Tvarohové řezy se skořicovou polevou
Miluju tvaroh, miluju skořici. Koláč, ve kterém se kombinuje obojí, jsem tudíž musela zkusit. A udělala jsem dobře! Na první pokus se trochu nepovedla poleva (mojí vinou), ale nenechala jsem se odradit, podruhé si dala pozor a voilá - na světě je výborný koláč. V původním receptu je těsto ze sušenek, já si vytvořila vlastní, které se peče společně s celým koláčem.
Při konzumaci tohohle koláče mám takový zvláštní neodbytný pohyb, jakoby v něm měly být jablka. Ta kombinace skořice a lehce navlhlého těsta k tomu prostě svádí, takže je možné, že někdy příště tam zkusím zakomponovat jablka:o)
1.března 2015 edit:
Vyzkoušela jsem přidat na těsto dvě nastrouhaná jablka a na ně pak nalít tvarohovou náplň... Jak jsem předpokládala, výsledek je famózní! Ty jablka už tak dokonalý dezert povýší ještě o řád výš!
Těsto:
60 g másla
60 g cukru krystal (může být i hnědý)
1 vejce
170 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
V robotu necháme zpracovat povolené máslo a cukr, po chvíli přidáme vejce a skořici. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme k máslovému základu a necháme zpracovat lehce mazlavé těsto.
Na dno koláčové formy o průměru 26 cm rukama vytlačíme zpracované těsto (mám skleněnou, takže není nutné vymazávat, těsto je dost máslové a jde po upečení pěkně ven. Forma se dá vyložit alobalem nebo pečícím papírem. ).
Troubu si rozpálíme na 180°C, horkovzduch na 160°C.
Náplň:
500 g tvarohu
190 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
60 g cukru moučka
1 vejce
Vylepšení: 2 střední jablka
Všechny ingredience vložíme do mísy a metličkou v ruce rozmícháme na hladkou hmotu. Nalijeme na připravené těsto. Formou trochu zavrtíme dokola, aby se tvaroh rovnoměrně rozlil na celé těsto.
Pro vylepšení koláče můžeme oloupat 2 střední jablka, nastrouhat je na hrubém struhadle a dát na těsto a na jablka pak nalít tvarohovou náplň. V tomto případě použijeme raději dortovou formu, do koláčové by se dezert nevešel na výšku.
Skořicová poleva:
50 g másla
1 zarovnaná lžíce skořice
50 g hnědého cukru
1 lžíce hladké mouky
Máslo rozpustíme na mírném plameni v kastrůlku, stáhneme z ohně, přisypeme skořici a cukr a pečlivě rozmícháme. Nakonec přidámem mouku a opět rozmícháme tak, aby v polevě nebyly hrudky mouky.
Polevu lžící nakapeme na tvaroh. Vezeme vidličku, její hroty ponoříme asi 1 cm do polevy a krouživými pohyby jí ledabyle rozmícháme do horní vstvy tvarohu po celé ploše koláče.
Vložíme koláč do trouby a pečeme asi 45 - 60 minut, poté necháme zcela zchladnout a skladujeme v lednici.
A tady přidávám fotky ještě koláče vylepšeného o jablka. Dělala jsem ho do 22 cm formy na dort, takže jsou všechny vrstvy maličko vyšší.
Zdroj: http://www.cobudedobreho.cz/2015/02/tvarohove-rezy-se-skoricovou-polevou.html
Při konzumaci tohohle koláče mám takový zvláštní neodbytný pohyb, jakoby v něm měly být jablka. Ta kombinace skořice a lehce navlhlého těsta k tomu prostě svádí, takže je možné, že někdy příště tam zkusím zakomponovat jablka:o)
1.března 2015 edit:
Vyzkoušela jsem přidat na těsto dvě nastrouhaná jablka a na ně pak nalít tvarohovou náplň... Jak jsem předpokládala, výsledek je famózní! Ty jablka už tak dokonalý dezert povýší ještě o řád výš!
Těsto:
60 g másla
60 g cukru krystal (může být i hnědý)
1 vejce
170 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
V robotu necháme zpracovat povolené máslo a cukr, po chvíli přidáme vejce a skořici. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme k máslovému základu a necháme zpracovat lehce mazlavé těsto.
Na dno koláčové formy o průměru 26 cm rukama vytlačíme zpracované těsto (mám skleněnou, takže není nutné vymazávat, těsto je dost máslové a jde po upečení pěkně ven. Forma se dá vyložit alobalem nebo pečícím papírem. ).
Troubu si rozpálíme na 180°C, horkovzduch na 160°C.
500 g tvarohu
190 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
60 g cukru moučka
1 vejce
Vylepšení: 2 střední jablka
Všechny ingredience vložíme do mísy a metličkou v ruce rozmícháme na hladkou hmotu. Nalijeme na připravené těsto. Formou trochu zavrtíme dokola, aby se tvaroh rovnoměrně rozlil na celé těsto.
Pro vylepšení koláče můžeme oloupat 2 střední jablka, nastrouhat je na hrubém struhadle a dát na těsto a na jablka pak nalít tvarohovou náplň. V tomto případě použijeme raději dortovou formu, do koláčové by se dezert nevešel na výšku.
Skořicová poleva:
50 g másla
1 zarovnaná lžíce skořice
50 g hnědého cukru
1 lžíce hladké mouky
Máslo rozpustíme na mírném plameni v kastrůlku, stáhneme z ohně, přisypeme skořici a cukr a pečlivě rozmícháme. Nakonec přidámem mouku a opět rozmícháme tak, aby v polevě nebyly hrudky mouky.
Polevu lžící nakapeme na tvaroh. Vezeme vidličku, její hroty ponoříme asi 1 cm do polevy a krouživými pohyby jí ledabyle rozmícháme do horní vstvy tvarohu po celé ploše koláče.
Vložíme koláč do trouby a pečeme asi 45 - 60 minut, poté necháme zcela zchladnout a skladujeme v lednici.
A tady přidávám fotky ještě koláče vylepšeného o jablka. Dělala jsem ho do 22 cm formy na dort, takže jsou všechny vrstvy maličko vyšší.
Zdroj: http://www.cobudedobreho.cz/2015/02/tvarohove-rezy-se-skoricovou-polevou.html
Vypadají lákavě, někdy vyzkouším :-)
OdpovědětVymazatMohu se zeptat jaký tvaroh jste použila? Děkuji :)
OdpovědětVymazatTučný ve vaničce. Ten používám vždy, jiný už ani nekupujeme:o)
VymazatJuu, ten vypadá náramně! Asi ho vyzkouším. Fakt ve vaničce? Já kupuju v papíru.
OdpovědětVymazatVyzkoušej, je moc dobrý! a tvaroh dej klidně z papíru, já prostě kupuju ten ve vaničce. U tohohle koláče je to asi jedno:o)
VymazatDnes jsem pekla, na těsto jsem nastrouhala dvě větší jablka a koláč je naprosto luxusní!!!!;-)
OdpovědětVymazatDíky za tyto stránky - super inspirace
Karolína
Jablka priste taky vyzkousim:-) dekuju za referenci:-)
VymazatJe vynikající!!! :) jen se po něm zaprášilo, děkuji za recept :))
OdpovědětVymazatA ty strouhaná jablíčka se nijak neochucují? skořice nebo tak?recept vypadá skvěle:) příští týden čekám návštěvu, tak ho ozkouším.
OdpovědětVymazatSkořice je okolo dost a dost (v těstě a pak v polevě), že není potřeba jablka nijak dochucovat:o) Nebo aspoň já to nedělám...
VymazatKoláčik je pre nás dosť sladký, robila som bez jablčok, ale určite niekedy vyskúšam aj s jablkami. :-)
OdpovědětVymazatPokud je příliš sladký, zkuste ubrat cukr, ale přijde mi, že ho tam je poměrně málo a když se ubere v té skořicové polevě, bude příliš výrazná a "pálivá".
VymazatVyzkoušeno, povedlo se:-) Jelikož jsem potřebovala spotřebovat 500g mascarpone, tak jsem udělala verzi s mascarpone a 1 odtučněný tvaroh, 60 g cukru (což bohatě stačilo) místo vanilkového cukru jsem dala vanil. esenci a jablíček přidala:-) Jinak výtečné!
OdpovědětVymazatvýýýýborný, akorát těsto je sušší. Horkovzdušná trouba 160°C a 45min...možná míň mouky?, Nebo to tak má být?
OdpovědětVymazatDíky,
Michal
Pokud se tam nedaji jablka, tak je testo trochu sussi. S jablky je naopak testo hodne vlacne.
VymazatHezký den, dezert má neskutečný úspěch. Manžel si ho velmi chválí a návštěvy také. Za poslední cca měsíc ho peču již počtvrté :-). Děkuji a přeji krásné a pohodové dny. Alena
OdpovědětVymazatZdravím, myslíte, že by šel tvaroh nahradit jogurtem? :)
OdpovědětVymazatKáča
To bych nedelala, jogurt ma jinou chut a je ridsi. Kdyz uz nahrazovat, tak spis mascarpone a nebo kremovy syr..
VymazatKoláč je výborný, ale už ho dělám asi popáté a nikdy se mi nepovede poleva - vždycky se mi v ní udělají hrudky, přitom míchám jak blázen, nevím, co s tím?:-( Markéta M.
OdpovědětVymazatV jaky moment se vam tam.udelaji hrudky? kdyz nasypete mouku? Zkuste michat metlickou a mouku prisypavat po troskach a ne najednou.. jinak uz me nic nenapada, mne se udelaly hrudky jen napoprve, kdyz jsem vse smichala najednou (cukr, skorici i mouku)...
VymazatTaky se mi poleva "zdrcla", když jsem přidala mouku. Úplně se oddělil tuk. Ale vzpomněla jsem si na radu kamarádky, jak zachránit čokoládovou polevu, když se tohle stane - přidávat po lžičkách horkou, převařenou vodu a šlehat. Metličkou nebo ručním šlehačem. Stačily 2 lžičky a poleva byla krásně hladká. :) Jinak koláč je opravdu výborný! :)
VymazatMožná že by pomohlo smíchat mouku s cukrem a pak postupně přidávat do másla
VymazatPřesně tak, ale i ten cukr mi přijde, že hrudkovatí. Ale příště zkusím sypat postupně, asi to tam sypu moc zhurta :-) Jinak je ale koláč vynikající - i když ten můj není tak krásný, všichni chválí, ráda se k němu vracím. Váš blog je skvělý, doslova jste mě naučila péct. Když člověk postupuje dle receptu, tak se to vždycky povede, tohle je jeden z řady receptů, které u Vás využívám. Takže jen tak dál! Markéta M.
OdpovědětVymazatVýborné! dala sem 2 jabka a udělala jen 250g tvarohu (zbytek vše stejně) a bohatě to stačilo na 26cm formu. každopádně díky za tip, rozhodně se zapíše do rodinných receptů :D
OdpovědětVymazatLuxusní, skvělý, výborný a chuťově prostě neskutečný. Syn ho miluje. Pekla jsem mu ho dnes za vysvědčení a dal si 3 kousky, bojím se, že praskne (syn, ne koláč) :-). Kamarádčina dcera ho nazvala Sluneční koláč. Už mu doma jinak neřekneme :-)
OdpovědětVymazatPřeju, ať syn nepraskne:o) U nás jde taky velmi na dračku:o) A Sluneční koláč je moc hezký název!
VymazatDneska jsem pekla tento koláč a je opravdu dokonalý! Nahradila jsem cukr v krému javorovým sirupem.Dělala jsem variantu s jablky a příště zkusím přidat pár rozinek.Děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatDneska jsem pekla tento koláč a je opravdu dokonalý! Nahradila jsem cukr v krému javorovým sirupem.Dělala jsem variantu s jablky a příště zkusím přidat pár rozinek.Děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatvětšinou recepty nekomentuji, ale tady mi to nedá. právě jsem dopekla něco, podle tohoto receptu – s pevnou skořicovou krustou nahoře, plné vody z jablek a tvarohu, která se částečně vsáklad do těsta dolee a které zdaleka není tak dobré, jako syrové. po 2 hodináchv horkovzdušné na 160 jsem odkrojila jeden díl, aby se voda mohla odpařit a dopéct tak, že to snad bude i k jídlu. obrovské zklamání.
OdpovědětVymazatTak to je mi opravdu moc líto, většina lidí ma s timhle koláčem velký úspěch a i mně se vždycky povedl... Mozna bylo jablek moc a tvaroh příliš tekutý? Nevím, kde se stala chyba, ale je mi to líto, protože tenhle dezert je opravdu moc dobrý...
OdpovědětVymazatděkuju. asi jsem měla vymačkat šťávu z jablek, tvaroh nepoužít vaničkový, ale tvrdý... jíst se to dá, ale :-)
VymazatVcera jsem ho pekla a je naprosto luxusní. Moc děkuji za recept. Asi tak za hodinu byl celý snězený. Martina
OdpovědětVymazatKoláč je úžasný. Dělala jsem tu verzi s jablky. Příště k jablkum přidám rozinky. Děkuji Lenka
OdpovědětVymazatPro vylepšení dezertu 10 minut před koncem pečení posypat mandlovými lupínkami :-)
OdpovědětVymazatKoláč je dobrý.Povedl se,těsto křehké,ale chutí velice podobný lepší "zemlbábě".
OdpovědětVymazatKoláč se povedl, je dobrý, ale chutí připomíná lepší "zemlbábu".
OdpovědětVymazatS tou žemlovkou to říkal i můj muž, když to prvně ochutnal:o)
VymazatTak nejvíc mne pobavila poslední věta " koláč skladujeme v lednicí" naši žrouti ho snědli aniž by stačil vychladnout!!!
OdpovědětVymazatMám dotaz, zda by neubralo na výsledku, pokud by se koláč podával až druhý den po upečení. Vím že s tvarohem vše rádo vlhne... Chtěla bych totiž upéci do práce a to musím večer před...ale obávám se že nikomu do druhého dne nevydržel 😃 díky za info
OdpovědětVymazatJá 90% moučníků, které peču, tak je peču večer před tím, než je jíme, takže buďte v klidu, koláč se vám do rána nerozmočí. Je dobrý i druhý den.
VymazatMoc díky za rychlou odpověď ☺ v tom případě do toho půjdu 😉
VymazatTen je luxusní! Někdo výše zmínil, že nevymačkal šťávu z jablek a použil vaničkový tvaroh - já též a právě díky tomu je koláč takový pěkně mokrý, žádná sušinka co by vás dusila, je fakt super jak první tak druhý den. Díky za recept ;-)
OdpovědětVymazatDobry den, zjistila jsem ze nemam doma zakysanku,cim ji nahradit? Mam bily jogurt,smetanu na vareni,tvaroh,mascarpone. Dekuji.
OdpovědětVymazatdejte tam jogurt, nebo půl napůl jogurt s tvarohem, pokud je jogurt hodně tekutý.
VymazatDíky, nakonec jsem musela do obchodu,tak jsem udelala se zakysankou. Jablka jsem take dala a byl vytecny. Dnes uz jsem delala novy,tentokrat smes mascarpone a tvaroh. Bude k snidani. Postupne zkousim Vase recepty a musim jen chvalit. Vse se vydarilo.
VymazatDnes jsem vyzkoušela tento koláč a je úplně úžasný :-) Všechny ingredience má člověk většinou doma, což je bezva :-) Moc děkuji a hlavně také manžel, který se právě utloukává :-D
OdpovědětVymazatToto je naprosto skvělý recept, dělám ho už poněkolikáté ☺
OdpovědětVymazatTenhle recept mám uložený už nějaký čas a až teď jsem zjistila, že je na chlup stejný jako koláč, který dělám už hodně dlouho. Je náš oblíbený a druhý den, když je proleželý je ještě lepší. Napoprvé se mi poleva také nepovedla, tak jsem pak dělala se skořicovou drobenkou, je to taky moc dobré, od té doby to střídáme. Když dělám s jablky, uberu tvarohové náplně, abych se pořád vešla do koláčové formy. Kromě jablek jsem zkusila těsto potřít povidly smíchanými s rumem a můžu také doporučit, nakonec jsou ta povidla s tvarohovou náplní a skořicovou drobenkou naší nejoblíbenější kombinací:)
OdpovědětVymazatVýborný!!!
OdpovědětVymazatKoláč je vynikající!!! Těsto se mi osvědčilo vymačkat na pekáček (23x28 cm) naolejovanou rukou. Jablka jsem neměla, potřela jsem jahodovou zavařeninou.
OdpovědětVymazatNaprosto luxusní záležitost 😉
OdpovědětVymazat