Hamburger
Hamburgery u nás proslavily hlavně fastfoody a ač do těhle provozoven v podstatě nechodím a jídlo mi tam nechutná (výjimku tvoří jen zmrzlina od mcdonalda), domácí verze nemá chybu. Skutečná houska (samozřejmě domácí), skutečné mleté maso bez aditiv, zahušťovadel, které je propečené dorůžova, trocha zeleniny a doma vyrobená tatarka. Jednou za čas na "lásku v housce" prostě přijde chuť:o)
Tatarka
100 g majonézy (my se v majonéze příliš nevzhlédli a tak jsem použila tučnější zakysanou smetanu)
1 lžičku plnotučné hořcice
1 menší cibuli
1 lžíce láku z okurek
1 menší kyselá okurka
1 lžička cukru
sůl, pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kousky. Majonézu smícháme s hořcicí, lákem, cukrem, solí a pepřem. Přidáme nakrájenou cibulku, nastrouhanou okurku, pečlivé promícháme a dáme vychladit a proležet do lednice.
Na 4 burgery (porce, která zasytí ženu, pro chlapy to chce tak 1,5 porce:o))
4 burgerové housky - recept na kváskovou variantu od Maškrtnice
2 středně velká rajčata
2-3 červené cibule
15 g másla
4 plátky anglické slaniny
400 g mletého hovězího masa (ideálně krk)
sůl, pepř
rozehřáté máslo
4 plátky sýru typu gouda nebo čedar
4 listy ledového satálu
Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rozpálíme menší pánev, rozpustíme na ní máslo a cibuli na střední plameni opečeme do změknutí. Pak plamen stáhneme a smažíme dál do karamelova. Dohromady to může trvat i 30-40 minut, než je cibulka hotová. Je nutné to s intenzitou plamene nepřehánět, cibulka se může rychle spálit.
Rajčata nakrájíme na 8 plátků - tzn. že každé rajče na 4 plátky, do jednoho burgeru dáváme 2 plátky.
Maso nameleme, rozdělíme na 4 díly a z každého vytvarujeme burger o stejné velikosti jako je houska. Z obou stran maso posolíme a opepříme.
Na druhé pánvi si nejprve nasucho opražíme slaninu. Položíme stranou.
Housky rozřízneme napůl a řeznou stranou položíme na pánev (na které se před chvíli škvařila slanina) a opečeme do křupava.
Burgery potřeme máslem a pečeme na mírném ohni asi 3 minuty. Pak burger otočíme, znovu ho potřeme máslem a pečeme další 3 minuty. Ještě na pánvi na maso položíme plátek sýra a necháme 1 minutu péct. Maso sundáme z pánve a necháme asi 5 minut odpočívat. Burger nesmí být propečený moc, uvnitř by měl zůstat narůžovělý, aby byl hezky štavnatý.
Burgery skládáme tak, jak je to vidět na obrázku - spodní část housky potřeme tatarkou, na ní umístíme ledový salát, pak rajče, burger se sýrem, rajče, slaninu, opečenou cibulku a přiklopíme vrškem housky.
Zdroj:
Tatarka
100 g majonézy (my se v majonéze příliš nevzhlédli a tak jsem použila tučnější zakysanou smetanu)
1 lžičku plnotučné hořcice
1 menší cibuli
1 lžíce láku z okurek
1 menší kyselá okurka
1 lžička cukru
sůl, pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kousky. Majonézu smícháme s hořcicí, lákem, cukrem, solí a pepřem. Přidáme nakrájenou cibulku, nastrouhanou okurku, pečlivé promícháme a dáme vychladit a proležet do lednice.
Na 4 burgery (porce, která zasytí ženu, pro chlapy to chce tak 1,5 porce:o))
4 burgerové housky - recept na kváskovou variantu od Maškrtnice
2 středně velká rajčata
2-3 červené cibule
15 g másla
4 plátky anglické slaniny
400 g mletého hovězího masa (ideálně krk)
sůl, pepř
rozehřáté máslo
4 plátky sýru typu gouda nebo čedar
4 listy ledového satálu
Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rozpálíme menší pánev, rozpustíme na ní máslo a cibuli na střední plameni opečeme do změknutí. Pak plamen stáhneme a smažíme dál do karamelova. Dohromady to může trvat i 30-40 minut, než je cibulka hotová. Je nutné to s intenzitou plamene nepřehánět, cibulka se může rychle spálit.
Rajčata nakrájíme na 8 plátků - tzn. že každé rajče na 4 plátky, do jednoho burgeru dáváme 2 plátky.
Maso nameleme, rozdělíme na 4 díly a z každého vytvarujeme burger o stejné velikosti jako je houska. Z obou stran maso posolíme a opepříme.
Na druhé pánvi si nejprve nasucho opražíme slaninu. Položíme stranou.
Housky rozřízneme napůl a řeznou stranou položíme na pánev (na které se před chvíli škvařila slanina) a opečeme do křupava.
Burgery potřeme máslem a pečeme na mírném ohni asi 3 minuty. Pak burger otočíme, znovu ho potřeme máslem a pečeme další 3 minuty. Ještě na pánvi na maso položíme plátek sýra a necháme 1 minutu péct. Maso sundáme z pánve a necháme asi 5 minut odpočívat. Burger nesmí být propečený moc, uvnitř by měl zůstat narůžovělý, aby byl hezky štavnatý.
Burgery skládáme tak, jak je to vidět na obrázku - spodní část housky potřeme tatarkou, na ní umístíme ledový salát, pak rajče, burger se sýrem, rajče, slaninu, opečenou cibulku a přiklopíme vrškem housky.
Zdroj:
- Roman Vaněk, Snadno & Rychle - 111 receptů pro všední den
- tatarka podle http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/predkrmy-a-prilohy/40984-domaci-tatarka-3x-jinak-s-kapary-citronem-a-salotkou
No zase super recept...díky...
OdpovědětVymazat