Sýrové krekry
Kamarádka Lucka z blogu NESTO peče sýrové krekry. Když asi před dvěma měsíci zveřejnila recept společně s návodem na vytvoření stylového tvaru těhle krekrů, věděla jsem, že je musím vyzkoušet. Jsou výborné, křupavé, efektní a narozdíl od kupovaných máte perfektní přehled o jejich složení. Jíst je můžete jen tak a nebo v kombinaci s nějakou lehčí pomazánkou (krekry poslouží místo veky či rohlíku).
80 g másla
2 lžíce (25 g) olivového oleje
125 - 180 g hladké mouky (ohledně množství vysvětlení v textu)
120 g tvrdého sýra - čedar, parmezán, Gran Moravia
čestvě namletý pepř
----------------------------------------------------------------------------
Povolené máslo nakrájíme na kostičky, přidáme mouku, olivový olej a pepř a vytvoříme těstíčko.
Sýr nastrouháme na struhadle na jemno, přidáme k těstu a vytvoříme jemné těsto, které půjde válet. Zde přichází na řadu množství mouky. Každá mouka saje jinak a je jí potřeba více či méně. Začneme proto se 125 g mouky a pokud bude těsto lepit, podsypáváme další moukou a zapracováváme do těsta, dokud se těsto nepřestane lepit a nemá konzistenci skoro jako linecké.
Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Nejjednodušší způsob, jak vytvarovat krekry, je vyválet obdélník a rozřezat ho rádýlkem na malé čtverečky či obdélníky. Můžeme zkusit i vykrajovat jenodušší tvary jako kolečka a kytičky. Pokud chcete tvary malých sýrů, postupujte podle Lucky: Z těsta vezmeme část a vyválíme ji do kruhu (případně vyřízneme kruh pomocí talíře). Kruh čtyřmi řezy rozdělíme na osminy a pomocí kulaté zdobící špičky (obou konců) vykrojíme díry jako do ementálu.
Krekry přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.
Podáváme po zchladnutí. Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě, ale ideální je krekry sníst co nejdříve:o).
Zdroj: http://www.nesto.cz/2015/07/treba-k-filmu.html
80 g másla
2 lžíce (25 g) olivového oleje
125 - 180 g hladké mouky (ohledně množství vysvětlení v textu)
120 g tvrdého sýra - čedar, parmezán, Gran Moravia
čestvě namletý pepř
----------------------------------------------------------------------------
Povolené máslo nakrájíme na kostičky, přidáme mouku, olivový olej a pepř a vytvoříme těstíčko.
Sýr nastrouháme na struhadle na jemno, přidáme k těstu a vytvoříme jemné těsto, které půjde válet. Zde přichází na řadu množství mouky. Každá mouka saje jinak a je jí potřeba více či méně. Začneme proto se 125 g mouky a pokud bude těsto lepit, podsypáváme další moukou a zapracováváme do těsta, dokud se těsto nepřestane lepit a nemá konzistenci skoro jako linecké.
Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Nejjednodušší způsob, jak vytvarovat krekry, je vyválet obdélník a rozřezat ho rádýlkem na malé čtverečky či obdélníky. Můžeme zkusit i vykrajovat jenodušší tvary jako kolečka a kytičky. Pokud chcete tvary malých sýrů, postupujte podle Lucky: Z těsta vezmeme část a vyválíme ji do kruhu (případně vyřízneme kruh pomocí talíře). Kruh čtyřmi řezy rozdělíme na osminy a pomocí kulaté zdobící špičky (obou konců) vykrojíme díry jako do ementálu.
Krekry přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.
Podáváme po zchladnutí. Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě, ale ideální je krekry sníst co nejdříve:o).
Zdroj: http://www.nesto.cz/2015/07/treba-k-filmu.html
Ja delam syrove kulicky z odpalovanehzo testa postup jak na profiterolly ale pridam do testa bud parmezan, moraviu nebo i chedar. Jsou luxusni. Rika se jim Gougeres...
OdpovědětVymazat