Vánočka z kynutého těsta
Přiznám se bez mučení - vánočku jsem pletla a pekla prvně v životě. Důvod je jednoduchý - obvykle jí totiž peče moje maminka a dává nám ji 25.12., když k nim dojedeme na návštěvu. Nechtěla jsem jí tuhle tradici brát a tak jsem se zatím do vánočky nikdy nepouštěla. Letos však nemoc celé rodiny překazila jakékoliv plány a my zůstali na celé svátky zavření doma, bez vyhlídky na jakékoliv výlety dřív než kolem Silvestra. A tak nezbývalo než se o vánočku pokusit. Recept na těsto byl jasný hned, použila jsem osvědčenou kuchařku od Vaňka, protože těsto se shoduje s tím na mazanec, který jsem už dvakrát s úspěchem pekla. Pak ale nastalo dilema, jak vánočku uplést. Moje mamka dělá patrovou a pamatuju si, že každoročně řešila, kam všude napíchat párátka a jak péct, aby jí jednotlivá patra nesjela. Do těhle pokusů se mi nechtělo a tak jsem hledala, jak jinak na vánočku a zkusila jí uplést ze šesti pramenů. Video jsem viděla asi 4x za sebou (na youtube je jich spousta, já použila tohle, ale třeba toto se zdá taky použitelné a možná srozumitelnější:o)), ale dokud jsem si to nevyzkoušela, nechápala jsem:o) I tak mi při pletení muž pouštěl video po kouskách a čekal, až upletu, co je potřeba. U druhé vánočky jsem si už byla jistější a výsledek je super! Vánočka vypadá líp (líbí se mi tvarově víc než patrová), nikam neujíždí a smotaná je taky rychleji. Tak se toho nebojte a motejte, je to jednodušší, než to na první pohled vypadá:o)
Na jednu střední vánočku: (já dělala z dvojnásobného množství dva kousky)
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
70 g změklého másla
4 g soli (opravdu se toho nebojte a dejte jí tolik)
kůra z 1 citronu (nebo 5 g) - jen žlutá část, ne bílá
1 vejce
35 g rozinek
35 g nasekaných loupaných mandlí
mandlové lupínky nebo nasekané mandle na ozdobu
rozšlehané vejce na potření (na jednu vánočku stačí tak 1/3 vajíčka)
Těsto zaděláme na omládek - do mísy nasypeme obě mouky, promícháme je a uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko. Do mléka rozdrobíme kvasnice a ze stran přimícháváme postupně mouku (ne všechnu - výsledek má vypadat jako kráter z mouky, v jehož středu je onen omládek) až vytvoříme těsto podobné hustoty jako na lívance. Povrch posypeme moukou a necháme na teplém místě 30 minut odpočívat.
Po 30 minutách by měl být omládek pěkně nakynutý. Přidáme cukr, vanilkový cukr, máslo, sůl, citronovou kůru, vejce a spojíme v pružné těsto (já nechávám pracovat robota s nástavcem hák, trvá to asi 5-7 minut). Přisypeme rozinky a mandle, propojíme s těstem. Těsto vyklopíme na vál, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Lehce nakynuté těsto zboucháme, prohněteme v ruce a rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu vyválíme 30 cm dlouhý pramen a všech 6 dílů zapleteme do vánočky (videa viz v úvodním textu a nebo pohledejte na youtube takový, který sedne vám). Prameny na obou koncích vánočky pořádně spojíme a zahneme pod vánočku, aby neměla tendenci se rozplétat. Přesuneme jí na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 160 °C (ideálně spodní a horní ohřev).
Nakynutou vánočku pomašlujeme vajíčkem (včetně všech záhybů), posypeme mandlemi , vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
Na jednu střední vánočku: (já dělala z dvojnásobného množství dva kousky)
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
70 g změklého másla
4 g soli (opravdu se toho nebojte a dejte jí tolik)
kůra z 1 citronu (nebo 5 g) - jen žlutá část, ne bílá
1 vejce
35 g rozinek
35 g nasekaných loupaných mandlí
mandlové lupínky nebo nasekané mandle na ozdobu
rozšlehané vejce na potření (na jednu vánočku stačí tak 1/3 vajíčka)
Těsto zaděláme na omládek - do mísy nasypeme obě mouky, promícháme je a uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko. Do mléka rozdrobíme kvasnice a ze stran přimícháváme postupně mouku (ne všechnu - výsledek má vypadat jako kráter z mouky, v jehož středu je onen omládek) až vytvoříme těsto podobné hustoty jako na lívance. Povrch posypeme moukou a necháme na teplém místě 30 minut odpočívat.
Po 30 minutách by měl být omládek pěkně nakynutý. Přidáme cukr, vanilkový cukr, máslo, sůl, citronovou kůru, vejce a spojíme v pružné těsto (já nechávám pracovat robota s nástavcem hák, trvá to asi 5-7 minut). Přisypeme rozinky a mandle, propojíme s těstem. Těsto vyklopíme na vál, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Lehce nakynuté těsto zboucháme, prohněteme v ruce a rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu vyválíme 30 cm dlouhý pramen a všech 6 dílů zapleteme do vánočky (videa viz v úvodním textu a nebo pohledejte na youtube takový, který sedne vám). Prameny na obou koncích vánočky pořádně spojíme a zahneme pod vánočku, aby neměla tendenci se rozplétat. Přesuneme jí na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 160 °C (ideálně spodní a horní ohřev).
Nakynutou vánočku pomašlujeme vajíčkem (včetně všech záhybů), posypeme mandlemi , vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut.
takhle velká je vánočka z jedné třetiny dávky |
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
Já jsem strašně líná a pletu ze tří pramenů věnec :D ale máš je krásný!
OdpovědětVymazatPerfektná je, skvelý recept, odskúšané....!
OdpovědětVymazatProsím vás, vejdou se mi dvě na jeden plech? :-) vidím dvě na fotce, ale nevi
OdpovědětVymazatTo jestli je to ze stejné gramáže
Ano, vejdou:-) zadelavam z dvojnasobne davky a pecu pak dve vanocky na jednom plechu:-)
VymazatTak konečně mám recept na chuťově dokonalou vánočku, díky! :-*
VymazatJen se mi v troubě tak trochu "roztekla" nevím čím to může být :-/
Naprosto luxusní...ILA
OdpovědětVymazatJe výborná, jen té soli musím dát příště méně, i když píšete, abychom se toho nebáli, tak pro nás je to moc . Přesto velmi děkuji za recept. Krásné Vánoce, M.
OdpovědětVymazatAno. Trošku se roztekla, rozjela, i se špejlemi. Chutově dobrá.
OdpovědětVymazatAno luxusni,pecu ponekolikáté a vzdy výborná. Zitra bude v troubě a skusim i ty celozrnne susenky.jen dam špaldovou mmouku,tak snad se povedou
OdpovědětVymazatDobrý den, prosím šla by použít špaldová mouka? Vánočka vypadá nádherně 🙂
OdpovědětVymazatJá špaldu nezkoušela, takže neporadím. Jestli máte vyzkoušenou špaldovou mouku na kynutém pečivu, směle do toho.
VymazatUž je asi pozdě, ale včera jsem pekla špaldovou a je výborná!
VymazatDobrý den, dneska jsem pekla a chuťově výborná. Jen tedy strašně rychle ztvrdla. Čím to může být?
OdpovědětVymazatMomentálně se pečou
OdpovědětVymazatMomentálně se pečou
OdpovědětVymazat