Vánočka z kynutého těsta

Přiznám se bez mučení - vánočku jsem pletla a pekla prvně v životě. Důvod je jednoduchý - obvykle jí totiž peče moje maminka a dává nám ji 25.12., když k nim dojedeme na návštěvu. Nechtěla jsem jí tuhle tradici brát a tak jsem se zatím do vánočky nikdy nepouštěla. Letos však nemoc celé rodiny překazila jakékoliv plány a my zůstali na celé svátky zavření doma, bez vyhlídky na jakékoliv výlety dřív než kolem Silvestra. A tak nezbývalo než se o vánočku pokusit. Recept na těsto byl jasný hned, použila jsem osvědčenou kuchařku od Vaňka, protože těsto se shoduje s tím na mazanec, který jsem už dvakrát s úspěchem pekla. Pak ale nastalo dilema, jak vánočku uplést. Moje mamka dělá patrovou a pamatuju si, že každoročně řešila, kam všude napíchat párátka a jak péct, aby jí jednotlivá patra nesjela. Do těhle pokusů se mi nechtělo a tak jsem hledala, jak jinak na vánočku a zkusila jí uplést ze šesti pramenů. Video jsem viděla asi 4x za sebou (na youtube je jich spousta, já použila tohle, ale třeba toto se zdá taky použitelné a možná srozumitelnější:o)), ale dokud jsem si to nevyzkoušela, nechápala jsem:o) I tak mi při pletení muž pouštěl video po kouskách a čekal, až upletu, co je potřeba. U druhé vánočky jsem si už byla jistější a výsledek je super! Vánočka vypadá líp (líbí se mi tvarově víc než patrová), nikam neujíždí a smotaná je taky rychleji. Tak se toho nebojte a motejte, je to jednodušší, než to na první pohled vypadá:o)




Na jednu střední vánočku: (já dělala z dvojnásobného množství dva kousky)
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
70 g změklého másla
4 g soli (opravdu se toho nebojte a dejte jí tolik)
kůra z 1 citronu (nebo 5 g) -  jen žlutá část, ne bílá
1 vejce
35 g rozinek
35 g nasekaných loupaných mandlí 

mandlové lupínky nebo nasekané mandle na ozdobu
rozšlehané vejce na potření (na jednu vánočku stačí tak 1/3 vajíčka)


Těsto zaděláme na omládek - do mísy nasypeme obě mouky, promícháme je a uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko. Do mléka rozdrobíme kvasnice a ze stran přimícháváme postupně mouku (ne všechnu - výsledek má vypadat jako kráter z mouky, v jehož středu je onen omládek) až vytvoříme těsto podobné hustoty jako na lívance. Povrch posypeme moukou a necháme na teplém místě 30 minut odpočívat.
Po 30 minutách by měl být omládek pěkně nakynutý. Přidáme cukr, vanilkový cukr, máslo, sůl, citronovou kůru, vejce a spojíme v pružné těsto (já nechávám pracovat robota s nástavcem hák, trvá to asi 5-7 minut). Přisypeme rozinky a mandle, propojíme s těstem. Těsto vyklopíme na vál, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Lehce nakynuté těsto zboucháme, prohněteme v ruce a rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu vyválíme 30 cm dlouhý pramen a všech 6 dílů zapleteme do vánočky (videa viz v úvodním textu a nebo pohledejte na youtube takový, který sedne vám). Prameny na obou koncích vánočky pořádně spojíme a zahneme pod vánočku, aby neměla tendenci se rozplétat. Přesuneme jí na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.


Mezi tím si rozpálíme troubu na 160 °C (ideálně spodní a horní ohřev).
Nakynutou vánočku pomašlujeme vajíčkem (včetně všech záhybů), posypeme mandlemi , vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut.




takhle velká je vánočka z jedné třetiny dávky

Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Komentáře

  1. Já jsem strašně líná a pletu ze tří pramenů věnec :D ale máš je krásný!

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektná je, skvelý recept, odskúšané....!

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím vás, vejdou se mi dvě na jeden plech? :-) vidím dvě na fotce, ale nevi
    To jestli je to ze stejné gramáže

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vejdou:-) zadelavam z dvojnasobne davky a pecu pak dve vanocky na jednom plechu:-)

      Vymazat
    2. Tak konečně mám recept na chuťově dokonalou vánočku, díky! :-*
      Jen se mi v troubě tak trochu "roztekla" nevím čím to může být :-/

      Vymazat
  4. Je výborná, jen té soli musím dát příště méně, i když píšete, abychom se toho nebáli, tak pro nás je to moc . Přesto velmi děkuji za recept. Krásné Vánoce, M.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano. Trošku se roztekla, rozjela, i se špejlemi. Chutově dobrá.

    OdpovědětVymazat
  6. Ano luxusni,pecu ponekolikáté a vzdy výborná. Zitra bude v troubě a skusim i ty celozrnne susenky.jen dam špaldovou mmouku,tak snad se povedou

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, prosím šla by použít špaldová mouka? Vánočka vypadá nádherně 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já špaldu nezkoušela, takže neporadím. Jestli máte vyzkoušenou špaldovou mouku na kynutém pečivu, směle do toho.

      Vymazat
    2. Už je asi pozdě, ale včera jsem pekla špaldovou a je výborná!

      Vymazat
  8. Dobrý den, dneska jsem pekla a chuťově výborná. Jen tedy strašně rychle ztvrdla. Čím to může být?

    OdpovědětVymazat
  9. Momentálně se pečou

    OdpovědětVymazat
  10. Momentálně se pečou

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů