Haše
Jelikož se maso nejprve dvě hodiny vaří, je lepší si ten základní vývar připravit dopředu - třeba večer před vařením stamotného jídla. Maso pak stačí pomlít a finální příprava je otázkou 20 minut.
1 kg hovězího předního
100 g slaniny
30 g másla
2 střední cibule
2 stroužky česneku
1 l hovězího vývaru
----
10 g másla
10 g hladké mouky
2 žloutky
sůl
pepř
-------------------------------------
Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Vydatně ho osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme nadrobno.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme kastrol se silným dnem, plamen stáhneme na poloviční výkon a vložíme slaninu, kterou necháme pomalu vyškvařit. Přidáme máslo (30g), rozpustíme ho a vsypeme cibuli, kterou krátce orestujeme (asi pět minut).
Přidáme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum a dusíme pod pokličkou 2 hodiny.
Vývar zcedíme do misky - mělo by ho být asi 600ml.
Uvařenou masovou směs (včetně cibule a slaniny) dvakrát pomeleme na masomlýnku. Pokud máme maso vařené už dřív, je čas ho přidat. Přidáme prolisovaný česnek a zamícháme.
V hrnci rozpálíme máslo (10g), plamen stáhneme a přisypeme mouku. Za stálého míchání restujeme 3 minuty světlou jíšku.
Zcezený vývar a jíšku spojíme:
- Pokud máme vývar a masovou směs zchladlou (třeba z předchozího dne), vývarem zalijeme horkou jíšku a promícháme.
- Pokud máme vývar horký, necháme zchladnout jíšku a tu pak rozmícháme v horkém vývaru.
Podáváme polité lžičkou másla s vařeným bramborem.
Děkuji za připomenutí :)Jindra
OdpovědětVymazatDěkuju za recept, moc nám chutnalo, už jsem ho zařadila do kuchařky a určitě se k němu budu vracet. Se "salakvardou" ze školní jídelny se toto nedá srovnat :-))
OdpovědětVymazatVařila jsem haši ve školní jídelně a i učitelky říkaly, že jsem dělala fantastickou. Doma když ji dělám, máme pak dalši den na chleba, jen ho pomažeme horčici
Vymazat