Zapečená růžičková kapusta
Vůči růžičkové kapustě jsem měla trochu předsudky. Každý vždycky vyprávěl, že není dobrá (někteří zlí jazykové tvrdili dokonce, že je hnusná) a kdysi dávno ji prý kuchařky ve školních jídelnách používaly k trápení malých žáčků. Ač jsem jí za posledních 10 let určitě neochutnala, bála jsem se, že je to pravda a vlastně jim i věřila. Loni jsem jí ale koupila dceři do příkrmů a výsledné jídlo jsem několikrát ochutnala a ta kapusta rozhodně nic nepokazila. A tak když letos byla tahle zelenina na pultech trhovců, koupila jsem ji a doma hledala recept. A hned první pokus (cuketkova úprava na zádíčka) mě nadchnul! A od té doby jí kupuju každý týden a zkouším nové a nové variace.
Většina receptů na zapečené kapustičky, které jsem našla, obsahovaly strouhanku. Ta nám doma na růžičkách nechutnala a tak jsem si recept uzpůsobila svým představám a vyšlo to na jedničku.
Předepsané množství vám vystačí na 2 vydatné porce (budete-li ji jíst jen tak jaho hlavní chod) nebo na 4 porce, pokud bude podávaná jako příloha.
Kapustičky
500 g očištěné růžičkové kapusty (v původním stavu je to asi 700 g)
sůl
pepř
20 g másla
Bešamel
30 g másla
1 menší cibule
30 g hladké mouky
500 ml plnotučného mléka
1/2 lžičky soli
špetka pepře
1 bobkový list
špetka mletého muškátového oříšku
velká hrst strouhaného parmazánu
---------------------------------------------------------------------------------
Začneme bešamelem. Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 15 minut vaříme. Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.
Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.
Troubu zapneme na 200°C, horkovzduch na 180°C.
Růžičkovou kapustu omyjeme a očistíme - odstraníme několik vrchních lístků, abychom dostali krásné světle zelené růžičky bez smetí a otlučených míst, přečnívající košťál odřízneme a každou kapustu vertikálně rozřízeme. Je to nejhorší práce na celém jídle, ale je nutná. A nedivte se, když vám na první pohled zbyde víc odpadu než očištěných růžiček:o)
Očištěnou kapustu připravíme "na zádíčka" - na velké pánvi rozpálíme máslo a na něj nasypeme všechny kapustičky, osolíme, opepříme, promícháme a 4 minut na prudkém plameni restujeme - za ty 4 minuty růžičky promícháme tak 3x, víckrát ne. Pak snížíme plamen na minimum, zakryjeme pánev poklicí a necháme ještě 3 minuty dojít. Klidně si nastavte minutku, já to tak taky dělám.
Menší pekáček (27 x 18 cm) vymažeme máslem. Přesuneme do něj orestované kapustičky, zalijeme bešamelem a zasypeme nastrouhaným parmazánem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut do krásně zlatavé barvy.
Podáváme okamžitě jako přílohu k masu nebo i samostatně jako vydatnou večeři.
Zdroj: Bešamelová omáčka dle Roman Vaněk, Klenoty klasické evropské kuchyně.
Většina receptů na zapečené kapustičky, které jsem našla, obsahovaly strouhanku. Ta nám doma na růžičkách nechutnala a tak jsem si recept uzpůsobila svým představám a vyšlo to na jedničku.
Předepsané množství vám vystačí na 2 vydatné porce (budete-li ji jíst jen tak jaho hlavní chod) nebo na 4 porce, pokud bude podávaná jako příloha.
Kapustičky
500 g očištěné růžičkové kapusty (v původním stavu je to asi 700 g)
sůl
pepř
20 g másla
Bešamel
30 g másla
1 menší cibule
30 g hladké mouky
500 ml plnotučného mléka
1/2 lžičky soli
špetka pepře
1 bobkový list
špetka mletého muškátového oříšku
velká hrst strouhaného parmazánu
---------------------------------------------------------------------------------
Začneme bešamelem. Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 15 minut vaříme. Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.
Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.
Troubu zapneme na 200°C, horkovzduch na 180°C.
Růžičkovou kapustu omyjeme a očistíme - odstraníme několik vrchních lístků, abychom dostali krásné světle zelené růžičky bez smetí a otlučených míst, přečnívající košťál odřízneme a každou kapustu vertikálně rozřízeme. Je to nejhorší práce na celém jídle, ale je nutná. A nedivte se, když vám na první pohled zbyde víc odpadu než očištěných růžiček:o)
Očištěnou kapustu připravíme "na zádíčka" - na velké pánvi rozpálíme máslo a na něj nasypeme všechny kapustičky, osolíme, opepříme, promícháme a 4 minut na prudkém plameni restujeme - za ty 4 minuty růžičky promícháme tak 3x, víckrát ne. Pak snížíme plamen na minimum, zakryjeme pánev poklicí a necháme ještě 3 minuty dojít. Klidně si nastavte minutku, já to tak taky dělám.
Menší pekáček (27 x 18 cm) vymažeme máslem. Přesuneme do něj orestované kapustičky, zalijeme bešamelem a zasypeme nastrouhaným parmazánem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut do krásně zlatavé barvy.
Podáváme okamžitě jako přílohu k masu nebo i samostatně jako vydatnou večeři.
Zdroj: Bešamelová omáčka dle Roman Vaněk, Klenoty klasické evropské kuchyně.
Bezva tip na bezmasý oběd, zítra udělám.
OdpovědětVymazatLetošní rok je ve znamení nových lásek - tou první a největší je samozřejmě naše Ela, díky které jsem vlastně přes MK našla Pradobroty :-) a těmi dalšími, kulinářskými, jsou tvarohová štola, křehké těsto a kapustičky na zádíčka, které jsem poprvé vařila minulý týden a byly taaaak úúúžasnééé! Vůči těmhle zeleným kulaťoušům jsem měla spoustu předsudků, přesně jak píšeš, a jsem ráda, že jsem je překonala. Tuhle zelenou sezónu si užívám naplno :-)
OdpovědětVymazatTahle příprava ruzickove kapusty je skvěla! Mame vyzkouseno k večeři, zitra mam v planu jako prilohu knpomalu pecenemu hovezimu masu.Uz ted se mi sbíhají sliny:)
OdpovědětVymazatZrovna jsem je delala pred par dny. Miluju je takto. Naucila me je tchyne..je to pry jeji recept :D
OdpovědětVymazat