Rebarborový tvarohový cheesecake

Každoročně se těším, až nastane doba rebarbory a my si užijeme její kyselé chuti. Zatím jsem z ní pekla snad jen klasický kynutý koláč s drobenkou a když jsem letos objevila recept na cheesecake s rebarborou, věděla jsem, že ho musím vyzkoušet. Originální recept je ze stránek Nigelly Lawson (ale autorkou není Nigella, jedná se o recepty fanoušků), takže jsem musela nejdřív přísady přepočítat, následně upravit množství některých surovin a nakonec jsem riskla a krémový sýr v náplni vyměnila za český tučný tvaroh (protože v našich luhách a hájích je ten tvaroh tradiční a navíc k rebarboře se hodí). Ano, vím, že v tuhle chvíli jsem z cheesecaku udělala tvarožník, ale výsledný koláč (ač není pečený ve vodní lázni) zůstává krásně vláčný a krémový a konzistencí byste ho od cheesecaku nepoznali. Takže porušuji svoje předsevzetí a koláči z tvarohu tentokrát nechávám jméno cheesecake. Kdo chce originál, vymění tvaroh za krémový sýr.

A jestli letos nevíte, co s rebarborou, určitě tenhle koláč vyzkoušejte, stojí za to!

 



Těsto:

120 másla
50 g cukru moučka
120 g polohrubé mouky
--------------------------------------
Troubu  rozhřejeme na 190° (horkovzduch na 170°C).

Máslo utřeme s cukrem a následně zapracujeme mouku. Těsto rukama natlačíme do dortové formy o průměru 22 cm. Pokud použijete formu s odepínatelným dnem, pak pod ní dejte ještě plech. Během pečení má máslo a trocha šťávy z rebarbory tendenci protékat, tak je lepší, aby obojí zůstalo na plechu pod formou než na dně trouby:o)

Ovocná vrstva:

250 g rebarbory (po oloupání je jí asi 180 g)
75 g cukru krupice
2 větší lžíce polohrubé mouky (30 g)
-------------------------------------------------
Rebarboru oloupeme, ořízneme od konců a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Vložíme do mísy, zasypeme cukrem a moukou a promícháme. Proslazenou rebarboru nasypeme a upěchujeme do formy na těsto a vložíme do rozehřáté trouby na 15 minut.

Po 15 minutách vyndáme z trouby a troubu snížíme na 175°C ( horkovzduch na 160°C).

Tvarohová vrstva:

500 g tučného tvarohu
50 g cukru  moučka
2 vejce
---------------------------------------
Metličkou v ruce rozšleháme tvaroh a cukr do hladké hmoty. Pak stejným způsobem vmícháme obě vejce. Tvarohovou směs opatrně nalijeme na předpečený korpus s rebarborou a vrátíme do trouby na 40 minut. Po této době by měly být okraje těsta lehce zvedlé, ale střed stále trochu propadlý, celý koláč zůstává nahoře světlý (neměl by zhnědnout) a střed se při lehkém zaklepání skoro nechvěje.

Vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut zchladnout - za tu dobu spadnou kraje zpět dolů. 

Poleva:

150 g zakysané smetany (raději tučnější)
1 zarovnaná lžíce cukru moučky (10 g)
1 lžička vanilkového extraktu
(nebo použijte 10 g vanilkového cukru)
-----------------------------------------------
Všechny ingredience smícháme metličkou v jednolitou hmotu a natřeme na horní část dortu.

Dort objedeme po obvodu nožem, uvolníme obruč a sundáme ji. Necháme zcela vychladnout a pak přemístíme do lednice a minimálně 3 hodiny necháme proležet.




Zdroj: http://www.nigella.com/recipes/view/rhubarb-cheesecake-270 Přepočítáno a upraveno pro můj jazyk nesnášející příliš mnoho cukru:o)

Komentáře

  1. Je!hned jak nekde seženu rebarboru,musim vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  2. Nutně někde na trhu musím sehnat rebarboru. Na chatě asi nebude. Pamatuju si, že prababička s ní hodně pekla. Miluju tu kyselou chuť. Talířek vypadá úžasně, to byla koupě!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rebarboru sežeň, jestli i chutná, tak tohle je fakt trefa do černého:o)

      Talířek se mi taky moc líbí, asi budu na ten blešák muset vyrazit zas:oD

      Vymazat
  3. Vypadá vážně luxusně, hned bych ochutnala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Cheescake můžu a rebarboru také ;-)
    Musím vyzkoušet hned jak koupím rebarboru !

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní , rebarbora mi roste na zahradě ... budu sklízet :) a péct , Šárka

    OdpovědětVymazat
  6. Kamarádka dnes čirou náhodou donesla rebarboru, hned jsem upekla a je vynikající!

    OdpovědětVymazat
  7. Testo davate pouze na dno nebo i steny formy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen na dno, stejne jako u kazdehojineho cheesecaku:-)

      Vymazat
  8. Nic moc, zkusila bych spis s tim kremovym syrem ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám doma i těm, co ho zkoušeli, chutnal docela dost:-) tak ho zkuste s krémovým sýrem, já holt volím v česku tradičnější a levnější tvaroh. Použilaa jsem tučný a zůstala mu krásně krémová konzistence.

      Vymazat
  9. Vynikající rebarborový dortík :)Pekla jsem přesně podle receptu a skvěle se povedl. Řadím mezi oblíbené recepty :)

    OdpovědětVymazat
  10. Je vynikající, moc doporučuji! Akorát jsem na korpus použila drcené sušenky s máslem a trochou špaldové mouky ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. prosím, ten korpus péct zvlášť, nebo i s tou rebarborou najednou ??? díky

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto dokonalý desert. Není přeslazený a kyselost je naprosto vyrovnaná. Každý kdo ochutná chce ihned recept a je naprosto unešen! Stejně tak i já. Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
  13. Jeden z nejlepších receptů na čískejk :-). Dal jsem o 50 % více rebarbory a je to ještě lepší. Díky!

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji za báječný recept! Rebarboru milujeme a když vyměním klasickou mouku za bezlepkovou, můžeme jíst dezert všichni! Ukládám a šířím dále, kdo ochutná, chce hned recept 😘

    OdpovědětVymazat
  15. Dobry deň, chcem sa spytať, ci ste pouzila tvaroh klasicky hrudkovity alebo ten hladky. Dakujem

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů