Rebarborový tvarohový cheesecake
Každoročně se těším, až nastane doba rebarbory a my si užijeme její kyselé chuti. Zatím jsem z ní pekla snad jen klasický kynutý koláč s drobenkou a když jsem letos objevila recept na cheesecake s rebarborou, věděla jsem, že ho musím vyzkoušet. Originální recept je ze stránek Nigelly Lawson (ale autorkou není Nigella, jedná se o recepty fanoušků), takže jsem musela nejdřív přísady přepočítat, následně upravit množství některých surovin a nakonec jsem riskla a krémový sýr v náplni vyměnila za český tučný tvaroh (protože v našich luhách a hájích je ten tvaroh tradiční a navíc k rebarboře se hodí). Ano, vím, že v tuhle chvíli jsem z cheesecaku udělala tvarožník, ale výsledný koláč (ač není pečený ve vodní lázni) zůstává krásně vláčný a krémový a konzistencí byste ho od cheesecaku nepoznali. Takže porušuji svoje předsevzetí a koláči z tvarohu tentokrát nechávám jméno cheesecake. Kdo chce originál, vymění tvaroh za krémový sýr.
A jestli letos nevíte, co s rebarborou, určitě tenhle koláč vyzkoušejte, stojí za to!
50 g cukru moučka
120 g polohrubé mouky
--------------------------------------
Troubu rozhřejeme na 190° (horkovzduch na 170°C).
Máslo utřeme s cukrem a následně zapracujeme mouku. Těsto rukama natlačíme do dortové formy o průměru 22 cm. Pokud použijete formu s odepínatelným dnem, pak pod ní dejte ještě plech. Během pečení má máslo a trocha šťávy z rebarbory tendenci protékat, tak je lepší, aby obojí zůstalo na plechu pod formou než na dně trouby:o)
75 g cukru krupice
2 větší lžíce polohrubé mouky (30 g)
-------------------------------------------------
Rebarboru oloupeme, ořízneme od konců a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Vložíme do mísy, zasypeme cukrem a moukou a promícháme. Proslazenou rebarboru nasypeme a upěchujeme do formy na těsto a vložíme do rozehřáté trouby na 15 minut.
Po 15 minutách vyndáme z trouby a troubu snížíme na 175°C ( horkovzduch na 160°C).
50 g cukru moučka
2 vejce
---------------------------------------
Metličkou v ruce rozšleháme tvaroh a cukr do hladké hmoty. Pak stejným způsobem vmícháme obě vejce. Tvarohovou směs opatrně nalijeme na předpečený korpus s rebarborou a vrátíme do trouby na 40 minut. Po této době by měly být okraje těsta lehce zvedlé, ale střed stále trochu propadlý, celý koláč zůstává nahoře světlý (neměl by zhnědnout) a střed se při lehkém zaklepání skoro nechvěje.
Vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut zchladnout - za tu dobu spadnou kraje zpět dolů.
1 zarovnaná lžíce cukru moučky (10 g)
1 lžička vanilkového extraktu
(nebo použijte 10 g vanilkového cukru)
-----------------------------------------------
Všechny ingredience smícháme metličkou v jednolitou hmotu a natřeme na horní část dortu.
Dort objedeme po obvodu nožem, uvolníme obruč a sundáme ji. Necháme zcela vychladnout a pak přemístíme do lednice a minimálně 3 hodiny necháme proležet.
Zdroj: http://www.nigella.com/recipes/view/rhubarb-cheesecake-270 Přepočítáno a upraveno pro můj jazyk nesnášející příliš mnoho cukru:o)
A jestli letos nevíte, co s rebarborou, určitě tenhle koláč vyzkoušejte, stojí za to!
Těsto:
120 másla50 g cukru moučka
120 g polohrubé mouky
--------------------------------------
Troubu rozhřejeme na 190° (horkovzduch na 170°C).
Máslo utřeme s cukrem a následně zapracujeme mouku. Těsto rukama natlačíme do dortové formy o průměru 22 cm. Pokud použijete formu s odepínatelným dnem, pak pod ní dejte ještě plech. Během pečení má máslo a trocha šťávy z rebarbory tendenci protékat, tak je lepší, aby obojí zůstalo na plechu pod formou než na dně trouby:o)
Ovocná vrstva:
250 g rebarbory (po oloupání je jí asi 180 g)75 g cukru krupice
2 větší lžíce polohrubé mouky (30 g)
-------------------------------------------------
Rebarboru oloupeme, ořízneme od konců a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Vložíme do mísy, zasypeme cukrem a moukou a promícháme. Proslazenou rebarboru nasypeme a upěchujeme do formy na těsto a vložíme do rozehřáté trouby na 15 minut.
Po 15 minutách vyndáme z trouby a troubu snížíme na 175°C ( horkovzduch na 160°C).
Tvarohová vrstva:
500 g tučného tvarohu50 g cukru moučka
2 vejce
---------------------------------------
Metličkou v ruce rozšleháme tvaroh a cukr do hladké hmoty. Pak stejným způsobem vmícháme obě vejce. Tvarohovou směs opatrně nalijeme na předpečený korpus s rebarborou a vrátíme do trouby na 40 minut. Po této době by měly být okraje těsta lehce zvedlé, ale střed stále trochu propadlý, celý koláč zůstává nahoře světlý (neměl by zhnědnout) a střed se při lehkém zaklepání skoro nechvěje.
Vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut zchladnout - za tu dobu spadnou kraje zpět dolů.
Poleva:
150 g zakysané smetany (raději tučnější)1 zarovnaná lžíce cukru moučky (10 g)
1 lžička vanilkového extraktu
(nebo použijte 10 g vanilkového cukru)
-----------------------------------------------
Všechny ingredience smícháme metličkou v jednolitou hmotu a natřeme na horní část dortu.
Dort objedeme po obvodu nožem, uvolníme obruč a sundáme ji. Necháme zcela vychladnout a pak přemístíme do lednice a minimálně 3 hodiny necháme proležet.
Zdroj: http://www.nigella.com/recipes/view/rhubarb-cheesecake-270 Přepočítáno a upraveno pro můj jazyk nesnášející příliš mnoho cukru:o)
Ten teda vypadá moooc dobře!
OdpovědětVymazatA ještě líp chutná!:o) Děkuju:o)
VymazatJe!hned jak nekde seženu rebarboru,musim vyzkoušet!
OdpovědětVymazatNutně někde na trhu musím sehnat rebarboru. Na chatě asi nebude. Pamatuju si, že prababička s ní hodně pekla. Miluju tu kyselou chuť. Talířek vypadá úžasně, to byla koupě!!
OdpovědětVymazatRebarboru sežeň, jestli i chutná, tak tohle je fakt trefa do černého:o)
VymazatTalířek se mi taky moc líbí, asi budu na ten blešák muset vyrazit zas:oD
Vypadá vážně luxusně, hned bych ochutnala :)
OdpovědětVymazatCheescake můžu a rebarboru také ;-)
OdpovědětVymazatMusím vyzkoušet hned jak koupím rebarboru !
Parádní , rebarbora mi roste na zahradě ... budu sklízet :) a péct , Šárka
OdpovědětVymazatKamarádka dnes čirou náhodou donesla rebarboru, hned jsem upekla a je vynikající!
OdpovědětVymazatTesto davate pouze na dno nebo i steny formy?
OdpovědětVymazatJen na dno, stejne jako u kazdehojineho cheesecaku:-)
VymazatNic moc, zkusila bych spis s tim kremovym syrem ��
OdpovědětVymazatNám doma i těm, co ho zkoušeli, chutnal docela dost:-) tak ho zkuste s krémovým sýrem, já holt volím v česku tradičnější a levnější tvaroh. Použilaa jsem tučný a zůstala mu krásně krémová konzistence.
VymazatVynikající rebarborový dortík :)Pekla jsem přesně podle receptu a skvěle se povedl. Řadím mezi oblíbené recepty :)
OdpovědětVymazatJe vynikající, moc doporučuji! Akorát jsem na korpus použila drcené sušenky s máslem a trochou špaldové mouky ;-)
OdpovědětVymazatprosím, ten korpus péct zvlášť, nebo i s tou rebarborou najednou ??? díky
OdpovědětVymazatpeče se to až s rebarborou.
VymazatNaprosto dokonalý desert. Není přeslazený a kyselost je naprosto vyrovnaná. Každý kdo ochutná chce ihned recept a je naprosto unešen! Stejně tak i já. Děkuji moc!
OdpovědětVymazatJeden z nejlepších receptů na čískejk :-). Dal jsem o 50 % více rebarbory a je to ještě lepší. Díky!
OdpovědětVymazatDěkuji za báječný recept! Rebarboru milujeme a když vyměním klasickou mouku za bezlepkovou, můžeme jíst dezert všichni! Ukládám a šířím dále, kdo ochutná, chce hned recept 😘
OdpovědětVymazatDobry deň, chcem sa spytať, ci ste pouzila tvaroh klasicky hrudkovity alebo ten hladky. Dakujem
OdpovědětVymazatpoužívám tvaroh hladký ve vaničce.
Vymazat