Makovec

Ač mám mák moc ráda, tak makovec jako takový jsem nikdy moc nevyhledávala. On ho totiž skoro každý dělá jako poměrně suchou dusivou buchtu, kde maku není dostatek a já si ho nemůžu pořádně vychutnat. Až Magda mi dala tip na tenhle recept z webu Veganotic. Já dala na její rady, makovec vyzkoušela a udělala jsem dobře. Dezert vypadá stejně jako všechny ostatní makovce, ale je o stupeň vláčnější a hodně makový. Doplnit ho můžete dle libosti citronovou nebo čokoládovou polevou, já zvolila variantu mascarpone se smetanou - ta chuť mák krásně doplní a umlčí i posledního případného odpůrce suchých buchet:o)


Makovec

180 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
150 g bílého jogurtu
300 g mletého máku
500 ml mléka
30 g kukuřičného škrobu
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
--------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzuduch na 160°C) . Větší pekáček (25x35 cm) lehce navlhčíme a vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou).

Oba cukr smícháme s jogurtem. Přidáme namletý mák zalitý mlékem a opět promícháme. V jiné míse smícháme škrob, mouku a prášek do pečiva a přidáme k makové směsi a rozmícháme do hladka.

Těsto vylejeme na připravený plech a v rozpálené troubě pečeme 30-40 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.

Makovec servírujeme podle zvyklostí. Někdo ho polévá čokoládovou polevou, někdo citronovou. Já jsem makovec doplnila krémem z mascarpone a smetany (viz dále).


Krém

250 g mascarpone
250 ml smetany ke šleháná
100 g cukru moučky
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------
 Vychlazené mascarpone a smetanu vložíme do mísy společně s cukrem a nejprve na menší otáčky (šlehačem) promícháme. Pak zapneme nejvyšší otáčky a vyšleháme během asi 2-3 minut tuhý krém.

Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt a rychle promícháme šlehačem (v řádu několika sekund, nešleháme dlouho, celý krém by se mohl srazit). Krém vložíme do zdobícího sáčku a každý kousek makovce ozdobíme dle fantazie.

Zdroj: http://www.veganotic.cz/clanky/151-makovec-s-naslehanym-kremem-a-rybizem

Komentáře

  1. Vypadá moc dobře. Vyzkouším. Nedávají se tam vejce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávají, je to veganský recept (ten původní, ze kterého jsem čerpala).

      Vymazat
  2. Upekla jsem podle tohoto Vašeho receptu beránka a koláč dnes ráno. Koláč dětem moc nechutnal, tak jsem pár minut žila v naději, že beránek na ozdobu pár dní vydrží, ale už mu někdo ukousl uši a prý byly dobrý. ;-) Pokračujeme švýcarkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé:o) Tak snad ve skutečnosti dětem makovec chutná. U nás měl u dětí úspěch..

      Vymazat
  3. Udělala jsem si bezlepkovou variantu z poloviční dávky a je krásně vláčný, prostě skvělý! :) Děkuju za recept

    OdpovědětVymazat
  4. A ten původní recept by nebyl, chtěla bych se juknout? :-) Děkuji

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, chtěla bych pochválit tento recept na makovec. Včera jsem jej upekla a chválili ho všichni :) Mějte se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jaký účel zde plní škrob? Doma ho nemám, proto přemýšlím, že jej nedám nebo se dá něčím nahradit? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. škrob plní fuknci pojidla. Nahradila bych třeba vejcem (je to původně veganský recept).

      Vymazat
  7. Také musím recept pochválit! Lepší makovec jsem nejedla☺ Cokoliv jsem od Vás upekla, nikdy nezklamalo.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za všechny Vaše úžasné recepty a za také moc děkuji vždy za důkladný popis receptu. Chtěla jsem se zeptat, když udělám krém z mascarpone a smetany jak dlouho vydrží na buchtě? Nerozteče se?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já tenhle krém běžně dělám i do dortů a zdobím s ním i vršek a vydržel i tři dny (déle jsem nezkoušela, vždycky se vše do tří dnů sní:o)) .

      Vymazat
  9. Děkuji za Vaše recepty. Přidávám tip na podle mě nejlepší makovec vůbec, třeba ho zkusíte a sama posoudíte :) Může se na něj dát citronová poleva, ale zkusím Váš tip s mascarpone a šlehačkou, mňam! :)
    Hrnek = 250 ml
    Smícháme:
    2,5-3 hrnky máku
    2 hrnky polohrubé mouky
    1 hrnek cukru
    1/4 hrnku oleje
    1,5 hrnku mléka (dávám plnotučné)
    3 vejce
    1/2 ČL soda
    špetka soli
    Pečeme při 180 stupních. Jednoduché a nejen podle mě výtečné. Doporučuji :)

    S pozdravem Aneta Kubalová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Váš recept jsem vyzkoušela a je skvělý, dokonale vláčný, můžu jenom doporučit ! Už je zapsán do sbírky receptů :)

      Vymazat
  10. Super! Bez tuku!! :-) Muj definitivne oblibeny recept. Dneska ho vyzkousim s bilym makem. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělá inspirace a doporučuji. U nás se po makovcích a babetách zapráší rychle, takže na snídani ani na svačinu nezbydou :-) Oba moučníky peču velmi ráda.

    OdpovědětVymazat
  12. Vyborný a jednoduchý recept! Makovec reprezentoval ČR v práci na oslavě evropského dne :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů