------------
Višně omyjeme, odstopkujeme a vypeckujeme.
Smetanu ke šlehání (tekutou, nešleháme ji), zakysanou smetanu, cukru, obě vejce a vanilkový extrakt vložíme do mísy a metličkou v ruce zlehka spojíme dohromady. Nijak zvlášť nešleháme, ať se do krému nedostane příliš vzduchu.
Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndáme, odstraníme zátěž (fazole/kameny) a pečící papír a případné bubliny propíchneme vidličkou. Na korpus nalijeme připravený krém, vložíme do něj višně (šťávu vykapanou z višní do koláče nedáváme) a koláč vrátíme do trouby. Pečeme dalších 40-50 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.
Koláč necháme zchladnout na mřížce a pak vychladíme v lednici.
Dobrý den. chtěla bych se zeptat kde seženu pečící kameny:) Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatno dají se buď sehnat ve specializovaných obchodech, myslím, že jsem je někdy viděla i v Tchibu a nebo se prostě nasbírají venku:o)
VymazatDnes jsem pekla s rybízem a je naprosto úúúžasný! :) Děkuji za další skvělý recept. Váš blog je moje kuchařka. :)
OdpovědětVymazatDobrý den, je mozne použit kompotovane višně? Děkuji za odpověď,
OdpovědětVymazatÁja T.
Půjde to, ale nechte je okapat a možná nebude od věci je i trochu osušit papírovou utěrkou. Přeju, ať se koláč povede.
Vymazat