Kynutý koláč s ovocem a drobenkou
Tenhle koláč známe všichni - kynuté těsto, na něm tvaroh, ovoce a sladká drobenka. Já ho milovala už jako malá a i moje děti se po něm mohou utlouct:o) Na jaře ho dělám s jahodami a rebarborou, v létě s meruňkami nebo rybízem, na podzim pak dojde řada na švestky. Výborný je i s borůvkami, angreštem, jostou a dalším výraznějším ovocem.
Koláč peču podle stejného receptu už několik let a všimla jsem si, že se mi na blogu sešel víckrát - pokaždé s jiným ovocem. Abych nemátla čtenáře, rozhodla jsem se, že recept sjednotím do jednoho, protože základ je stejný a ovoce, které použijete, je na vás. Na konci článku pak najdete starší fotky tohohle koláče s různým ovocem, ta úvodní je s rebarborou a jahodami.
Na 1 velký plech
300 g hladké mouky
60g cukru
20 g droždí (polovina kostky)
100 ml mléka
1 vejce
Sůl
---------------------------------------
Do lehce ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).
Zbylé suroviny dáme do mísy (máslo musí být povolené), přidáme kvásek a zpracujeme v těsto, dáme kynout na hodinu.
Po vykynutí rozválíme těsto na pečícím papíře (ideálně na lince, aby se dobře válelo) a přemístíme na velký plech.
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C)
1 vejce
100 g cukru
1 vanilkový cukr
ovoce
----------------------------------------------------------
Tvaroh (zakysanou smetanu), vejce a oba cukry spojíme v jednolitou hmotu a nalijeme a rozetřeme jí na připravené těsto koláče.
Ovoce můžeme použít skoro libovolné výraznější. Ovoce omyjeme, nakrájíme (je-li to třeba) a poklademe na koláč politý náplní.
80 g polohrubé mouky
60g cukru krupice nebo třtinového cukru
1 vanilkový cukr
-------------------------------------------------------
Pokud děláme koláč se švestkami přidáme 1 lžičku skořice.
Povolené máslo, mouku a cukry (případně skořici) rukou spojíme na drobenku a posypeme jí koláč.
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horkovzduch 160°C) 25 - 30 minut do zezlátnutí okrajů.
Starší fotky koláče:
Koláč peču podle stejného receptu už několik let a všimla jsem si, že se mi na blogu sešel víckrát - pokaždé s jiným ovocem. Abych nemátla čtenáře, rozhodla jsem se, že recept sjednotím do jednoho, protože základ je stejný a ovoce, které použijete, je na vás. Na konci článku pak najdete starší fotky tohohle koláče s různým ovocem, ta úvodní je s rebarborou a jahodami.
Na 1 velký plech
Těsto
50 g másla300 g hladké mouky
60g cukru
20 g droždí (polovina kostky)
100 ml mléka
1 vejce
Sůl
---------------------------------------
Do lehce ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).
Zbylé suroviny dáme do mísy (máslo musí být povolené), přidáme kvásek a zpracujeme v těsto, dáme kynout na hodinu.
Po vykynutí rozválíme těsto na pečícím papíře (ideálně na lince, aby se dobře válelo) a přemístíme na velký plech.
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C)
Náplň
250 g tvarohu nebo hustější zakysané smetany1 vejce
100 g cukru
1 vanilkový cukr
ovoce
----------------------------------------------------------
Tvaroh (zakysanou smetanu), vejce a oba cukry spojíme v jednolitou hmotu a nalijeme a rozetřeme jí na připravené těsto koláče.
Ovoce můžeme použít skoro libovolné výraznější. Ovoce omyjeme, nakrájíme (je-li to třeba) a poklademe na koláč politý náplní.
- samotnou rebarboru - oloupeme a nakrájíme na menší kousky (stačí asi 4-5 středních stvolů)
- rebarboru s jahodami - objemově půl na půl
- meruňky - vypeckované a přepůlené (větší kusy na čtvrtky)
- rybíz - omytý a odstopkovaný
- švestky - vypeckované a přepůlené (větší kusy na čtvrtky)
- borůvky
- angrešt
Drobenka
50 g másla80 g polohrubé mouky
60g cukru krupice nebo třtinového cukru
1 vanilkový cukr
-------------------------------------------------------
Pokud děláme koláč se švestkami přidáme 1 lžičku skořice.
Povolené máslo, mouku a cukry (případně skořici) rukou spojíme na drobenku a posypeme jí koláč.
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horkovzduch 160°C) 25 - 30 minut do zezlátnutí okrajů.
Starší fotky koláče:
se švestkami |
s jahodami |
s rebarborou |
Díky, připomnělas mi, že tenhle koláč musím nutně udělat, naštěstí mám rebarboru v květináči a jahody dokupim :-D
OdpovědětVymazatať se povede:o)
VymazatPaní Marcelo,lepší je když se kynuté těsto dělá z polohrubé a hladké mouky.Peču už x let takhle a místo másla používám olej. A hlavně mouky přesívám, aby v nich byl vzduch. Těsto z mouky hladké a poluhrubé je vzdušné po upečení a není takové zdrclé. Jinak Vaše recepty jsou OK a někdy mě inspirují.Olina
OdpovědětVymazatJá jsem s kynutým těstem už dost experimentovala a u tohohle koláče preferuji jen hladkou mouku - aby těsto nebylo po upečení moc nadýchané, ale spíš trochu tužší. Takže je to záměr, chutná mi to v kombinaci s tvarohme a tím ostatním víc, než když je těsto nadýchané. Je to o osobních preferencích:o)
VymazatNo, taky děláme kynuté koláče a taky z hladké mouky. Když chceme těsto nadýchanější, rpostě se udělá malinko tužší, aby více udrželo náplň. Čím hrubší mouka, tím hrubší těsto, my máme rádi těsto jemné. Jinak dáváme taky olej, máslo mě nenapadlo a vyzkouším to, určitě bude voňavější..
VymazatTaké dělám kynuté těsto z polohrubé a hladké mouky. Chuťově je jako na frgálech. Záleží i na vyválení, těsto je nadýchané a přesto tenoučké a bez problémů "unese" velké množství nádivky. Ale je to opravdu na osobních preferencích. My máme raději vláčné a nadýchané kynuté koláče než tuhé a ti, co ochutnali, už jiné nechtějí :).
VymazatNaprosto zbožňuji tyto koláče!
OdpovědětVymazatTo já taky:o)
VymazatVynikající! Místo tvarohu jsem dala zakysanou smetanu, při pečení se vsákla do těsta a koláč byl tak vláčný. Takže recept uložený, určitě jsem koláč nepekla naposledy. Díky.
OdpovědětVymazatZakysaná smetana je na tenhle koláč taky moc dobrá:o) Peču ho v polovině případů právě se zakysankou:o) Ale on se i ten tvaroh vsákne..
VymazatVyzkoušeno o víkendu s mascarpone a meruňkami a bylo to boží. Šťavnaté (včetně kraje), v kombinaci s meruňkami příjemně nakyslé. Sice těsto mi nenakynulo nějak moc (přestože kvásek naskočil geniálně), ale riskla jsem to a bylo to oka, hezky nadýchané. Díky moc! Ivana
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že chutnal i ve verzi s mascarpone:o) To těsto moc nenakyne, toho se není potřeba bát. Asi to do receptu uvedu:o)
VymazatVýborná, určitě budu opakovat. Těsto úplně akorát na tento typ buchty.
OdpovědětVymazatTak upeceno výborný s rebarborou
OdpovědětVymazatVýborný koláč, Marcelko. U nás dnes s meruňkami :-)
OdpovědětVymazatVýborný! Tak dobrý kolac se mi ještě nepovedl 😊 Pekla jsem s meruňka mi.
OdpovědětVymazatVěřím tomu že je dobrý. Jen mi chybí kuchařka. Docela nutná ingredience
OdpovědětVymazatPéct zvládají s přehledem i muži, stačí se toho nebát:o)
VymazatDobrý den. Lze použít i mražené jahody?
OdpovědětVymazat