Rajská omáčka
Rajská omáčka je takový základ naší kuchyně. Já i manžel ji máme rádi od malička a když chci, aby syn snědl celý oběd, rajská je 100 % záruka úspěchu. Tuhle omáčku jsem zkoušela na několik způsobů, víc i míň zahušťovat, použít jen rajčata nebo jen protlak, experimentovala jsem trochu s kořením a nakonec si vyladila jednu verzi, kterou jedu poslední dva roky pořád dokola:o) Chápu, že rajskou doma dělá asi každý a každý podle své chutě, takže pro zkušené kuchaře tohle není zajímavý recept a prostě ho přeskočí. Ale pro začátečníky to může být dobrá berlička, od čeho se odrazit. Alespoň já bych ve svých začátcích ocenila pořádný recept, protože než se mi povedla rajská, která mi opravdu chutnala, trvalo to docela dlouho:o)
60 g másla
1 cibule
50 g hladké mouky nebo hrašky
800 ml hovězího vývaru
400 g loupaných rajčat (používám plechovková)
1 bobkový list
8 kuliček černého pepře
5 kuličky nového koření
1/2 lžičky tymiánu
1/2 lžičky mleté skořice
sůl
140 g rajského protlaku
ocet - kvasný nebo jablečný
cukr
V kastrolu rozpustíme máslo a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou / hraškou a asi 2 minuty opékáme světlou jíšku. Zalijeme jí vývarem, přidáme loupaná rajčata, bobkový list, pepř, nové koření, sůl a mletou skořici (skořice v rajské omáčce některým lidem vadí, pokud máte pochybnosti, raději ji vynechte). Přivedeme k varu a necháme provařit 20 minut.
Omáčku odstavíme z ohně a přepasírujem do druhého hrnce. Teď už vařit nebudeme. Přidáme rajský protlak a metličkou dohladka rozmícháme. Nyní omáčku chuťově dotáhneme octem a cukrem - každý má rád rajskou trochu jinak, někdo preferuje hodně sladkou, někdo více kyslou. Já začínám na 2 lžicích octa a 3 vrchovatých lžičkách cukru a postupně dochucuji (záleží na kyselosti rajčat a protlaku), přídpadně ještě dosolím.
Podáváme s vařeným hovězím masem nebo kuličkami mletého masa, jako příloha se hodí rýže, těstoviny nebo houskový knedlík.
60 g másla
1 cibule
50 g hladké mouky nebo hrašky
800 ml hovězího vývaru
400 g loupaných rajčat (používám plechovková)
1 bobkový list
8 kuliček černého pepře
5 kuličky nového koření
1/2 lžičky tymiánu
1/2 lžičky mleté skořice
sůl
140 g rajského protlaku
ocet - kvasný nebo jablečný
cukr
V kastrolu rozpustíme máslo a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou / hraškou a asi 2 minuty opékáme světlou jíšku. Zalijeme jí vývarem, přidáme loupaná rajčata, bobkový list, pepř, nové koření, sůl a mletou skořici (skořice v rajské omáčce některým lidem vadí, pokud máte pochybnosti, raději ji vynechte). Přivedeme k varu a necháme provařit 20 minut.
Omáčku odstavíme z ohně a přepasírujem do druhého hrnce. Teď už vařit nebudeme. Přidáme rajský protlak a metličkou dohladka rozmícháme. Nyní omáčku chuťově dotáhneme octem a cukrem - každý má rád rajskou trochu jinak, někdo preferuje hodně sladkou, někdo více kyslou. Já začínám na 2 lžicích octa a 3 vrchovatých lžičkách cukru a postupně dochucuji (záleží na kyselosti rajčat a protlaku), přídpadně ještě dosolím.
Podáváme s vařeným hovězím masem nebo kuličkami mletého masa, jako příloha se hodí rýže, těstoviny nebo houskový knedlík.
To je na kuchařku, neuvažujete o vydání??,Já bych si ji určitě koupila...
OdpovědětVymazatDekuju za komentar:-) o vlastni kucharce neuvazuju, to by tech autorskych receptu muselo byt vic:-)
VymazatRajská! Jako dítě jsem ji milovala, ale muž ji extra nemusí a dítě omáčky nejí vůbec, takže je mimo repertoár :D
OdpovědětVymazatkdyž mám na ní chuť,uvařím si ju kdykoliv, a klidně jí dojím aj studenó,mŇáám
OdpovědětVymazatUdělala jsem rajskou přesně podle Vašeho receptu a je vynikající. 👍
OdpovědětVymazatObecně omáčky v české kuchyni jsou mistrovské dílo, ale musí se to umět. Vrchol vaření je obyčejný hovězí guláš.
OdpovědětVymazat