Makovec
Ač mám mák moc ráda, tak makovec jako takový jsem nikdy moc nevyhledávala. On ho totiž skoro každý dělá jako poměrně suchou dusivou buchtu, kde maku není dostatek a já si ho nemůžu pořádně vychutnat. Až Magda mi dala tip na tenhle recept z webu Veganotic. Já dala na její rady, makovec vyzkoušela a udělala jsem dobře. Dezert vypadá stejně jako všechny ostatní makovce, ale je o stupeň vláčnější a hodně makový. Doplnit ho můžete dle libosti citronovou nebo čokoládovou polevou, já zvolila variantu mascarpone se smetanou - ta chuť mák krásně doplní a umlčí i posledního případného odpůrce suchých buchet:o)
20 g vanilkového cukru
150 g bílého jogurtu
300 g mletého máku
500 ml mléka
30 g kukuřičného škrobu
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
--------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzuduch na 160°C) . Větší pekáček (25x35 cm) lehce navlhčíme a vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou).
Oba cukr smícháme s jogurtem. Přidáme namletý mák zalitý mlékem a opět promícháme. V jiné míse smícháme škrob, mouku a prášek do pečiva a přidáme k makové směsi a rozmícháme do hladka.
Těsto vylejeme na připravený plech a v rozpálené troubě pečeme 30-40 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.
Makovec servírujeme podle zvyklostí. Někdo ho polévá čokoládovou polevou, někdo citronovou. Já jsem makovec doplnila krémem z mascarpone a smetany (viz dále).
250 ml smetany ke šleháná
100 g cukru moučky
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------
Vychlazené mascarpone a smetanu vložíme do mísy společně s cukrem a nejprve na menší otáčky (šlehačem) promícháme. Pak zapneme nejvyšší otáčky a vyšleháme během asi 2-3 minut tuhý krém.
Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt a rychle promícháme šlehačem (v řádu několika sekund, nešleháme dlouho, celý krém by se mohl srazit). Krém vložíme do zdobícího sáčku a každý kousek makovce ozdobíme dle fantazie.
Zdroj: http://www.veganotic.cz/clanky/151-makovec-s-naslehanym-kremem-a-rybizem
Makovec
180 g cukru krupice20 g vanilkového cukru
150 g bílého jogurtu
300 g mletého máku
500 ml mléka
30 g kukuřičného škrobu
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
--------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzuduch na 160°C) . Větší pekáček (25x35 cm) lehce navlhčíme a vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou).
Oba cukr smícháme s jogurtem. Přidáme namletý mák zalitý mlékem a opět promícháme. V jiné míse smícháme škrob, mouku a prášek do pečiva a přidáme k makové směsi a rozmícháme do hladka.
Těsto vylejeme na připravený plech a v rozpálené troubě pečeme 30-40 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.
Makovec servírujeme podle zvyklostí. Někdo ho polévá čokoládovou polevou, někdo citronovou. Já jsem makovec doplnila krémem z mascarpone a smetany (viz dále).
Krém
250 g mascarpone250 ml smetany ke šleháná
100 g cukru moučky
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
----------------------------------------
Vychlazené mascarpone a smetanu vložíme do mísy společně s cukrem a nejprve na menší otáčky (šlehačem) promícháme. Pak zapneme nejvyšší otáčky a vyšleháme během asi 2-3 minut tuhý krém.
Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt a rychle promícháme šlehačem (v řádu několika sekund, nešleháme dlouho, celý krém by se mohl srazit). Krém vložíme do zdobícího sáčku a každý kousek makovce ozdobíme dle fantazie.
Zdroj: http://www.veganotic.cz/clanky/151-makovec-s-naslehanym-kremem-a-rybizem
Vypadá moc dobře. Vyzkouším. Nedávají se tam vejce?
OdpovědětVymazatNedávají, je to veganský recept (ten původní, ze kterého jsem čerpala).
VymazatUpekla jsem podle tohoto Vašeho receptu beránka a koláč dnes ráno. Koláč dětem moc nechutnal, tak jsem pár minut žila v naději, že beránek na ozdobu pár dní vydrží, ale už mu někdo ukousl uši a prý byly dobrý. ;-) Pokračujeme švýcarkami.
OdpovědětVymazatZajímavé:o) Tak snad ve skutečnosti dětem makovec chutná. U nás měl u dětí úspěch..
VymazatUdělala jsem si bezlepkovou variantu z poloviční dávky a je krásně vláčný, prostě skvělý! :) Děkuju za recept
OdpovědětVymazatA ten původní recept by nebyl, chtěla bych se juknout? :-) Děkuji
OdpovědětVymazatNa konci clanku pod fotkami je odkaz na původní recept.
VymazatDokonale! Dekuji. B)
VymazatDobrý den, chtěla bych pochválit tento recept na makovec. Včera jsem jej upekla a chválili ho všichni :) Mějte se krásně :)
OdpovědětVymazatJaký účel zde plní škrob? Doma ho nemám, proto přemýšlím, že jej nedám nebo se dá něčím nahradit? Děkuji :-)
OdpovědětVymazatškrob plní fuknci pojidla. Nahradila bych třeba vejcem (je to původně veganský recept).
VymazatTaké musím recept pochválit! Lepší makovec jsem nejedla☺ Cokoliv jsem od Vás upekla, nikdy nezklamalo.
OdpovědětVymazatDěkuji za všechny Vaše úžasné recepty a za také moc děkuji vždy za důkladný popis receptu. Chtěla jsem se zeptat, když udělám krém z mascarpone a smetany jak dlouho vydrží na buchtě? Nerozteče se?
OdpovědětVymazatjá tenhle krém běžně dělám i do dortů a zdobím s ním i vršek a vydržel i tři dny (déle jsem nezkoušela, vždycky se vše do tří dnů sní:o)) .
VymazatDěkuji za Vaše recepty. Přidávám tip na podle mě nejlepší makovec vůbec, třeba ho zkusíte a sama posoudíte :) Může se na něj dát citronová poleva, ale zkusím Váš tip s mascarpone a šlehačkou, mňam! :)
OdpovědětVymazatHrnek = 250 ml
Smícháme:
2,5-3 hrnky máku
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/4 hrnku oleje
1,5 hrnku mléka (dávám plnotučné)
3 vejce
1/2 ČL soda
špetka soli
Pečeme při 180 stupních. Jednoduché a nejen podle mě výtečné. Doporučuji :)
S pozdravem Aneta Kubalová
Váš recept jsem vyzkoušela a je skvělý, dokonale vláčný, můžu jenom doporučit ! Už je zapsán do sbírky receptů :)
VymazatSuper! Bez tuku!! :-) Muj definitivne oblibeny recept. Dneska ho vyzkousim s bilym makem. :-)
OdpovědětVymazatSkvělá inspirace a doporučuji. U nás se po makovcích a babetách zapráší rychle, takže na snídani ani na svačinu nezbydou :-) Oba moučníky peču velmi ráda.
OdpovědětVymazatVyborný a jednoduchý recept! Makovec reprezentoval ČR v práci na oslavě evropského dne :-D
OdpovědětVymazat