Špagety po uhlířsku / spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara pochází původně z Itálie. V našich luzích a hájích tyhle těstoviny zdomácněly pod názvem uhlířina a nebo uhlířské špagety. Už dlouho jsem je chtěla vyzkoušet připravit doma, ale trochu mě odrazovalo množství žloutků v receptech (resp. to, že se v receptech vyskytují jen žloutky, protože opět narážíme u bílků na existenční otázku "kam s ním?"). Až jsem narazila na recept s celým vejcem a to bylo přesně to, co jsem hledala. Vejce se v tepelně neupravuje, takže doporučuji použít pouze čerstvá vejce z ověřeného zdroje. A pokud máte pocit, že do těstovin alla carbonara prostě bílek nepatří, dejte místo celého vejce dva žloutky a jinak postupujte úplně stejně:o)
Na 1 porci:
80 g špaget (syrových)
1 stroužek česneku
30 g pancetty nebo anglické slaniny
10 g másla
2 hrsti (20 g) strouhaného parmazánu
1 vejce (čerstvé z ověřeného zdroje)
sůl, pepř
--------------------------------------------------
Vodu na těstoviny přivedeme k varu a osolíme. Jakmile se začne znovu vařit, nasypeme do ní těstoviny a uvaříme je al dente (na skus). Špagety nesléváme, ale vyjmeme je z vody (vodu ještě budeme potřebovat).
Mezi tím si pancettu nakrájíme na menší plátky, česnek oloupeme a nožem lehce rozmáčkneme. Ve větší pánvi rozpálíme máslo, vhodíme do něj pancettu a česnek a na mírnějším plameni asi 5 minut restujeme, dokud není slanina křupavá. Vyndáme česne z pávne.
Vejce si rozklepmene do hrnečku, osolíme, opepříme a prošleháme vidličkou. Vsypeme většinu sýra (část necháváme na ozdobu) a promícháme.
Pánev necháme na ohni a přidáme do ní uvařené těstoviny a asi lžíci nebo dvě vody z vaření špaget, pečlivě vše promícháme. Pánev odstavíme z ohně a těstoviny zalijeme směsí vejce a sýra, promícháváme, aby se vše spojilo a vaječná směs díky teplu z těstovin lehce ztuhla. Pokud je to třeba, přidáme ještě trochu vody ze špaget, aby byly těstoviny pěkně krémové.
Ihned servírujeme posypané zbytkem sýra.
Inspirováno: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1052/ultimate-spaghetti-carbonara
Na 1 porci:
80 g špaget (syrových)
1 stroužek česneku
30 g pancetty nebo anglické slaniny
10 g másla
2 hrsti (20 g) strouhaného parmazánu
1 vejce (čerstvé z ověřeného zdroje)
sůl, pepř
--------------------------------------------------
Vodu na těstoviny přivedeme k varu a osolíme. Jakmile se začne znovu vařit, nasypeme do ní těstoviny a uvaříme je al dente (na skus). Špagety nesléváme, ale vyjmeme je z vody (vodu ještě budeme potřebovat).
Mezi tím si pancettu nakrájíme na menší plátky, česnek oloupeme a nožem lehce rozmáčkneme. Ve větší pánvi rozpálíme máslo, vhodíme do něj pancettu a česnek a na mírnějším plameni asi 5 minut restujeme, dokud není slanina křupavá. Vyndáme česne z pávne.
Vejce si rozklepmene do hrnečku, osolíme, opepříme a prošleháme vidličkou. Vsypeme většinu sýra (část necháváme na ozdobu) a promícháme.
Pánev necháme na ohni a přidáme do ní uvařené těstoviny a asi lžíci nebo dvě vody z vaření špaget, pečlivě vše promícháme. Pánev odstavíme z ohně a těstoviny zalijeme směsí vejce a sýra, promícháváme, aby se vše spojilo a vaječná směs díky teplu z těstovin lehce ztuhla. Pokud je to třeba, přidáme ještě trochu vody ze špaget, aby byly těstoviny pěkně krémové.
Ihned servírujeme posypané zbytkem sýra.
Inspirováno: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1052/ultimate-spaghetti-carbonara
Krásné fotky. Tyhle špagety jsou u nás jedny z nejoblíbenějších
OdpovědětVymazatDěkuji:o)
VymazatMusím určitě vyzkoušet, carbonara jsem nikdy neměla odvahu vyzkoušet
OdpovědětVymazatVyzkoušej, jsou jednoduché a moc dobré! A při použití vejce ze zdroje, který znáš, je to bez rizik:o)
Vymazatsalmonely se nebojím, spíše výsledku v podobě míchaných vajíček se špagetami ;)
Vymazatno konkrétně tenhle recept není o "míchaných vajíčkách se špagetami", to vejce se tepelně neupravuje, jen maličko zpevní teplem z těstovin. Má to úplně jinou chuť a dost se to liší od uhlířských špaget běžně dostupných v menzách a vývařovnách:o) tak seber odvahu a jdi do toho, nám moc chutnaly:o)
VymazatTak vyzkoušeno a jsou výborné, jen musím opatrněji solit, vejce spíše vůbec, parmazán (či Gran Moravia jsou slané dost). Díky za recepty.
VymazatTaké je dělám s celými vejci z domácích zdrojů a jsou u nás oblíbené :-)
OdpovědětVymazatDoma je milujeme. A tož když se koupí pancetta či hodně dobrá slanina, pak už jen stačí trošku olivového oleje, dva žloutky na porci, parmazán, čerstvě mletý pepř, voda ze špaget (nejlépe čerstvých těstovin samozřejmě) a pak je to neodolatelná mňamka.. hmmm... brzo budou ;o) M.
OdpovědětVymazatDoporucuji zkusit misto pancetty guanciale, pak to je jeste o level lepsi
OdpovědětVymazat