Pavlova s lemon curd
Lidl Food Challenge na téma "velikonoční vajíčko"
Před měsícem Lidl opět vyhlásil výzvu pro bloggery. Tentokrát nebyly předepsané ingredience, ale jen hlavní téma - velikonoční vajíčko na jakýkoliv způsob - sladké nebo slané. Původně se mi do toho ani nechtělo, ale hlava mi šrotovala a nedala se zastavit. Od začátku mi bylo jasné, že udělám něco sladkého a že to musí mít tvar malého vajíčka - bílek a uprostřed žloutek. Napadaly mě různé varianty a nakonec jsem to vajíčko dotáhla trochu ad absurdum - onen bílek jsem udělala skutečně z bílků a žloutek ze žloutků - pavlova (bílky) s lemon curd (žloutky) - takové sladko-kyselé vajíčko. A aby bylo velikonočně veselé, ozdobila jsem ho čerstvým ovocem.Dezert nás doma všechny moc mile překvapil, sladké bezé se ke kyselému krému z citronů skvěle hodí, zákusek výborně osvěží hlavně v parném létu a navíc lemon curd nerozmáčí bílkový korpus tak rychle jako šlehačka na klasické pavlově, takže vám vydrží déle než pár desítek minut.
Všechny ingredience jsem nakoupila v Lidlu, recept už mám popsán obecně.
Na pavlovy:
3 bílkyšpetka soli
130 g cukru krupice
1 lžička vinného octa
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kukuřičného škrobu
---------------------------------
Troubu rozpálíme na horkovzduch na 170°C.
Připravíme si plechy a pečící papíry (budou potřeba 2 plechy). Podle šablony nebo vykrajovátka na papíry namalujeme menší vajíčka. Papíry otočíme (aby se nám tužka neobtiskla na bílek, ale byla vidět - prosvítá).
Do mísy dáme bílky s trochou soli a vyšleháme tuhý sníh. Šleháme dál a postupně (po lžicích) přisypeme všechen cukr a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevný lesklý sníh, ve kterém zůstávající stopy po metličce. Nakonec zašleháme ocet, vanilkový extrakt a škrob.
Sněhovým těstem naplníme cukrářský sáček s menší kulatou špičkou. Od vnějšku do středu vyplníme vajíčka předkreslená na pečíčím papíře. Pak jim opatrně uděláme 2 patra boků. Já si pod pečíčí papír dávám bílý papír, protože mám černé plechy a černá tužka na pečícím papíře na tom černém plechu není vidět. Před pečením ten obyčejný papír samozřejmě dávám pryč.
Plechy vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 3 minuty. Pusinky nesmí začít hnědnout! Pak troubu stáhneme na 90°C (horkovzduch) a pečeme dalších 35 minut dokud nejsou pusinky na dotek tvrdé. Vevnitř zůstávají ale měkké a vláčné. Pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout.
Lemon curd
kůra ze 2 citronů (raději bio)3 žloutky
50 g cukru krupice
50 ml citronové šťávy (to je z cca 1,5 citronu)
40 g másla
------------------------------------------------------
Z citronů nastrouháme kůru - jen žlutou část; a vložíme ji do menšího hrnce s dvojitým dnem. Přidáme cukr, citronovou šťávu (tu raději přecedíme přes sítko, aby se do ní nedostaly pecky ani dužnina) a žloutky a lehce prošleháme. Hrnec postavíme na mírný plamen a a drátěnou metlou mícháme, dokud krém nezačne houstnout.
Přidáme máslo nakrájené na kostičky, necháme rozpustit, zašleháme, ještě 2 minuty prohřejeme do konzistence pudinku, pak přemístíme do misky, přikryjeme folií tak, aby se dotýkala i hladiny krému (neudělá se tak škraloup) a necháme vychladit.
Jeee, to je úžasné na Velikonoce, to snad zkusíme, diky a držím palce!!! T
OdpovědětVymazatVypadá to nádherně! A navíc super nápad!
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat, na jakou rychlost šleháte sníh. Na vysokou nebo raději na nízkou, ale delší dobu? Ptám se proto, že já s bílkovým sněhem pořád bojuju - po vyšlehání je krásně lesklý a tuhý, ale sotva stihnu naplnit cukrářský sáček, už je rozbředlý. Moc děkuji. Martina
OdpovědětVymazatMám robot bosch MUM a od začátku šlehám na nejvyšší otáčky (ale je pravda, že na ty nejvyšší otáčky nešlehá tak rychle a intenzivně jako klasicky ruční šlehač. Sníh vyšhlehám do skoro tuha a pak po částech zašlehávám cukr a ten pak ještě minimálně dvě minuty (ale spíš déle) prošlehávám. Sníh, ktrý vznikne je opravdu tuhý, drží špičky, nestéká z metly, po metle zůstávají ve sněhu vlnky. Po naplnění cukrářského sáčku rozbředlý není. Je pravda, že při stříkání pusinek na druhý plech a hlavně ke konci už trochu zřídnul, ale pusinky stále v pohodě držely tvar..
VymazatNádherné !!!!!!!!! Jindra
OdpovědětVymazatNaprosto dokonalé! Držím palce! ;-)
OdpovědětVymazatKoukala jsem, že v novém časopise Albert je velice podobný recept. Great minds think alike ;)
OdpovědětVymazatdíky:o) Taky jsem na to koukala. Holt nebyla jsem jediná, koho to napadlo:o)
VymazatZdravím... chtěla bych zkusit tuto dobroutu, jen ne ve tvaru vajíčka, ale třeba kolečko, přeci jen už nejsou velikonoce :) ale... já se to udělat den předem? Jak dlouho to může zůstat naplněné? Nebo si v sobotu udělat korpus i lemon curd a v neděli to naplnit a ozdobit? Díky.
OdpovědětVymazatDlouho bych je naplněné nenechávala, ona ta pusinka pak vlhne a není tak dobrá. Takže dopředu napéct hnízdečka a udělat lemon curd a plnit těsně před konzumací.
VymazatDěkuji. Myslela jsem si to. Udělám to tak. Snad se mi zadaří. A díky za Vaše inspirace. Už jsem od Vás dělala několik dobrot a vždy se povedlo. Díky a mějte se.
VymazatDobrý den, vypadá to nádherně. Kolik cca kusů z toho mnozstvi vznikne? Dekuji
OdpovědětVymazatUz jsem je dlouho nedelala, takze jen tipuji, ale bude to 20-25 kousku, podle toho, jak moc velka ty vajicka budete delat..
VymazatJe to strašne dobré, ale nevím co dělám špatne, že vždy když přidám gustin a extrakt tak mi sníh spadne s jsou z toho spíš pusinky, druhé patro se neudělá ani náhodou
OdpovědětVymazat