Linecké koláčky s tvarohem
Tenhle recept je skoro 4 roky starý, ale pořád stejně skvělý! Tak jsem ho pro vás vytáhla z historie, přefotila a doufám, že bude chutnat.
Když jsem tyhle linecké koláčky pekla poprvé, nezadařilo se tak, jak bych si přála. Chuť byla ale úžasná, a tak jsem věděla, že je musím příště zkusit znovu a dám si pozor na náplň, která mi původně hodně tekla a dost jí zbylo. Recept je od babičky mojí kamarádky Zuzky. Já jsem jen upravila náplň, aby se mi nestávalo to, co poprvé:o))
Pokud použijete vaničkový tvaroh, začněte tím, že ho necháte dvě hodiny před pečením okapat přes plátýnko.
100 g moučkového cukru
100 g změklého másla
1 celé vejce
1 žloutek (bílek využijeme na potřetí koláčků)
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1-3 lžíce mléka (dle potřeby)
------------------------------------------------------------
V míse utřeme cukr s máslem, žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžicích mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto.
Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícím papírem (tato dávka vyjde na 2-3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků.
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
100 g cukru
2 žloutky (bílky dáme třeba do mrazáku na pozdější použití)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
rozinky nebo marmeláda na ozdobu
-----------------------------------------------------------------------------
V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou. Dobrý je ještě bezlaktozový tvaroh z alberta - je dost tuhý, ač je ve vaničce, takže potřebuje maličko rozředit mlékem.
Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme dohladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. Do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády.
Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova.
2 lžíce rumu
moučkový cukr
----------------------------------------------
Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.
Když jsem tyhle linecké koláčky pekla poprvé, nezadařilo se tak, jak bych si přála. Chuť byla ale úžasná, a tak jsem věděla, že je musím příště zkusit znovu a dám si pozor na náplň, která mi původně hodně tekla a dost jí zbylo. Recept je od babičky mojí kamarádky Zuzky. Já jsem jen upravila náplň, aby se mi nestávalo to, co poprvé:o))
Pokud použijete vaničkový tvaroh, začněte tím, že ho necháte dvě hodiny před pečením okapat přes plátýnko.
Těsto:
350 g hladké mouky100 g moučkového cukru
100 g změklého másla
1 celé vejce
1 žloutek (bílek využijeme na potřetí koláčků)
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1-3 lžíce mléka (dle potřeby)
------------------------------------------------------------
V míse utřeme cukr s máslem, žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžicích mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto.
Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícím papírem (tato dávka vyjde na 2-3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků.
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Náplň:
750 g tvarohu ve vaničce, nebo 500 g tvarohu v alobale či bezlaktozového tvarohu z Alberta100 g cukru
2 žloutky (bílky dáme třeba do mrazáku na pozdější použití)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
rozinky nebo marmeláda na ozdobu
-----------------------------------------------------------------------------
V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou. Dobrý je ještě bezlaktozový tvaroh z alberta - je dost tuhý, ač je ve vaničce, takže potřebuje maličko rozředit mlékem.
Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme dohladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. Do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády.
Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova.
Dokončení:
cca 50 g rozehřátého másla2 lžíce rumu
moučkový cukr
----------------------------------------------
Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.
Jojo, máslo s rumem je na dokončování koláčků jedinečný <3
OdpovědětVymazatTo teda:o))
VymazatkRÁSA....super blog...Díky Ilona
OdpovědětVymazatJsem ráda, že se blog líbí:o)
VymazatkRÁSA....super blog...Díky Ilona
OdpovědětVymazatBohuzel jsme prehledla, ze tam je jeste nejake dokonceni, tak jsem si nekoupila rum, ale byly skvele i tak:) Vase recepty nikdy nezklamou, moc dekuji!!! jen bych jich chtela vic a vic :D
OdpovědětVymazatDěkuji moc:o) J8 bych i přidávala další a další recepty, ale musíme to taky sníst a v mezičase aspoň trochu vyběhat:o)
VymazatTo úplně chápu :)
VymazatJsem začátečník ve vaření a už jsem od Vás dělala spoustu věcí a nikdy jsem nešlápla vedle. Máte skvělé popisy receptů, že to i já zvládnu :)
To jsem moc ráda, že mi to píšete, protože přesně o tohle se snažím - psát recepty tak, aby je podle popisu zvládl i začátečník:o)
VymazatVčera jsem pekla a musím říct, že jsem hodně mile překvapena :) V první chvíli jsem se bála, že mi nezměknou, ale bála jsem se zbytečně :) Váš blog mě nikdy nezklamal a pokaždé všem z práce chutnalo :) Děkuji :)))
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že koláčky ani nic jiného z mého blogu Vás ještě nezklamalo:o) A doufám, že to tak bude i do budoucna:o)
VymazatDnes jsem poprvé zkusila a jsou vynikající, děkuju za úžasný a srozumitelný recept. Koláčky mizí rychlostí světla :-)
OdpovědětVymazatPETRA
Právě jsem vytáhla koláče z trouby a ještě teplé jsem je ochutnala. Jsou boží! Recepty na vasem blogu mě ještě nezklamaly.
OdpovědětVymazatPavla
Krásný den přeji..Koláčky jsou báječné..Napadlo mně těsto použít na Vánoční cukroví. Myslíte, že je to reálné, vydrží být "funkční" do Vánoc? Oproti klasice dáváte mléko..
OdpovědětVymazatMoc děkuji a přeji hezký den. Katka
Koláčky jsou výborné, voňavé, nepříliš sladké, s těstem se dobře pracuje , vyválela jsem asi na 4mm, tvarohová naplň se neroztíkala, pekla jsem na 180st. asi 23-25 minut, z poloviční dávky bylo 35 kousků, výborný dezertíček
OdpovědětVymazat