Velikonoční beránek z mrkvového těsta
Asi před třemi roky mi moje maminka dala krásnou keramickou formu na velkého berana, ve které jsme doma vždycky pekli tátu berana (pak se ještě pekl do středí formy máma-beran a dva mini beránci za mě a bráchu). Loni jsme do formy zkoušela dát tvarohové těsto (shodné s tvarohovou bábovkou) - beránek byl moc dobrý, ale šel obtížně vyklopit a hlavně díky hutnosti těsta nevystoupal pořádně do víka a nevytvořila se mu ta krásná záda. Letos jsem dumala, jaké těsto vyzkouším - klasické olejové nebo šlehačkové mě příliš neoslovuje. A tak jsem lehce oprášila recept na mrkvový dort, upravila množství i skladbu surovin a na světě byl beránek z mrkvového těsta - dobrý, vláčný a má nádherně vyrýsovaná záda:o)
3 velká vejce
200 g cukru krupice
125 g rostlinného oleje
1 lžíčka vanilkového extraktu (případně část cukru krupice zaměnit za vanilkový cukr)
125 g bílého jogurtu
400 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičky sody
2 lžičky mleté skořice
450 g očištěné mrkve
80 g vlašských ořechů
------------------------------------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velkou formu na beránka (objem 1200 ml) pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Vejce spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny (trvá to pár minut). Pak zašleháme vanilkový extrakt. Slabým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej a nakonec přidáme jogurt.
V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici, přidáme k tekuté části těsta a pečlivě promícháme.
Mrkev nastrouháme najemno a společně nahrubo namletými ořechy přidáme do těsta a zapracujeme.
Těsto nalijeme do formy na beránka (máte-li i záda jako já, nalijte formu až po okraj a přiklopte, pokud máte jen přední část beránka, formu naplňte asi 2 cm pod okraj), vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-70 minut (já peču asi 65 minut). Propečenost zkusíme špejlí.
Upečeného beránka necháme ještě asi 20 minut ve formě (s odklopeným víkem), pak vyndáme z formy a necháme zcela zchladnout.
3 velká vejce
200 g cukru krupice
125 g rostlinného oleje
1 lžíčka vanilkového extraktu (případně část cukru krupice zaměnit za vanilkový cukr)
125 g bílého jogurtu
400 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičky sody
2 lžičky mleté skořice
450 g očištěné mrkve
80 g vlašských ořechů
------------------------------------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Velkou formu na beránka (objem 1200 ml) pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Vejce spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny (trvá to pár minut). Pak zašleháme vanilkový extrakt. Slabým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej a nakonec přidáme jogurt.
V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici, přidáme k tekuté části těsta a pečlivě promícháme.
Mrkev nastrouháme najemno a společně nahrubo namletými ořechy přidáme do těsta a zapracujeme.
Těsto nalijeme do formy na beránka (máte-li i záda jako já, nalijte formu až po okraj a přiklopte, pokud máte jen přední část beránka, formu naplňte asi 2 cm pod okraj), vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50-70 minut (já peču asi 65 minut). Propečenost zkusíme špejlí.
Upečeného beránka necháme ještě asi 20 minut ve formě (s odklopeným víkem), pak vyndáme z formy a necháme zcela zchladnout.
Beránek z roku 2016:
Nádherný...
OdpovědětVymazatVypadá krásně. U nás je letos na stole
OdpovědětVymazatovečka z pudinkového těsta a beránek (velikostí máma-beránek)taky z mrkvového. Přeju krásné Velikonoce :)
Též dělám mrkvičkového :) ale trochu jiného :)
OdpovědětVymazatNádherného máš :)
Dobrý den, ráda bych letos zkusila beránka podle Vašeho receptu. Mám velkou formu, která má celkový objem 2l, spodní část 1,2l. Ráda bych si upřesnila, že jste pekla do stejné formy. Moc děkuji za radu a přeji hezký zbytek dne. Alena
OdpovědětVymazatJá k tomu beránkovi nemám žádné dokumenty, takže jsem odměřovala objem formy pomocí vody. A jedná se o objem té spodní formy - takže bychom měly mít stejně velkou formu:o)
VymazatMoc děkuji za upřesnění i krásný, inspirativní blog.
VymazatKrásné dny.Alena
Krásnou neděli , Marcelko,
Vymazattak jsem to riskla a Váš recept vyzkoušela, jako "předvelikonoční" dárek...
vyšel skvěle, tvarově nádherný a chuťově dokonalý. Nejlepší beránek, jakého jsem kdy pekla. Moc děkuji a přeji slunečné velikonoce Vám i celé rodině. Alena
Nádherný blog!Děkuji...Krásné dny přeji
OdpovědětVymazatVyzkoušeno a jako vždy se povedlo. Děkuji.
OdpovědětVymazatLepšího beránka jsme neměli!!! Děkuji za super recept!!!
OdpovědětVymazatDěkuji za recept! Tohoto beránka peču každoročně s velkým úspěchem. Dnes jsem z tohoto těsta zkusila udělat muffiny pro děti a naprostá spokojenost. Opravdu velmi chutné!
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že recept funguje i v muffinech:o) Já už se na něj letos moc těším!
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatProsím šly by v těstě vynechat ořechy? Mám na ně alergii, ale chtěla bych vyzkoušet mrkvové těsto. Děkuji za radu.
OdpovědětVymazatUrcite jo, nebala bych se.
VymazatMoc krásný beránek.Krásně posazený v bedýnce.
OdpovědětVymazatTeď něco pro zasmání.Dostala jsem také takovou formu na beránka....a až teď jsem zjistila,že mi chybí ta druhá půlka.Sice jsem ho upekla,povedl se,zbytek těsta jsem upekla v kastrůlku.Celé odpoledne chodím a pořád si říkám,co je na tom beranovi divného.....
Nechám ho na lince na ozdobu a pořídím mu velkého nového bráchu,který bude celý-dokonalý.To až někomu řeknu,tak si poklepou na čelo,já taková pekařka.
Jsme větší rodina a toho chudáčka hubenýho sní můj muž ke kafíčku.Ale recept si uložím a vždy si vzpomenu.....
Krásné jarní svátky s vypaseným beránkem,Štěpánka
Dobrý den,
Vymazattak abyste se necítila tak špatně, tak já jsem koupila obě formy s tím, že jedna je na většího a druhá na menšího beránka :D Ach jo, no jsme jen lidi :D
Dnes jsem ho upekla a jeste k tomu vysly z testa 2 muffiny, tak hned i ochutnala a je bajecny a sel krasne vyklopit. Jineho uz delat zrejme nebudu chtit :-P Dekuji za recept.
OdpovědětVymazatDobrý večer Marcelko,po roce jsem se vrátila k vašemu mrkvovému beránkovi,rovnou do velké formy po mamince, opět neskutečně dobrý ,moc děkuji za recept Naďa
OdpovědětVymazat