Čokoládové řezy z červené řepy
Dezerty, kde je ovoce nebo zelenina použita k provláčnění těsta, mám moc ráda. Takže když mě má švagrová Petra vychválila řezy z čokolády a červené řepy, musela jsem je vyzkoušet. Dezert je krásně vláčný, řepa z něj trochu cítit je, ale pokud to strávník nebude vědět, nepozná ji:o)
Pokud chcete řezy s výraznější červenou barvou, uberte nebo zcela vynechte kakao.
Korpus
300 g červené řepy (3 menší bulvy)125 g másla
100 g hořké čokolády (50% kakaa a více)
180 g cukru krupice
3 vejce
30 g holandského kakaa
300 g hladké mouky
1 rovná lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
----------------------------------------------
Z řepy odřízneme stonky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (dle velikosti to trvá asi 40-60 minut). Řepu necháme vychladnout, oloupeme (jde to rukou) a nasekáme v robotu nebo nastrouháme na jemném struhadle.
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plech o velikosti 40*30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nebo ho jen vyložíme pečícím papírem (tak jsem to udělala já).
Máslo necháme rozpustit (ve vodní lázni a nebo v mikrovlnce), nalámeme do něj čokoládu a rozmícháme do hladka.
Rozpuštěnou čokoládu přidáme k řepě spolu s cukrem, vejci a kakaem a metličkou v ruce vytvoříme homogenní směs.
V druhé misce smícháme mouku, sodu a sůl a tuto směs přidáme k řepovému těstu a pečlivé promícháme, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Těsto nalijeme do připraveného plechu, vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - musí vyjít suchá bez stop syrového těsta.
Rozpuštěnou čokoládu přidáme k řepě spolu s cukrem, vejci a kakaem a metličkou v ruce vytvoříme homogenní směs.
V druhé misce smícháme mouku, sodu a sůl a tuto směs přidáme k řepovému těstu a pečlivé promícháme, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Těsto nalijeme do připraveného plechu, vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - musí vyjít suchá bez stop syrového těsta.
Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme zcela vychladnout.
250 g mascarpone (nebo krémového sýra, případně tučného tvarohu)Krém
35 g cukru moučka
1 lžička citronové šťávy
1/2 lžičky vanilkového extraktu
asi 20 g hořké čokolády na zdobení
------------------------------------------
Mascarpone a cukr vyšleháme do hladka. Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt (pokud nemáte vanilkový extrakt, použijte vanilkový cukr a moučkového cukru dejte jen 30g), znovu krátce prošleháme.
Hotový krém natřeme na vyhladlý korpus v tenké vrstvě. Celou buchtu nařežeme na řezy - buď malé čtverce a nebo trojúhelníky. Střed každého řezu ozdobíme hromádkou čokoládových hoblín, které vyrobíme jednoduše pomocí škrabky na brambory.
Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě.
Krém je natřen ve slabé vrstvě a po chvíli začne chytat růžový odstín - to řepa barví a ničemu to nevadí:o)
Marcelo,
OdpovědětVymazatdělala jsem už z červené řepy čokoládový dort z časopisu Rozmarýna a mému muži moc v této podobě červená řepa chutná, i když jí jinakmoc nemusí ;-)
Tak jsem ho zkusila bez másla (s olejem) a bez vajec (s cizrnovou moukou) a i tak se povedl! Takže super!
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že se povedl i ve vegan úpravě:o)
VymazatVýborné těsto, dělala jsem mufiny a vylepšila to sekanými oříšky a čokoládou.
VymazatPotřebovala jsem upéct něco nového, když jsme jeli na návštěvu a vybrala si tento recept. A byla to správná volba :) - výborný moučník, měl úspěch a mně osobně připomíná brownies. Děkuji za recept.
OdpovědětVymazatDobrý deň! Ďakujem za vynikajuci recept! Hladala som nejaku zdravsiu variantu na detsku tortu a dokonale sa Vas recept osvedcil. Nie je priliz sladky, tak akurat, repu nie je vobec poznat. Piekla som v tortovej forme a navrch stacilo par lentiliek na ozdobu. Palec hore! B.
OdpovědětVymazatVýborný recept!!! Dělala jsem jako muffiny.Těsto krásně vláčné ��
OdpovědětVymazatVýborný ochutnali jsme u babičky a hned sem to musela také zkusit moc se povedl ke fakt luxusní chutná jako dortík z cukrárny ����
OdpovědětVymazatVynikající varianta čoko-dezertu. Já ještě při podávání polila malinovým rozvarem a ozdobila čerstvými malinami. Teď poslední dva dny nedělám nic jiného než, že projíždím vaše recepty a vybírám co bych upekla - samé lákavé dezerty. ����
OdpovědětVymazattak ať se povedou i případné další dobroty, moc mě těší, že vám chutnalo:o)
VymazatChtela jsem se zeptat, sla by pouzit varena repa co se prodava vakuove zabalena napr. v Lidlu? Usetrilo by to dost casu. Jinak recept jsem uz vyzkousela, ale nebavi me cekat nez se repa uvari. Ale jinak jsou rezy dokonale.
OdpovědětVymazatJasně že jde použít vakuovaná vařená řepa:o) Pokud není ochucená, tak je prostě jen vařená. Já jí občas taky kupuju a používám, když potřebuju vařenou řepu, ale nechce se mi čekat:o)
VymazatDobrý den, červenou řepu jsem se odhodlávala vyzkoušet ve sladkém receptu již několik let, ale až váš recept mě přesvědčil a jsem nadšená! Během jednoho dne ho ochutnalo 5 lidí z mého okolí a všichni byli nadšeni, velice děkuji za Váš blog a hned jdu zkoušet další recepty. :-)
OdpovědětVymazat