Eton mess
Doslovný překlad tohoto dezertu je Etonský nepořádek a trochu to sedí - přeci jen jde o nadrcené sněhové pusinky smíchané se šlehačkou a jahodami, tak trochu miš-maš ze zbytků:o) Tradičně se podává při zápasu v kriketu na Eton College, ale můžete si ho připravit i tady v ČR, přeci jen se jedná o typicky letní dezert.
V originální verzi se skládá jen z pusinek, vyšlehané smetany a jahod. Já jsem krém trochu odlehčila a "řízla" ho jogurtem a jako ovoce lze použít libovolné drobné ovoce, nejen jahody:)
Na 3-4 poháry:
200 ml smetany ke šlehání
200 g bílého jogurtu
1 lžíce cukru (já dávám domácí vanilkový)
200 g drobného ovoce (jahody, borůvky, rybíz, maliny, ostružiny, vypeckované třešně)
bílkové pusinky přibližně z 1 bílku
--------------------------------------------------------------------------------------
Pusinky nadrtíme na větší kousky (resp. nesnažíme se o to, aby všechny kousky byly stejně velké, drť může obsahovat velmi jemné i větší kousky).
Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha, poté přidáme cukr a rychle ho zašleháme. Po lžicích přidáváme postupně všechen jogurtu a zapracujeme do smetany, aby vznikl hladké krém.
Ovoce omyjeme, odstopkujema, případně vypeckujeme a rychle rozmixujeme (můžou zůstat i větší kousky). Ochutnáme a pokud je směs příliš kyselá, dosladíme ji.
Všechny tři složky vrstvíme do pohárových sklenic v libovolném pořadí přičemž končíme nadrcenými pusinkami. Já postupovala v pořadí: pusinky - krém - ovoce.
Ihned podáváme.
V originální verzi se skládá jen z pusinek, vyšlehané smetany a jahod. Já jsem krém trochu odlehčila a "řízla" ho jogurtem a jako ovoce lze použít libovolné drobné ovoce, nejen jahody:)
200 ml smetany ke šlehání
200 g bílého jogurtu
1 lžíce cukru (já dávám domácí vanilkový)
200 g drobného ovoce (jahody, borůvky, rybíz, maliny, ostružiny, vypeckované třešně)
bílkové pusinky přibližně z 1 bílku
--------------------------------------------------------------------------------------
Pusinky nadrtíme na větší kousky (resp. nesnažíme se o to, aby všechny kousky byly stejně velké, drť může obsahovat velmi jemné i větší kousky).
Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha, poté přidáme cukr a rychle ho zašleháme. Po lžicích přidáváme postupně všechen jogurtu a zapracujeme do smetany, aby vznikl hladké krém.
Ovoce omyjeme, odstopkujema, případně vypeckujeme a rychle rozmixujeme (můžou zůstat i větší kousky). Ochutnáme a pokud je směs příliš kyselá, dosladíme ji.
Všechny tři složky vrstvíme do pohárových sklenic v libovolném pořadí přičemž končíme nadrcenými pusinkami. Já postupovala v pořadí: pusinky - krém - ovoce.
Ihned podáváme.
Tak to vypada luxusne ;-) Mate nadherne stranky a podobne chute :-), dik za inspiraci!
OdpovědětVymazatDěkuji za pochvalu:o) Eton mess je opravdu moc dobrý a strašně jednoduchý:o)
Vymazat