Mrkvovo-celerová pomazánka
Další pomazánka, která se často vyskytuje na našem stole během oslav, je zeleninová ze syrové mrkve a celeru. Pokud netrpíte alergií na tuhle kořenovou zeleninu, určitě jí zkuste - je zdravá, moc dobrá a skvělá i na chlebu k večeři.
Pokud vám vadí syrový celer, stačí ho nahradit další porcí mrkve. K dochucení už pak nejspíš nebude potřeba cukr.
150 g očištěné mrkve
75 g oloupaného celeru
šťáva z půlky menšího citronu
100 - 150 g žervé, pomazánkového másla nebo domácí pomazánky
2 lžičky cukru
sůl
pepř
-------------------------------------------------------------------------------------
Mrkev a celer nastrouháme najemno, vložíme do misky, přidáme citronovou štávu, žervé, osolíme, opepříme a pečlivě promícháme. Objem žervé / pomazánky volíme dle konzitence. Domácí jogurtové pomazánky stačí méně (je řidší), žervé nebo pomazánkového másla přidáme trochu více.
Ochutnáme a podle potřeby přidáme 1-2 lžičky cukru a opět promícháme. Mažeme na plátky veky a zdobíme rajčetem, paprikou nebo čerstvě nasekanou pažitkou.
Pokud vám vadí syrový celer, stačí ho nahradit další porcí mrkve. K dochucení už pak nejspíš nebude potřeba cukr.
150 g očištěné mrkve
75 g oloupaného celeru
šťáva z půlky menšího citronu
100 - 150 g žervé, pomazánkového másla nebo domácí pomazánky
2 lžičky cukru
sůl
pepř
-------------------------------------------------------------------------------------
Mrkev a celer nastrouháme najemno, vložíme do misky, přidáme citronovou štávu, žervé, osolíme, opepříme a pečlivě promícháme. Objem žervé / pomazánky volíme dle konzitence. Domácí jogurtové pomazánky stačí méně (je řidší), žervé nebo pomazánkového másla přidáme trochu více.
Ochutnáme a podle potřeby přidáme 1-2 lžičky cukru a opět promícháme. Mažeme na plátky veky a zdobíme rajčetem, paprikou nebo čerstvě nasekanou pažitkou.
Často tuhle pomazánku dělám, jenom místo pomazánkového másla dávám strouhané tofu a bílý jogurt a na dochucení ještě lahůdkové droždí a je taky moc dobrá :)
OdpovědětVymazats lahůdkovým droždím jsem zatím neměla tu čest, asi to budu muset napravit:o)
VymazatTaky doma občas dělám, dříve jsem do ní ještě dávala "krabí" tyčinky, ty už nějakou dobu vynechávám, stejně jako nedávám cukr, dávám majonézu, a vůbec si ji nedovedu představit bez 1 malé cibule. Druhý den je nejlepší. Před chvílí jsem ji zrovna dojedla.
OdpovědětVymazatO.K.
Každý ji holt dělá jinak:o) Já bych jí zase nechtěla s majonézou a cibule mi do té mojí verze nesedí:o)
VymazatCukr dávám jen v případě, že je mrkev málo sladká (což bylo zrovna v tomhle foceném případě).
Já místo cibule, stroužek česneku, všem chutnala...
Vymazat