Dýňové muffiny
Dýni ve sladkých dezertech moc ráda nemám. Ale z první vydlabané a vyřezané dýně jsme udělali polévku a dužnina z druhé (kterou dostal syn do školky) neměla využití, tak jsem dneska udělala výjimku a zkusila upéct dýňové muffiny. A jsou dobré! Krásně vláčné, jemně kořeněné, nic mdlého nebo suchého. Takže máte-li nadbytek dýní a z dýňových cheesecaků vám už jde hlava a jazyk kolem, zkuste tuhle rychlovku.
1,5 hrnku hladké mouky (230 g)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
400 g čerstvé dýně nebo dýňového pyré
1/2 hrnku cukru (100 g)
1/3 hrnku másla (85 g)
2 vejce
1 lžička skořice,
1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru,
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetka mletého muškátového ořechu
1 lžička vanilkového extraktu (nebo jeden vanilkový cukr)
1/2 lžičky soli
----------------------------------------------------------------------------
Dýni oloupeme a nakrájíme (hokkaido loupat nemusíme), zalijeme vodou a necháme asi 10-20 minut vařit do změknutí. Po uvaření zcedíme, necháme vystydnout a rozmixujeme na jemné pyré.
Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzduch na 180°C.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a sodou.
Do další mísy dáme cukr, všechno koření (skořice, zázvor, muškátový ořech, hřebíček i sůl) a promícháme. Přidáme rozpuštěné (a lehce zchladlé) máslo, vejce,vanilkový extrakt a dýni a metlou promícháme.
Do tekuté směsi nasypeme moučnou směs a rychle promícháme vařečkou. Muffiny plníme asi 1 cm pod okraj, vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20-25 minut (dle velikosti), dokud špejle po zapíchnutí doprostřed muffinu nevyjde suchá nebo obalená několika suchými drobky.
Po upečení necháme asi 5 minut odpočinout a pak přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Zdroj: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=148189
1,5 hrnku hladké mouky (230 g)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
400 g čerstvé dýně nebo dýňového pyré
1/2 hrnku cukru (100 g)
1/3 hrnku másla (85 g)
2 vejce
1 lžička skořice,
1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru,
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetka mletého muškátového ořechu
1 lžička vanilkového extraktu (nebo jeden vanilkový cukr)
1/2 lžičky soli
----------------------------------------------------------------------------
Dýni oloupeme a nakrájíme (hokkaido loupat nemusíme), zalijeme vodou a necháme asi 10-20 minut vařit do změknutí. Po uvaření zcedíme, necháme vystydnout a rozmixujeme na jemné pyré.
Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzduch na 180°C.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a sodou.
Do další mísy dáme cukr, všechno koření (skořice, zázvor, muškátový ořech, hřebíček i sůl) a promícháme. Přidáme rozpuštěné (a lehce zchladlé) máslo, vejce,vanilkový extrakt a dýni a metlou promícháme.
Do tekuté směsi nasypeme moučnou směs a rychle promícháme vařečkou. Muffiny plníme asi 1 cm pod okraj, vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20-25 minut (dle velikosti), dokud špejle po zapíchnutí doprostřed muffinu nevyjde suchá nebo obalená několika suchými drobky.
Po upečení necháme asi 5 minut odpočinout a pak přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Zdroj: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=148189
Dívám se na ty nádherné fotky, zkoumám tvary muffinů a mám děsnou chuť na kafe :-) Absťák!
OdpovědětVymazatUkládám si na pinterest a vyzkouším. Může být místo dýně cuketa?
Jarka
ona tam ta dýně vytváří část chuti, ale dovedu si představit, že by se nahradila cuketou, ale pak bych přidala tak 30-50 g cukru. Dýně je sladká a když jí tam nedáte, o část sladkosti přijdete.
VymazatJá jsem o víkendu pekla pumpkin pie a zbyla mi ta dýňová náplň, tak jsem tam přidala mouku a sodu a upekla taky muffiny. A chutnaly mi víc, než ten pie :-)
OdpovědětVymazatno já tyhle koláče a páje z dýně prostě nemůžu:o/ Zvlášt, když je kombinovaná dýně se sladkou smetanou a nebo mascarpone a podobně. Zvedá se mi z té chutě žaludek. Takže u nás dýně, až na výjimky jako je tato, leda naslano.
VymazatTakže věřím, že muffiny byly lepší než celý pie:o)
Mám to podobně s tou sladkou chutí dýně. Zkusila jsem jednou dýňový koláč ala cheesecake a už nikdy víc. Ale mám tu letos haldy dýní a zítra oslava, tak zkusím tyhle muffiny, když říkáš, že to bude jiné 🙂 Doufám, že mi je hosti nehodí na hlavu 🙈 Myslíš, že by snesly krém z mascarpone? A nezkoušela jsi dávat dýni i syrovou? Jako se dávají třeba jablka?
OdpovědětVymazatKrém z mascarpone by určitě snesly a slušel by jim. Syrovou dýni jsem nezkoušela, ale bála bych se, aby se pořádně propekla, když půjde do těsta syrová.
Vymazat