Vanilkový extrakt
Vanilkový extrakt není nic, co byste běžně nesehnali v obchodech. Problém je v tom, že ty běžně sehnatelné mají ke kvalitnímu produktu daleko. Jsou divně cítit a dezerty díky nim po vanilce příliš nevoní ani nechutnají. Pokud chcete opravdu kvalitní extrakt z vanilky, musíte sáhnout hlouběji do kapsy, nakoupit na internetu a nebo si ho udělat doma sami. Není na tom nic těžkého a krom alkoholu, kvalitních vanilkových lusků a šroubovací lahve nepotřebujete nic navíc. Opravdu.
Vanilkový extrakt je vhodný i jako dárek k Vánocům a když ho uděláte v těchto dnech, do svátků se stihne rozležet:o)
Vanilku na něj vybírejte ale pečlivě a raději z dobrého zdroje. Opravdu nedoporučuji lusky od nejmenované firmy běžně sehnatelné v supermarketech, z toho už moc dobrého nedostanete. Raději si připlaťte a kupte nevyschlé, lesklé a šťavnaté kusy. Já mám skvélé zkušnosti z vanilkou z Madagaskaru, kterou kupuji už několik roků na www.vanilkove-lusky.cz
5 vanilkových lusků
200 ml vodky (42 % alkoholu)
-------------------------------------------
Do skleněné lahve se šroubovacím víčkem nalijeme alkohol (ideální je vodka nebo světlý rum, alkohol by měl být chuťově málo výrazný a obsah alkoholu by měl být minimálně 40 %).
Lusky podélně nařízeneme a vhodíme do alkoholu. Semínka nevydlabáváme, necháme je v lusku. Lahev zavíčkujeme a uložíme do temna. Jednou za čas (když si zrovna vzpomeneme) lahví zatřepeme.
Po 2 měsísích je možné extrakt používat v poměru 30 ml extraktu na 1 litr tekutiny. Já ho obvykle používám tak, jak mám napsáno v receptech - po lžičkách do krémů a těst.
Zdroj: http://www.vanilkove-lusky.cz/2011/10/vanilkovy-extrakt-recept/
Vanilkový extrakt je vhodný i jako dárek k Vánocům a když ho uděláte v těchto dnech, do svátků se stihne rozležet:o)
Vanilku na něj vybírejte ale pečlivě a raději z dobrého zdroje. Opravdu nedoporučuji lusky od nejmenované firmy běžně sehnatelné v supermarketech, z toho už moc dobrého nedostanete. Raději si připlaťte a kupte nevyschlé, lesklé a šťavnaté kusy. Já mám skvélé zkušnosti z vanilkou z Madagaskaru, kterou kupuji už několik roků na www.vanilkove-lusky.cz
5 vanilkových lusků
200 ml vodky (42 % alkoholu)
-------------------------------------------
Do skleněné lahve se šroubovacím víčkem nalijeme alkohol (ideální je vodka nebo světlý rum, alkohol by měl být chuťově málo výrazný a obsah alkoholu by měl být minimálně 40 %).
Lusky podélně nařízeneme a vhodíme do alkoholu. Semínka nevydlabáváme, necháme je v lusku. Lahev zavíčkujeme a uložíme do temna. Jednou za čas (když si zrovna vzpomeneme) lahví zatřepeme.
Po 2 měsísích je možné extrakt používat v poměru 30 ml extraktu na 1 litr tekutiny. Já ho obvykle používám tak, jak mám napsáno v receptech - po lžičkách do krémů a těst.
Pro srovnání - zleva doprava - extrakt čerstvě založený, extrakt založený před měsícem a extrakt založený před 2 měsíci. Tento zcela vpravo je hotový a může se používat. |
Zdroj: http://www.vanilkove-lusky.cz/2011/10/vanilkovy-extrakt-recept/
To jsou moc pěkný lahvičky, odkud je máte?...jinak www.vanilkove-lusky.cz znám a jsou super :-)
OdpovědětVymazatJsou z vom fassu, ale neco podobneho se da sehnat i na netu:-)
VymazatExistuje nějaká cesta, jak ho vyrobit bez alkoholu, aby ho mohly i děti?
OdpovědětVymazatDěkuji předem za odpověď.
Marie
Existuje, udela se vanilkovy cukr, ktery tu tak mam.
VymazatAle extraktu se obvykle dava velmi male mnozstvi, takze toho alkoholu je pak v dezertu naproste minimum.. pri aplikaci takovych kapek na kasel dostane dite alkoholu o dost vic...
Dostala jsem od kamarada vanilkove lusky, ale mlete - http://www.lecivemasti.cz/vanilkove-lusky/mlete-vanilkove-lusky-10g.html jaky je rozdil od tech celych, kdyz si je pak namelu? je to stejne jako s kavou? ze cersve namlete jsou lepsi?
OdpovědětVymazatTak to bohuzel nemam zkusenost, ale ja radeji pracuju s cerstvymi lusky, nez s cimkoliv suchym na prach...
VymazatProsim prosim, jaky alkohol konkretni znacky na to pouzivate? Diky,Alena
OdpovědětVymazatTeď jsem použila vodku Blend 42, manžel mi jí koupil, byla někde v akci:o) Ale dřív jsem prostě použila libovolnou vodku (bez příchutě) a i zbytek bílého rumu jsem do toho jednou nalila:o)
VymazatDobrý den, a jak dlouho má takový extrakt trvalivost? Tipuji, že do spotřebování ;-) A uchovávat se musí kde - v lednici?Děkuji, Štěpánka
OdpovědětVymazatJe to alkohol, ten vydrží velmi dlouho:o) Já navíc pořád dolévám alkohol, občas přidám nějaký lusk, občas jich pár vyndám a dám nové.. Uchovávám ve skříni s dalším jídlem - takže v temnu a suchu, ale ne v lednici, to není nutné.
VymazatPěkný den,
OdpovědětVymazatkupujete vanilku stále na uvedené adrese? Mne to hlásí neexistující web.
Předem děkuji za odpověď.
Kateřina
Naposledy jsem tam nakupovala cca pred rokem a velky vyber nemeli.. zda se, ze ted uz to zabalili uplne... skoda..
VymazatLetos už z toho dárky nestihnu, ale nechám si uloženo pro příště :)
VymazatProsím dotaz k těm luskům - píšete, že lusky občas vyndáte a doplníte nové... tzn. lahvičku stále dokola doléváte a udržujete? Dá se ještě nějak využít ten vyndaný lusk (a po jake době ho vlastně vytáhnout)? Předem díky za odpověď a přeji pěkné svátky! Katka